7 kamera canavarı cep telefonu!

Piyasanın üst düzey 7 cep telefonunun kamera özelliklerini A'dan Z'ye inceledik!

7 kamera canavarı cep!

Çok da değil; ülkemizde ilk cep telefonu görüşmesinin bundan yalnızca 19 yıl önce, 1994 yılında yapıldığını ve o günkü telefon modellerinin günümüz cihazlarıyla kıyaslandığında ne denli hantal olduğunu hatırlarsak, az zamanda ne kadar yol aldığımız net bir biçimde kendiliğinden ortaya çıkıveriyor. Geriye dönüp baktığımızda, şimdilerde hepimizin cebini dolduran ve bizi adeta hayata bağlayan cep telefonlarının ulaştığı son seviyeye dek nasıl ilmek ilmek işlendiğini, geliştirilen ve entegre edilen her bir teknolojinin nasıl birbirleriyle ilişkilendirildiğini görmek, insanın garip bir duyguya kapılmasına sebep oluyor.

Zaman içinde devrim niteliğinde özelliklerle yeniden ve yeniden evrimleşen cep telefonları, ilk dönemlerinde oldukça büyük ve hantal olsalar da, geçen zamanla birlikte yavaş yavaş normal telefon boyutlarına ulaşmaya, antenleri küçülmeye ve hatta yok olmaya, renksiz ekranları renklenmeye, konuşma süreleri uzamaya ve bizim bu bölümdeki konumuz olan kameralarla, tabiri caizse "görmeye" başladılar. Teknolojinin farklı segmentteki ürünlerin özellikleriyle beslenerek güçlenen ve bu sayede sade bir "cep telefonu" olmaktan çıkarak, "akıllı telefon" olarak anılmaya başlayan bu cihazlar, artık kompakt fotoğraf makinelerine kafa tutan güçteki kameralarıyla müthiş fotoğraflar çekebilmemizi ve hatta Full HD video kayıtları yapabilmemizi sağlıyorlar.

Sözün özüne gelecek olursak, artık akıllı telefon satın alırken kamera kalitesine dikkat ediyor ve hatta ikinci bir kameraya sahip modellere yöneliyoruz. Eğer siz de yakın zamanda akıllı telefonunuzu değiştirmek istiyor ve kamera sizin için önemli bir yer tutuyorsa, bu rehber seçim yapmanızda fayda sağlayacaktır diye düşünüyoruz. Ancak elbette satın alma aşamasında cihazları yakından incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Şimdi gelin, piyasadaki üst düzey 7 akıllı cep telefonunun kamera özelliklerini birlikte inceleyelim...

Sony Xperia Z

Sony Xperia Z

Sony'nin kamerasıyla en iddialı modeli olan Xperia Z, üzerinde otomatik netleme özelliğine ve flaşa sahip 13.0 megapiksel Exmor RS kamerasıyla dikkat çekiyor. Akıllı telefonlar için dünyanın ilk HDR videolu görüntü sensörünü üzerinde barındıran Xperia Z, bu sayede herhangi bir ışık düzeyinde doğal renkleri yakalayabiliyor. HDR görüntüleme teknolojisinden kısaca bahsedecek olursak; Yüksek Dinamik Aralık olarak tanımlandığını ve güçlü arka plan ışığına karşı net fotoğrafların üretilebilmesini sağladığını söyleyebiliriz. Kameranın aynı görüntüyü farklı pozlandırma düzeylerinde yakalayabilmesini sağlayan HDR, optimize edilmiş fotoğrafların oluşabilmesi için bunları katmanlara ayırabiliyor. Bu sayede güneşe karşı yüksek kontrastlı durumlarda bile harika fotoğraflara sahip olabiliyorsunuz.

Ön yüzünde 2 MP değerinde Exmor R kameraya sahip olan Xperia Z, her iki kamerasıyla da 1080p video kaydı yapabilmenize olanak tanıyor. Otomatik netleme, coğrafi etiketleme, Sweep panorama, yüz algılama, kırmızı göz engelleme, gülümseme algılama, fotoğraf ve video dengeleme özellikleriyle de güçlü kamerasının işlevini arttıran Xperia Z, elbette LED flaşa da sahip. Bu arada cihazın 11 saate kadar konuşma ve 550 saate kadar da bekleme süresi sunduğunu da sözlerimize ekleyelim.

Fiyat: 1.848 TL

BlackBerry Z10

BlackBerry Z10

Akıllı telefon rekabetine Z10 ile yeni bir soluk getirmeyi başaran BlackBerry, satışa sunduğu Z10 modelinin pek çok özelliğinin yanı sıra elbette konumuz olan kameralarıyla da kullanıcıların beğenisini bir kez daha kazanacaktır. Üzerinde 8.0 megapiksel değerinde otomatik odaklamalı bir kamera bulunduran BlackBerry Z10, kamerasını LED flaşla destekliyor. Görüntü dengeleme özelliğine sahip 8.0 MP kamerasında daha iyi düşük ışık performansı için Arka Taraf Aydınlatma özelliği sunan BlackBerry Z10, 5 öğeli F2.2 lens kullanıyor.

