Bilgisayarın Görüntü Özellikleri

Bilgisayarınızın grafik performansından memnun değil misiniz? Öyleyse bu bölüme mutlaka göz atın.

Windows: 42

Bilgisayarın görüntü özellikleri dendiğinde, akla gelmesi gereken başlıca iki konu çözünürlük ve renk kalitesi olmalıdır. Bu sayfalarda işletim sisteminizin sunduğu araçlardan yararlanarak görüntü özelliklerine hakim olmayı öğreneceksiniz.

Eğer bilgisayarınız eski bir modelse ve gelişmiş özelliklere sahip değilse, özellikle oyunlarda bazı grafik sorunları yaşayabilirsiniz. Şimdi size daha güçlü donanımları nasıl salın alacağınızı değil, bunun yerine var olan donanımları kullanarak nasıl daha yüksek performans elde edebileceğinizi öğreteceğiz.

Size Uygun Görüntüler

Size Uygun Görüntüler

SİZE UYGUN GÖRÜNTÜLER

1- Öncelikle masaüstündeki boş bir alana farenin sağ tuşu ile tıklayın ve açılan küçük menüden "Özellikler" satırını seçin. Böylece "Görüntü Özellikleri" isimli yeni bir pencerenin açılmasını sağlayacaksınız.

2- "Görüntü Özellikleri" penceresinin üst kısmındaki "Ayarlar" sekmesine tıklayın. Burada "Ekran Çözünülürlüğü" ve "Renk Kalitesi" isimleriyle belirtilen iki önemli bölüm bulunmaktadır.

Ekran Çözünülürlüğü Ayarları

Ekran Çözünülürlüğü Ayarları

3- "Renk Kalitesi", Windows'un kullanacağı renk sayısını belirler. Eğer mevcut değer mümkün olan en yüksek seviyede ise (32 bit - 16.8 milyon renk), bu değeri "Orta" (16 bit - 65.536 renk) şeklin de ayarlamak bilgisayarınızı hızlandırabilir. Görüntü kalitesindeki değişimi fark etmeniz çok da kolay olmayacaktır. Ancak görüntüleme süresindeki farkı hemen hissedeceksiniz. Yine de Photoshop gibi profesyonel bir grafik programını kullanıyorsanız, bu ayarları değiştirmemeniz daha İyi olacaktır.

4- Sol tarafta yer alan "Ekran Çözünülürlüğü" ayarı ise, simgelerin ekranda nasıl görüneceklerini belirler. 15 inç bir monitör için 800x600, 17 inç bir monitör içinse 1024x768 değerlerini tercih edebilirsiniz. Daha yüksek çözünülürlükler hem gözlerinizi yorabilir, hem de görüntüleme süresini uzatabilir. Fakat şu önemli noktayı da asla unutmayın; pek çok oyun ve program, kullanılacak ekran çözünülürlüğünü kendileri belirlerler. Burada yapacağınız ayar, doğrudan masaüstü çözünürlüğü ile ilgilidir.

Değişiklik Yapmak

Değişiklik Yapmak

DEĞİŞİKLİK YAPMAK

İşletim sistemi, görüntü özelliklerinde değişiklik yapıldıktan sonra size yeni özellikleri göstererek, bu değişikliği gerçekten uygulamak isteyip istemediğinizi soracaktır. Bazı durumlarda, "Renk Kalitesi"ndeki değişikliklerin etkili olabilmesi için Windows'un yeniden başlatılması gerekebilir.

1- "Görüntü Özellikleri" penceresindeki "Ayarlar" sekmesini kullanarak "Renk Kalitesi" değerini değiştirin.

2- "Tamam" düğmesine bastığınızda ekran kararacak ve kısa süre sonra yeniden aydınlanacaktır. Yeni ayarlar aktif hale getirilmiştir; ancak bu ayarları bir kez daha onaylamanız gerekmektedir. Onay için "Tamam" düğmesine tıklamanız yeterli.

Onay Penceresi

Onay Penceresi

3- Görüntü özelliklerini değiştirmek, zaman zaman görüntüyü tamamen bozabilir ve ekranınız bir süre için kapanabilir. Böyle durumlarda onay penceresini de göremeyebilirsiniz. Ancak merak etmeyin; eğer 15 saniye içinde onay vermezseniz ayarlar bir önceki haline geri dönecektir. Ayrıca siz de gördüğünüz yeni ayarlardan memnun kalmamış olabilirsiniz. Böyle bir durumda değişiklikleri onaylamayın ve ekranın eski ayarlara dönmesini sağlayın.

4- Bazı sistemlerde, ekran ayarlarını değiştirdikten sonra bilgisayarın yeninden başlatılması gerekebilir. Sistem, bilgisayarı yeniden başlatmanız için sizi uyaracaktır. Bunu yapmak için önce "Başlat" tuşuna ve ardından "Bilgisayarı Kapat" düğmesine tıklayın.

5- "Bilgisayarı Kapat" penceresinin en sağında yer alan "Bilgisayarı Yeninden Başlat" seçeneğine tıklarsanız, Windows kapanacak ve yeni ayarlarla tekrar başlayacaktır.

İpucu: Tüm Pencereleri Kapatın

İPUCU: TÜM PENCERELERİ KAPATIN

Bilgisayarınızı yeninden başlatmanız gerektiğinde, aceleci davranarak işlemi biran önce gerçekleştirmek bazı sorunlara yol açabilir. Bilgisayarınızın yeninden başlatılması gerektiğine dair bir uyarı görürseniz acele etmeyin. Bunu biraz sonra da yapabilirsiniz. İlk olarak üzerinde çalışmakta olduğunuz Word ve Excel dosyalarını kaydedin ve programları kapatın. Bu sayede veri kaybı yaşamanız gibi bir durum da söz konusu olamaz.

Okuyucu Yorumları