Bilgisayar, Radyo ve Televizyon

Radyo ve TV kartları sayesinde, bilgisayarınızı hem radyoya, hem de televizyona çevirebilirsiniz.

Multimedya: 35

Bu üç iletişim aracı, bugüne gelinceye kadar hep ayrı ayrı düşünülüp değerlendirilmişti. Ama yakın gelecekte, hepsinin tek bir cihaz haline dönüşeceği kesin gibi görünüyor.

Bilgisayardan televizyon izleyebileceğinizi ya da radyo dinleyebileceğinizi daha önce öğrenmiştiniz. Bu bölümde biraz daha ileri giderek, bilgisayarınızı televizyona veya radyoya nasıl dönüştürebileceğinizden bahsedeceğiz.

Radyo

Radyo

RADYO

Ses kartına benzeyen küçük bir kart sayesinde, bilgisayarınızdan radyo yayınlarına erişmeniz mümkün. Artık pek çok üretici, bu tip kartları üreterek piyasaya sürmektedir ve aralarında çok ciddi bir kalite farklı kalmamıştır. Bilgisayarınızın ekranından dinlemek istediğiniz radyonun frekansını ayarlamanız yeterli. Üstelik bu işlem hiç de zor değil... Bilgisayarda frekans ayarlamakla normal bir radyoda frekans ayarlamak arasında büyük bir fark bulunmuyor.

Bir radyo kart satın aldığınızda, gerekli tüm aksesuarların kart ile birlikte geldiğini göreceksiniz. Öncelikle uygun bir yazılıma sahip olmanız gerekli. Görünüş olarak basit bir radyoyu andıran program arayüzleri sayesinde frekansları kendiniz ayarlayabilirsiniz. Hatta dilerseniz, radyo yayınlarını sabit diske kaydetmeniz bile mümkün olabilir. Böylece favori şarkılarınızı ya da sevdiğiniz sanatçıları daha sonra tekrar dinleme şansını yakalayabilirsiniz.

Televizyon

Televizyon

TELEVİZYON

Durum, TV kartı açısından biraz daha karışık... Televizyon sinyalini bir bilgisayar monitöründe yakalamak çok da kolay bir işlem değildir. Çünkü bilgisayarlar, doğaları gereği aynı anda birden fazla programı çalıştırabilirler ve bu da karışıklığa yol açabilir.

Analog TV kartlarının görevi, antenden ya da kablo TV şebekesinden gelen yayının monitörden izlenmesini sağlamaktır. Bu tip kartların en önemli parçası TV tüner adı verilen küçük bir kutudur. Anten girişi bu kutu üzerinde yer alır.

Gelen analog sinyalleri yakalayan TV tüner, daha sonra bu sinyalleri Brooktree yongasına gönderir. Kısaca BT olarak isimlendirilen bu yonga, TV tuner'dan gelen analog sinyalleri dijital forma dönüştürme işlemini üstlenir. Ancak bazı kartlarda bu yonga bulunmayabilir. Böyle durumlarda dönüşüm işlemi için işlemci gücü önem kazanır. Başka bir deyişle BT yongası, işlemci üzerine binen yükü azaltması açısından son derece önemlidir.

Rockwell tarafından üretilen BT yongası, 848 ve 878 olmak üzere iki farklı şekilde karşınıza çıkabilir. BT848 daha çok birkaç yıl önce üretilen TV kartları ile kullanılıyordu. Ancak günümüzde hala bu yongayı tercih eden üreticiler de yok değil. BT878'i BT848'in geliştirilmiş versiyonu olarak değerlendirebiliriz. Yeni nesil TV kartlarının büyük kısmında artık BT878 yongası tercih ediliyor. BT878'in BT848'e oranla en büyük avantajı ise, daha yüksek bir performans sunabilmesi.

Dijital TV kartları ise, uydu anteni aracılığıyla gelen dijital yayınları bilgisayardan izlemek isteyen kullanıcılara bu imkanı sunuyorlar. Televizyondan uydu yayınlarını izlemek için anten bağlantısını alıcıya (receiver) bağlamalısınız. Bilgisayarlarda ise bu alıcının tüm görevlerini dijital TV kartları üstleniyor.

Dijital TV kartlarının üzerinde de, analog kartlarda olduğu gibi küçük bir tüner birimi bulunuyor. Anten bağlantısı da yine bu birim aracılığıyla gerçekleşiyor.