Net fotoğraflar çekebilmenize imkan tanıyan BlackBerry Z10, özellikle Zaman Kaydırma Modu'yla ilgi çekiyor. Fotoğrafınızı çektiğiniz andan milisaniyeler sonrasını da yakalayabilen Zaman Kaydırma Modu, küçük bir ayarla fotoğraf karesindeki kapalı gözleri açabilmenizi ve gülümsemeleri yakalayabilmenize olanak tanıyor. Bu arada fotoğraflarınızı kırpabileceğiniz, düzenleyebileceğiniz ve filtreler uygulayabileceğinizi söylememizde de fayda var. Net fotoğrafların yanı sıra arka kamerasıyla 1080p değerinde videoları da yakalayabilen BlackBerry Z10, ekrana dokunarak görüntüyü odaklamanıza da izin veriyor. Ön kamerasıyla 2.0 megapiksellik gibi yeterli bir performans gösteren BlackBerry Z10, 720p kalitesinde video kaydedebiliyor. BlackBerry Z10'un pil süresi ise ideal. Cihaz, 10 saate kadar konuşma ve 13 güne kadar da bekleme süresi sunuyor.

Fiyat: 1.899 TL

LG Nexus 4

LG Nexus 4

Yüksek performans sunan başarılı bir kamerayı üzerinde taşıyan LG Nexus 4, sahip olduğu çözünürlük değeriyle akıllı telefonuyla fotoğraf çekmekten keyif alan kullanıcıları mutlu edecektir. Otofokuslu ve LED flaş destekli kamerasıyla 360 derecelik panoramik görüntüler elde etmenizi sağlayacak olan LG Nexus 4, ayrıca sahip olduğu güçlü araçlarıyla da fotoğraflarınızı hızlı bir şekilde düzenlemenize olanak tanıyor. 1080p değerinde Full HD video çekimi yapabilmenize de izin veren LG Nexus 4, bu aşamada gerçek zamanlı yakınlaştırma ve hızlı çekim modu ile çarpıcı videolar kaydedebilmenizi sağlayacak türde.

Movie Studio ile kendi filmlerinizi oluşturabilmenizi de sağlayan LG Nexus 4, hazırlayacağınız çalışmalarınızı YouTube'a yüklemenizi de kolaylaştırıyor. Instant Upload, yani Anında Karşıya Yükleme özelliği de sunan LG Nexus 4, çektiğiniz fotoğrafları anında Google+ üzerinden arkadaşlarınızla paylaşabilmenize yardımcı oluyor. Bunun için tek yapmanız gereken Google+'ta bir kaydınızı olması ve Instant Upload özelliğini etkinleştirmeniz. Görüntülü görüşme için rahatlıkla kullanabileceğiniz 1.3 MP değerinde ön kameraya sahip olan LG Nexus 4'ün 390 saatin üzerinde bir bekleme ve yine 15 saatin üzerinde bir konuşma süresine sahip olduğundan da bahsedelim.

Fiyat: 1.439 TL

Nokia Lumia 920

Nokia Lumia 920

Nokia'nın PureView kamera teknolojisiyle donalı bir kameraya sahip olan Lumia 920, Carl Zeiss lens destekli PureView teknolojisi ile çekim sırasında sarsıntılara ve az ışıklı ortamlara adeta meydan okuyarak net video ve fotoğraf çekimleri yapabilmenizi sağlıyor. Kendine özel Optik Görüntü Sabitleme özelliği sayesinde olumsuz şartlarda çekim kalitenizden ödün vermenizi engelleyen Lumia 920, fotoğraflarınızı Dual-LED flaş ile destekliyor. Arka kamerasıyla Full HD video kaydı yapabileceğiniz Lumia 920, sahip olduğu 1.3 megapiksel ön kamerasıyla da 30 FPS'de 720p video kaydı yapabiliyor.

Nokia Akıllı Çekim özelliğine sahip olan Lumia 920 ile yalnızca tek tıklamayla arka arkaya çekim yapabiliyor ve çektiğiniz bu görüntüleri kolay bir şekilde düzenleyebiliyorsunuz. Ayrıca diğer bir kamera uygulaması olan Nokia Bilen Göz ile bulunduğunuz yeri yakından tanıyabilmenize imkan veren Lumia 920, kamerayı bulunduğunuz bir sokağa yönelttiğinizde ekranda çevredeki mekanlara ilişkin bilgileri görebilmenizi sağlıyor. Coğrafi etiketleme ve çekim esnasında ekranın herhangi bir noktasına dokunarak odaklama imkanı da sunan Lumia 920, 10 saatlik konuşma süresini 460 saat bekleme süresiyle destekliyor.

