Bilgisayardaki Oyun Konsolu

Emülatörler ile konsol oyunlarını bilgisayarınızda çalıştırabilirsiniz.

Multimedya: 40

Televizyona bağlanan oyun konsollarından geçen sayımızda ayrıntılı olarak bahsetmiştik. Ancak bu konsollar için geliştirilen müthiş oyunları PC'nizde de oynayabilirsiniz. Nasıl mı? Okumaya devam edin...

Günümüz teknolojisi, oyun oynamaktan hoşlanan kullanıcılar için pek çok farklı imkan sunmaktadır. Oyun konsolları, oyun oynamak isteyenlerin başvurabilecekleri en kestirme ve en zahmetsiz yoldur. Ama bu durum, bilgisayarın oyun konusunda çok gerilerde kaldığı anlamına da gelmez. Hatta bilgisayarınız ile sadece PC oyunlarını değil; aynı zamanda konsol oyunlarını oynamanız bile mümkündür. Bilgisayarın asıl işlevi oyun oynamak olmasa da, evinizdeki PC'yi sonsuz eğlence sunan bir oyun makinesi haline getirebilirsiniz.

PC Oyunları

PC Oyunları

PC OYUNLARI

Konsol oyunlarına geçmeden önce, sadece bilgisayarda oynanmak için geliştirilmiş PC oyunlarına göz atmalıyız. En önemli ayrıntı, ses ve görüntü ile ilgili olan donanımlarda gizlidir. İyi bir ses kartına ve iyi bir ekran kartına sahip değilseniz, bilgisayarda oyun oynamanız da pek mümkün olmaz. Öncelikle, en azından 64 MB grafik belleğine sahip olan güçlü bir ekran kartı satın almalısınız. Tabii herşey bellek kapasitesi ile de bitmiyor.

Yeni nesil oyunları sorunsuz oynamak isteyenler, en azından GeForce FX 5200 grafik işlemci ile donatılan kartları tercih etmeliler. Ayrıca ses efektlerini mükemmel bir şekilde duymak için surround özelliğine sahip bir ses kartı edinmeniz de şart. Hareketli grafiklerle dolu bir aksiyon oyununu yavaş işlemcili bir bilgisayarda oynayamazsınız. Eğer işlemci yetersiz kalırsa, örneğin bir araba yarışında araçların hareketlerini kesik kesik görürsünüz ve bu da hiç keyifli olmaz. Daha gelişmiş bir bilgisayarda ise arabalar şimşek hızında hareket ederler.

Konsol Oyunları ve PC

Konsol Oyunları ve PC

KONSOL OYUNLARI VE PC

Günümüzdeki muhteşem grafikli bilgisayar oyunlarını bir kenara bırakıp yıllar önce oynadığımız klasik Commodore 64 oyunlarına göz atalım... Hatta konuyu biraz daha derinleştirip işin içine Amiga oyunlarını ve jeton atarak kullanılan oyun makinelerini de dahil edebiliriz. İşte tam da bu noktada emülatörler devreye giriyor. Emülatörler, farklı sistemler için geliştirilmiş eski oyunların PC'de oynanmalarını sağlayan özel yazılımlardır. Bu yazılımların yardımıyla bilgisayarınızı Commodore 64'e veya jetonlu oyun makinesine dönüştürebilirsiniz. Ancak hepsi bu kadarla da sınırlı değil. PlayStation oyunlarını PC üzerinde oynamak isteyenler de, yine özel emülatörlere baş vurabilirler.

Emülatörler, günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Ancak bu yazılımlar, büyük bir tartışmayı da beraberlerinde getirmişlerdir. Emülatörlerin ne kadar yasal oldukları konusunda yaşanan şiddetli tartışmalar, henüz kesin bir sonuca ulaşmış değil. Özel makineler için hazırlanmış ve ticari değere sahip olan oyunların başka makinelerde ücretsiz olarak oynanmalarını sağlayan bu tip yazılımlar, bir görüşe göre yasaya aykırıdır ve yasaklanmalıdır.

Aslında konu eski oyunlar olduğunda büyük bir sorundan bahsedemeyiz. Ancak şu an piyasada satılan PlayStation oyunlarının bilgisayarda oynanabilmeleri, özellikle üretici şirketleri çok rahatsız etmektedir.

Bu sayfalarda yapmaya çalıştığımız, emülatör kullanımının ne kadar doğru olduğunu tartışmak değil. Biz sadece emülatörlerin ne olduğundan ve ne işe yaradıklarından bahsediyoruz. Kullanıp kullanmamak ise tamamen sizin tercihinize bağlı.