Dijital yayın dendiğinde akla gelen en büyük sorunsa kuşkusuz şifreli kanallardır. Bu tip kanalları izlemek için belli bir ücret karşılığında abone olmalı ve size verilen küçük anahtarı kullanmalısınız. Eğer bilgisayarınızda şifreli kanalları da izlemek istiyorsanız, bu durumda üzerinde PCMCIA yuvası bulunan TV kartlarını tercih etmelisiniz. Anahtarı bu yuvaya yerleştirmek içinse ayrı bir adaptöre sahip olmanız gerekiyor. Bu adaptör çoğu zaman TV kartı ile birlikte kullanıcılara sunulmaz. Bu yüzden küçük bir ekstra harcama yapmayı da göze almanızda yarar var.

Dahili mi, Harici mi?

Dahili mi, Harici mi?

DAHİLİ Mİ, HARİCİ Mİ?

Piyasada PCI arabirimini kullanan dahili TV kartları bulabileceğiniz gibi, USB girişlerine bağlanan harici ürünlere de rastlayabilirsiniz. Harici ürünlerin fiyatı, dahili kartlara oranla biraz daha yüksektir. Ancak aralarında çok önemli bir fark olduğu da söylenemez.

Harici ürünlerin avantajlı olduğu tek nokta, kurulum konusunda ortaya çıkıyor. Harici bir cihazı bilgisayara bağlamak için kabloyu USB girişine takmanız yeterli. Dahili TV kartlarının kurulumu ise kasayı açmanızı gerektirecektir. Ayrıca bağlantıları yaparken kasanın arka kısmında kalan bağlantı noktalarına ulaşmanız da çok kolay olmayabilir.

Bu noktada bilgisayar bağlantısına ihtiyaç duymayan harici cihazlardan da bahsetmekte yarar var. Bu ürünlerin yardımıyla, bilgisayar kapalıyken bile TV yayınlarını monitörden izleyebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece anten kablosunu yuvasına yerleştirmek ve cihazla monitör arasındaki bağlantıyı tamamlamak.

İpucu: TV Kartı Satın Alırken

İpucu: TV Kartı Satın Alırken

İPUCU: TV KARTI SATIN ALIRKEN

Satın alacağınız analog TV kartlarında öncelikle BT yongasının bulunmasına özen gösterin. Bu yonga hem görüntü kalitesinin yükselmesini sağlayacak; hem de İşlemci üzerine binen yükü azaltacaktır.

• Satın alacağınız kartın TV yayınları ile birlikte radyo yayınlarını da desteklemesinde yarar var. Böylece FM frekansında yayın yapan radyoları bilgisayarınızda dinleme olanağı da bulabilirsiniz.

• TV kartlarının büyük çoğunluğu, uzaktan kumanda İle kontrol edilebilir. Ancak bu özelliği sunmayan ürünlerle de karşılaşma İhtimaliniz olduğunu unutmayın. Eğer kanallar arasında gezerken klavye ve fareye mahkum olmak istemiyorsanız, kutu İçerisinde kumanda cihazının da bulunmasına dikkat etmelisiniz.

• TV kartı İle birlikte gelen yazılımları mutlaka İnceleyin. Kötü tasarlanmış bir arabirim, TV İzlemeyi eziyete dönüştürmeye yeter de artar bile. Bu yüzden kullanacağınız yazılımın basit ve anlaşılabilir olmasına özen göstermelisiniz.

Bilgi: Herşey Mükemmel Değil

BİLGİ: HERŞEY MÜKEMMEL DEĞİL

TV kartları, televizyon İle özellikle görüntü kalitesi konusunda boy ölçüşebilecek durumda değildir. Buna rağmen bilgisayarın televizyonlara göre bazı avantajları da bulunmaktadır, örneğin sevdiğiniz bir programı, video kayıt cihazına sahip olmasınız bile sabit diske kaydetme şansına sahipsiniz.

Bilgisayardan TV izlerken yaşayacağınız en büyük sorun İse ekran büyüklüğü olacaktır. Monitörler genellikle televizyon ekranları kadar büyük bir görüntü alanı sunamazlar. Bu nedenle tüm aile bir araya geldiğinde, monitör karşısında oturup keyifle TV İzlemek pek de mümkün değildir.

Okuyucu Yorumları