Fiyat: 1.648 TL

Apple iPhone 5

Apple iPhone 5

8 megapiksel değerindeki iSight kameraya sahip olan iPhone 5, arka kamerasıyla saniyede 30 kareye kadar 1080p videolara çekebilme fırsatı sunarken, 1.2 megapiksel ön kamerasıyla da yine saniyede 30 kareye kadar 720p video kaydı yapabiliyor. Yeterli seviyedeki ön kamerasıyla FaceTime görüntülü aramalarınızı gerçekleştirebileceğiniz iPhone 5 ile Wi-Fi erişiminizin olmadığı zamanlarda da bu aramaları mobil bağlantı üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Otomatik netlemenin yanı sıra video ve fotoğraflar için ekrana dokunarak netleme imkanı da bulacağınız iPhone 5, yine video ve fotoğraflar için yüz tanıma özelliği de sunuyor. LED flaşla desteklenen kamerası gelişmiş video stabilizasyonu yapabiliyor ve bunun yanı sıra fotoğraf ile videolarınıza konum etiketlemesi uygulayabiliyorsunuz. Panorama özelliğini de beraberinde getiren iPhone 5 ile 240 dereceye kadar çekim yapabilirsiniz. Üstelik düşük ışıkta daha iyi performans ve geliştirilmiş gürültü azaltma iyileştirmeleri ile ayrıntılı ve net fotoğraflar çekmenize neden olacak olan iPhone 5, 8 saate kadar konuşma süresi ile 225 saate kadar da bekleme süresi sunuyor.

Fiyat: 1.949 TL

HTC One X+

HTC One X+

Kamerasıyla rahat bir kullanıma sahip olan ve tek dokunuşla 99'a varan kesintisiz çekim imkanı sunan HTC One X+, hem HD video kaydı hem de fotoğraf çekimlerinde yanınızda. Düşük ışık koşullarını hiçe sayan HTC One X+'ın 8.0 megapiksellik kamerası, iyi bir çekim deneyimi yaşayabilmeniz için LED flaş ve BSI algılayıcıyla donatılmış. 28 mm geniş açı standardında bir lense sahip olan HTC One X+'ın f/2.0 diyafram değeri bulunuyor. Ana kamerasıyla 1080p kalitesinde video kaydı yapabileceğiniz HTC One X+'ın 1.6 MP ön kamerasıyla da 720p video çözünürlüğünü yakalayabiliyorsunuz.

Tek dokunuşla birden çok çekim yapabilen ve bu sayede her defasında en iyi sahneyi çektiğinizden emin olabilmenize sebep olan HTC One X+, bu özelliğiyle fotoğrafseverler tarafından oldukça beğenilecektir. Ayrıca VideoPic özelliği ile video çekimi yaparken aynı anda 6.0 megapiksel çözünürlüğünde fotoğraf çekebilmenize de olanak tanıyan HTC One X+, Smart Flash özelliği ile fotoğraf çekimi esnasında nesneye olan uzaklığa dayalı olarak otomatik ayarlanabilen 5 flaş seviyesi de sunuyor. Sorunsuz ve profesyonel videolar için titremeleri ortadan kaldıran video dengeleme teknolojisiyle de desteklenmiş olan HTC One X+, 12 saatten fazla konuşma süresi ile yine 360 saatten fazla bekleme süresine sahip.

Fiyat: 1.849 TL

Samsung Galaxy Note II

Samsung Galaxy Note II

Samsung'un Galaxy serisi dahilinde sunduğu Galaxy Note II üzerinde 8 megapiksel çözünürlüğe sahip otomatik odaklamalı bir kamera bulunduruyor. Düşük ışık koşullarında daha net fotoğraflar çekebilmenizi sağlayan BSI algılayıcıya sahip olan Samsung Galaxy Note II, LED flaş desteğini de beraberinde getiriyor. 1080p videoları rahatlıkla kaydedebileceğiniz Galaxy Note II; 3GP (MP4), AVI, FLV, MKV ve WebM formatlarına destek veriyor. MPEG4, H.264 ve DivX gibi çözücüleri kullanan cihaz, ikinci kamerasıyla ise 1.9 megapiksellik bir performans gösteriyor. Görüntülü görüşmelerde ve video kayıtlarında ideal bir performans sunan ikinci kamera da yine BSI algılayıcı kullanıyor.

Aynı anda HD video kaydı yaparken fotoğraf çekimi gerçekleştirebilme özelliğine sahip olan Galaxy Note II; coğrafi etiketleme, ekrana dokunarak netleme, yüz ve gülümseme algılayıcı ile görüntü dengeleme özelliklerini de içeriyor. Anılarınızı daha iyi yakalayabilmeniz için çektiğiniz fotoğraflarınızın arkasına el yazınızla kişisel notlarınızı da iliştirebileceğiniz Galaxy Note II, 16 saatin üzerinde konuşma süresi ile 890 saatin üzerinde bekleme süresi sunuyor.

Fiyat: 1.899 TL

Okuyucu Yorumları