CD/DVD yazmak çocuk oyuncağı

Vista, CD / DVD yazma işlemi nasıl olmalı sorusuna etkileyici yenilikleriyle en güzel yanıtı veriyor

Veriler DVD'ye

Verileri boş bir CD ya da DVD üzerine aktarmak, günümüzde bir bilgisayar kullanıcısı için olmazsa olmaz işlemler arasında yer alıyor. Standart bir kullanıcı bile ister yedekleme, isler anıların depolanabileceği albümler için olsun, CD / DVD yazma işlemini hemen her gün en azından bir kez tekrarlamak zorunda kalabiliyor.

Windows XP'de bulunan CD / DVD yazma araçları, Vista'da da yerlerini almış. Ancak bu araçlar, arlık daha Önce hiç olmadıkları kadar güçlü ve çok sayıda farklı seçenek ile zenginleştirilmiş durumda.

Canlı Dosya Sistemi ile farklı bir yazma deneyimi

BİÇİMLENDİRME SEÇENEĞİ
Canlı Dosya Sistemi ile farklı bir yazma deneyimi

Vista'nın CD ve DVD yazma konusunda getirdiği en büyük yenilik, hiç kuşkusuz UDF, yani Canlı Dosya Sistemi desteği. Eğer Windows XP'nin araçlarını kullanarak CD ya da DVD yazdıysanız, sadece Ana Kopyalı Disk Biçimi'nin (ISO) desteklendiğini de mutlaka fark etmişsinizdir. Ana Kopyalı disk biçimi kullanıldığında, kopyalanacak olan dosyalar öncelikle belli bir alanda depolanır ve hepsi birden aynı anda medya üzerine yazılır. Müzik CD'leri gibi çok sayıda dosya içeren diskleri yazmak için uygun olan bu biçim, eski bilgisayarlarla ve CD / DVD oynatıcılar gibi aygıtlarla sorunsuz olarak çalıştırılabilir.

Canlı Dosya Sistemi ise, Ana Kopyalı Disk Biçimine oranla çok daha hızlı bir biçimde kopyalama imkânı sunuyor. Canlı Dosya Sistemi ile biçimlendirilmiş bir medyaya yazılacak olan dosyalar, basil bir sürükle - bırak işlemi ile kopyalanabiliyor.

İki biçimlendirme seçeneği arasındaki farklar

İki biçimlendirme seçeneği arasındaki farklar

UDF Mİ, ISO MU?
İki biçimlendirme seçeneği arasındaki farklar

Bu iki biçim arasındaki farkı daha iyi anlayabilmek için küçük bir örneklen yararlanabiliriz. Sabit diskinizde farklı farklı klasörlerde bulunan 50 farklı dosyayı CD ya da DVD üzerine yazmak isliyorsunuz.

Eğer bu işlemi Ana Kopyalı Disk Biçimini kullanarak yaparsanız, öncelikle her bir dosyayı CD / DVD sürücü simgesinin üzerine sürüklemeniz gerekir. Ancak bu işlem sırasında dosyalar medya üzerine yazılmaz; aslında belli bir sabit disk alanında toplanır. Doğal olarak da belli büyüklükle bir sahil disk alanına ihtiyaç duyulur. Tüm dosyalar toparlandığında, Diske Yaz düğmesine tıklayarak yazma işlemi başlatılır.

Canlı Dosya Sislemi'nde ise, dosyaların belli bir yerde toplanması gibi bir durum söz konusu değil. Bu biçim kullanıldığında, CD / DVD yazıcı USB bellek veya disket gibi çalışır. Dosyayı CD / DVD sürücü simgesinin üzerine sürüklediğiniz an yazma işlemi başlar. Kısacası Canlı Dosya Sistemi, gerek duyduğunuz an herhangi bir dosyayı ya da dosya grubunu en kısa yoldan kopyalayabil-meniz için uygun bir biçimdir. Ancak XP öncesi Windows sürümlerinde ya da CD / DVD oynatıcılar gibi aygıtlarda uyum sorunlarının yaşanacağını da bilmenizde yarar var. Canlı Dosya Sistemi ile üzerine veri yazılan bir CD / DVD, her yazma işleminden sonra kapatılmalıdır; aksi halde diğer bir bilgisayarda kullanıl amaya bilir.

Her kapatma işlemi medya üzerinde belli bir alana ihtiyaç duyar. Ana Kopyalı Disk Biçimi ile yazılan medyaların kapatılması gerekmez; bunlar diğer bilgisayarlarla otomatik olarak uyumludur. Bu yüzden de, Ana Kopya!ı Disk Biçimi kullanarak yaptığınız olurumu kapatmak için herhangi bir seçenek görmezsiniz. Canlı Dosya Sistemi kullanılırken ise, diski başka bir bilgisayarda veya oynatıcıda kullanabilmek için geçerli olurumu kapatma seçeneği sunulur.

