CD/DVD Sürücüler ve Müzik CD'leri

CD üzerindeki şarkıları bilgisayarınızla dinlemeye hazırlanın.

Multimedya: 12

Kaset teknolojisinin çağın gerisinde kaldığı gerçeği, artık açıkça ortada. Günümüzde müzik dendiğinde hemen herkesin aklına CD'ler gelecektir. Üstelik bu durumun yakın gelecekte değişmesi de beklenmiyor.

Gerekli donanıma sahip bir bilgisayar ile en yüksek kalitede müzik dinlenebildiğini daha önce öğrendiniz. Yani M PC'nizi bir müzik seti gibi kullanma imkanına sahipsiniz. Tabii bunun için bir CD sürücüye ve doğal olarak birkaç CD/DVD'ye ihtiyacınız olacak.

CD VE KASETLERİN FARKI Her şeyden önce, CD'ler güvenilir ve dayanıklıdır. Çünkü bir CD'nin kullanıldıkça aşınması söz konusu olamaz. Müzik CD'lerinde dilediğiniz şarkıya erişmeniz de, kasetlere oranla çok daha kolaydır. Ayrıca CD'ler, kasetlerin aksine manyetik alanlardan olumsuz etkilenmezler. Başka bir deyişle, CD'nizi televizyonun veya monitörün yanına koyarken bozulacak diye endişelenmenize gerek yoktur.

CD/DVD Sürücünün Temelleri

CD/DVD Sürücünün Temelleri

CD/DVD SÜRÜCÜNÜN TEMELLERİ

Bilgisayarlarımızda kullandığımız CD/DVD sürücüler, hem veri CD/DVD'lerini (CD-ROM), hem de müzik CD'lerini (Audio CD) okuma yeteneğine sahiptir. Standart bir CD/DVD sürücü, genel olarak üç ana bölümden oluşur. Bu bölümler; CD çekmecesi, motor ve lazer gözüdür. Öncelikle CD'mizi CD çekmecesine yerleştirmeli ve cihaz üzerindeki "eject" tuşuna basmalıyız. Böylece CD, CD/DVD sürücünün içerisine girmiş olur. Bundan sonrası ise tamamen sürücünün görevidir. Önce motor devreye girer ve CD'yi çevirmeye başlar. Daha sonra lazer gözünden çıkan ışınlar CD'ye ulaşır ve veriler de bu şekilde okunur. Okunan veriler, özel bağlantılar yardımıyla sisteme iletilir; bize de bu işlemin keyfini sürmek kalır.

Windows Media Player

Windows Media Player

WINDOWS MEDIA PLAYER

Müzik CD'lerini bilgisayarınızda dinlemek için sadece CD/DVD sürücüye sahip olmanız yeterli değildir. Bu işlem için, bir de CD okuma programına ihtiyacınız olacak. Ama bu durum gözünüzü korkutmasın... Windows'un standart programlarından birisi olan Media Player, CD dinlemeniz için fazlasıyla yeterli.

Windows Media Player, sol kısımda yer alan dikey menünün yardımıyla kontrol edebileceğiniz çok sayıda bileşenden oluşur. Bu bileşenler arasında, CD'nizdeki müziği keyifle dinlemenizi sağlayacak özel bir seçeneğe de yer verilmiştir.

Herhangi bir müzik CD'sini CD/DVD sürücünüze yerleştirdiğinizde, Windows Media Player da otomatik olarak açılır ve CD'yi çalmaya başlar. Tabii farklı ayarlarla bu durumu değiştirmeniz de mümkün. Ancak şimdilik bu konuya girmeyeceğiz.

CD üzerindeki şarkılardan birisi çalınırken, program penceresinde bu şarkı ile ilgili küçük bilgiler de görüntülenir. Örneğin sağ alt kısımda, çalan şarkının süresini gösteren durum çubuğu bulunmaktadır. CD üzerindeki tüm şarkıların listesi ise, durum çubuğunun hemen üzerinde yer alır.

Wîndows Media Player sadece CD'leri değil, pek çok farklı multimedya öğesini de açabilmektedir. Örneğin geçtiğimiz sayılarda sık sık bahsettiğimiz MP3 dosyaları ve hatta videolar bile bu programın görev alanına girerler.

Şimdi gelin, hep birlikte bir müzik CD'si dinleyelim. Öncelikle müzik CD'sini alın ve CD/DVD sürücünüze (yazısı yukarı gelecek şekilde) yerleştirin. Windows Media Player, bir kaç saniye sonra otomatik olarak çalışacak ve CD'yi çalmaya başlayacaktır. Eğer çalışmazsa, "Başlat" menüsü altındaki "Tüm Programlar" seçeneğine tıklayın ve listeden "Windows Media Player" satırını bulun. Bu satırı seçmeniz, programı çalıştırmak için yeterli...

Sol alt kısımda göreceğiniz düğmeler; çalma, durdurma ya da bir sonraki şarkıya geçmek gibi işlevlere sahiptir. İstediğiniz şarkıyı çalmak için, listeden bu şarkının adını bulup üzerine çift tıklamanız da mümkün.

Diğer Alternatifler

Diğer Alternatifler

DİĞER ALTERNATİFLER

Müzik CD'lerini dinlemek için farklı programlardan yardım alma şansınız da var. Eğer Windows Media Player size göre değilse, şansınızı bir de WinAMP ile deneyin. WinAMP, genellikle MP3 dosyalarını çalmak için kullanılan küçük bir program olmasına rağmen, müzik CD'leri konusunda da son derece yeteneklidir. Ancak iki program arasında çok önemli bir fark olduğunu unutmamanızda yarar var. Windows Media Player, sabit diskinize Windows işletim sistemiyle birlikte kopyalanır. WinAMP'ı kurmak içinse öncelikle kurulum dosyasına sahip olmanız gerekir. Bu dosyayı, internetten ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Bunun için "www.winamp.com" adresini ziyaret etmeniz yeterli olacaktır.

Eğer daha fazla alternatifi denemek istiyorsanız, "www.download.com" adresine göz atmanızı tavsiye ederiz. Burada göreceğiniz "Audio&Video" bağlantısı, sayısız programa ulaşmanızı sağlayacaktır.

Okuyucu Yorumları