Ücretsiz veya Ücretli

Ücretsiz veya Ücretli

ÜCRETSİZ VEYA ÜCRETLİ

Emülatörleri iki farklı kategoride değerlendirmek mümkün. İlk kategoriyi tamamen ücretsiz olarak dağıtılan emülatör yazılımları oluşturuyor. İkinci kategoride ise ücretli emülatörler yer alıyor. Bu emülatörlerin deneme sürümlerini internetten ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Ancak sorunsuz bir kullanım için belli bir ücreti ödemek ve yazılımı satın almak zorundasınız.

İster ücretsiz ister ücretli olsun, neredeyse tüm emülatörleri internet üzerinde bulabilirsiniz. Bunun için her zaman kullandığınız arama motorunu açın ve anahtar kelime olarak "emulator" yazın. Bu şekilde onlarca farklı siteye ulaşmanız mümkün olacaktır.

Playstation Oyunları ve Bleem

Playstation Oyunları ve Bleem

PLAYSTATION OYUNLARI VE BLEEM

PlayStation oyunlarını PC'de oynamamızı sağlayan emülatörlerin başında Bleem gelmektedir. Ancak öncelikle şunu söylemeliyiz; her PlayStation oyunu Bleem ile uyumlu olmayabilir. Bazılarının seslerinde, bazılarının ise grafiklerinde sorunlar oluşabilir. Ayrıca oyunlar asla gerçek bir PlayStation'daki kadar iyi olmayacaktır.

Bleem'i internetten indirip kurduktan sonra, ilk olarak CD-ROM sürücüye bir PlayStation CD'si koymanız istenir. Ardından oyunu oynamak için PlayStation'ın gamepad'i üzerindeki tuşların klavyedeki karşılıklarını ayarlamanız gerekli. Bunun için basit bir ayar ekranından yardım alacaksınız.

Oyuna Hazırız

Oyuna Hazırız

OYUNA HAZIRIZ

Bleem, CD'sini yerleştirdiğiniz oyunun oynanıp oynanamayacağını kontrol eder ve sonucu size bildirir. Fakat olumsuz bir sonuçla karşılaşırsanız hemen pes etmemenizde yarar var. Birkaç kez "Try it Anyway" düğmesine basın ve şansınızı tekrar deneyin. Belki bu şekilde sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

İşte bilgisayarınız bir PlayStation'a dönüştü bile... "File" menüsünde yer alan "Reset" komutu, oyunu kapatıp CD'yi çıkartmanızı sağlar. "Settings" menusu ise, grafik, kontrol sistemi ve ses düzeni gibi ayarlamalar için kullanılır. Bleem'in ayarları oldukça basittir. Hemen her türlü detayı kolayca değiştirebilirsiniz.

Dikkat: Kullanmak ya da Kullanmamak

DİKKAT: KULLANMAK YA DA KULLANMAMAK

PlayStation İçin geliştirilen oyunların büyük çoğunluğu, bir süre sonra PC İçin de geliştirilir, örneğin bu konsolun en çok oynanan oyunlarından birisi olan Pro Evolution Soccer, aynı İsimle PC için de piyasaya sürülmüştür. Bu durumda emülatör kullanarak PlayStation CD'sini çalıştırmanız pek mantıklı olmayacaktır. Çünkü oyunun PC sürümü, PC donanımları İle çok daha uyumlu bir şekilde çalışır.

İpucu: Tuş Ayarlarına Dikkat Edin

İpucu: Tuş Ayarlarına Dikkat Edin

İPUCU: TUŞ AYARLARINA DİKKAT EDİN

Bleem'in kontrol tuşlarını ayarlarken, en çok oynadığınız PC oyununun kontrol düzeneğine sadık kalmaya çalışın, örneğin yön tuşları İçin klavye üzerindeki okları tercih edebilirsiniz. Ateş etmek içinse size en rahat gelen tuşu kullanın. Böylece oynadığınız oyuna yabancılık çekmezsiniz ve başarılı olma ihtimaliniz de büyük oranda artar.

Bilgi: M.A.M.E.

Bilgi: M.A.M.E.

BİLGİ: M.A.M.E.

MA.M.E. "Multiple Arcade Machine Emulator" (Çok Oyunculu Arcade Emülatörü) teriminin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır ve sık sık karşılaştığımız ünlü bir emülatörü tanımlamak için kullanılır. Bu emülatör. 2500'den fazla eski oyunu bilgisayarınızda sorunsuz bir şekilde oynamanızı sağlar. 70'li yıllarda severek oynanan pek çok oyun, MAM.E. sayesinde artık yeni nesil PC sistemlerinde de oynanabiliyor.

Okuyucu Yorumları