Tüm cihazları aynı anda kullanmak hayal değil

ÇOKLU YAZMA
Tüm cihazları aynı anda kullanmak hayal değil

Vista'nın CD / DVD yazma işlemi için sunduğu tek yenilik Canlı Dosya Sistemi değil. Arlık sisteme bağlı olan itim yazıcı cihazları aynı anda kullanma şansına sahibiz. Windows XP, sistemde kaç adet CD / DVD yazıcı olursa olsun, aynı anda bunlardan sadece birini kullanmamıza izin veriyordu. Ayrıca bir dosyaya sağ tıklayıp menüden Gönder salın üzerine gelindiğinde, listede sadece alanmış olan cihaz gözüküyordu. Vista kullanıcıları ise böyle bir kısıtlamayla karşılaşmıyorlar, örneğin sisteminizde bir CD yazıcı, bir de DVD yazıcı bulunduğunu varsayın. Bu iki yazıcıyı aynı anda kullanma, dolayısıyla aynı anda iki farklı optik medya üzerine veri kaydetme şansına sahipsiniz. Üstelik bu iki işlem için farklı dosya biçimlerini kullanmanız da mümkün. Gönder menüsü ise, Vista ile sisteme bağlı olan tüm CD / DVD yazma cihazlarını listeleyebiliyor. Yani bu menü yardımıyla sadece varsayılan olarak atanmış olan cihaza değil, mevcut tüm cihazlara kolaylıkla ulaşabiliyoruz.

Fotoğraf Galerisi, Media Player 11 ve Media Center

Fotoğraf Galerisi, Media Player 11 ve Media Center

DİĞER YOLLAR
Fotoğraf Galerisi, Media Player 11 ve Media Center

Windows Fotoğraf Galerisi adı verilen resim dosyası görüntüleme uygulaması aracılığıyla da, CD / DVD yazmanız mümkün. Bir resim dosyasını uygulama ile açlığınızda, üst bölümdeki menüde Yaz seçeneğinin bulunduğunu hemen göreceksiniz.

Bu seçeneğe tıklarsanız sizi iki farklı CD / DVD yazma alternatifi karşılayacak. Bunlardan ilki olan Veri Yazma, standart bir veri CD'sine dosyaları eklemenizi sağlar. Video Yazma seçeneğini seçtiğinizde ise, derginin diğer bölümlerinde ayrıntılı olarak incelediğimiz Windows DVD Maker uygulaması açılır ve birçok DVD oynatıcıda kullanabileceğiniz özel bir DVD hazırlamaya başlayabilirsiniz.

CD / DVD yazmak isteyenlerin takip edebileceği diğer bir yol ise Windows Media Player 11'den geçiyor. Yazıcı cihaza boş bir CD ya da DVD yerleştirdiğinizde ekranda açılan pencere, Ses CD'si Yaz seçeneği için zaten Media Player'ı kullanır. Media Player, özellikle müzik CD'si hazırlamak isleyenler için son derece geniş bir seçenek yelpazesi sunuyor.

Tabii bu gelişmiş multimedya aracını sadece müzik CD'leri oluşturmak için kullanmak zorunda da değilsiniz. Dileyenler, veri CD ya da DVD'leri için de Media Player'ı kullanma şansına sahipler. Son olarak, Windows Media Genler yardımıyla da OD / DVD işlemlerini yapabileceğini söylemekle yarar var. Media Center'ın etkileyici arayüzünü kullanarak hem normal bir müzik selinde dinleyebileceğiniz CD'leri oluşturabilir, hem de verileri CD / DVD üzerine aktarabilirsiniz.

Dört farklı Canlı Dosya Sistemi

Farklı sürümler
Fotoğraf Galerisi, Media Player 11 ve Media Center

Yazma işlemini önemli oranda hızlandıran Canlı Dosya Sistemi, Vista'da dört farklı sürümüyle karşımıza çıkıyor. Medyayı biçimlendirirken seçeceğiniz sürüm, hazırladığınız kopyanın kullanım alanı dikkate alınarak seçilmek zorunda. Bu dört UDF sürümünü şu şekilde özetleyebiliriz:

• 1.02: Bu sürüm, Windows 98'ile birlikte birçok Macintosh bilgisayarda da okunabilir.
• 1.5: Bu sürüm Windows 2000, Windows XP ve Windows Server 2003 ile uyumludur. Diğer Windows sürümleri ve Macintosh sistemler ile uyumsuzluk yaşanabilir.
• 2.01: Bu sürüm Windows XP ve Windows Server 2003 ile uyumludur. Windows 98, Windows 2000 ile ve Macintosh sistemlerle uyumsuzluk yaşanabilir.
• 2.5: Bu sürüm Vista için tasarlanmıştır ve önceki Windows sürümleri ile uyumsuzluk yaşanabilir.

Okuyucu Yorumları