Dijital Fotoğraf Makinesi Nasıl Kullanılır?

Makinenizi kullanırken işinizi kolaylaştıracak birkaç küçük ipucu.

Multimedya: 27

Dijital fotoğraf makinelerinin sunduğu yenilikleri artık biliyorsunuz. Şimdi de, bu küçük cihazlarla çalışmayı öğreneceksiniz.

Fotoğraf çekmeye başlarken dikkat etmeniz gereken ilk nokta, fotoğrafın konusudur. Çünkü dijital fotoğraf makineleri, belli konular için önceden tanımlanmış ayarları kullanıcıların hizmetine sunarlar. Örneğin karanlık bir ortamda çekim yapacaksanız, gece çekimleri için tanımlanmış ayarları kullanmalısınız. Manzara resimleri içinse, geniş açı ayarlarından yardım almayı deneyin. Yanlış ayarlarla çekim yapmaya kalkarsan iz, makineniz de kare üzerindeki dokuyu algılayamaz ve karede bir bisiklet sürücüsü mü, yoksa tan vaktinde bir dağ manzarası mı olduğunu umursamaz.

Bu noktada, küçük bir hatırlatma yapmakta da yarar var. Kalitesiz fotoğraf makinelerinin bazılarında, önceden tanımlanmış ayarları bulamayabilirsiniz. Bu yüzden, cihazı satın alırken dikkatli hareket etmeye özen gösterin.

LCD Ekran

LCD Ekran

LCD EKRAN

Fotoğraf makinesinin arka kısmında, genellikle küçük bir ekran bulunur. Bu ekranı kullanarak, ayar menülerine ulaşabilir ya da çekilen fotoğraf sayısını görebilirsiniz. Ancak ekranın tek görevi bunlar değildir. Çekim yaparken, fotoğraflanacak kareyi küçük ekrandan izleyebilirsiniz. Yani çekim sırasında vizörden bakmak gibi bir zorunluluğunuz yok. Ayrıca çektiğiniz fotoğrafları da, yine bu ekran yardımıyla izlemeniz mümkün.

İlk Kullanım

İlk Kullanım

İLK KULLANIM

Makinenizi ilk kez çalıştırıyorsanız, arka kısımdaki küçük ekranda 'tarih / saat gir" seçeneği ile karşılaşacaksınız. Buraya tarih ve saat bilgilerini yazın. Bilgilerin doğru olmasına dikkat edin; çünkü fotoğraf makinesi, her yeni fotoğrafa tarih ve saat ekleyebilir. Tabii eğer isterseniz, bu özelliği kapatmanız da mümkün.

Pil Konusu

Pil Konusu

PİL

Bazı fotoğraf makineleri özel pillerle çalışırlar. Bazılarında ise, her zaman kullandığımız kalem pillere rastlayabilirsiniz. Pil ömrü, çekim sayısına ve makinenin özelliklerine göre değişebilir. Piller boşaldığında ise, tekrar doldurulmaları; yani şarj edilmeleri gerekir. Standart bir pilin şarj edilmesi, yaklaşık 1-2 saat sürer.

Şarj işlemi için, genellikle özel şarj cihazları kullanılır. Özel pil kullanan yeni nesil makinelerde ise, şarj işlemi için pilin yerinden çıkartılmasına gerek kalmaz. Bu tip makineleri, uygun bağlantı kablosu ile prize bağlamanız yeterli olacaktır.

Dijital ve Optik Zum

Dijital ve Optik Zum

DİJİTAL VE OPTİK ZUM

Fotoğrafını çekmek istediğiniz objeleri yaklaştırmak veya uzaklaştırmak için, makinenizin zum özelliğini kullanabilirsiniz. Daha detaylı bir çekim içinse, makro özelliğinden yardım almanız gerekecektir. Dijital fotoğraf makinelerinin çoğu, hem optik zum, hem de dijital zum yapabilirler. Optik zum işlemi, tamamen objektif tarafından gerçekleştirilir ve sonuçları da mükemmele yakındır. Dijital zum ise, çekilen fotoğrafın yazılım yardımıyla büyütülmesi anlamına gelir. Tabii bu durumda, kalitede de önemli düşüşler yaşanabilir. Kısacası yeni bir dijital fotoğraf makinesi satın alırken önem vermeniz gereken, her zaman için optik zum özelliği olmalıdır. Dijital zum'u ise, sadece ekstra bir özellik olarak değerlendirin ve çok da dikkate almayın.

Çekim

Çekim

ÇEKİM

Makinenin üst kısmındaki çekim düğmesine (deklanşör) yarıya kadar bastığınızda, netlik ayarının otomatik olarak yapıldığını göreceksiniz. Bu ayarın ardından, makineniz de çekim için hazır hale gelir. Aynı düğmeye sonuna kadar basarsanız, fotoğraf çekimi tamamlanır ve fotoğrafınız da bellek kartında ya da dahili bellek üzerine kaydedilir.

Bellek Alternatifleri

Bellek Alternatifleri

BELLEK ALTERNATİFLERİ

Bazı dijital fotoğraf makineleri, depolama alanı olarak dahili bellekleri tercih ediyorlar. Dahili bellek, çok acil durumlarda İmdadınıza yetişebilir. Ancak kapasite dolduğunda, yeni bir çekim yapmak için dahili belleği boşaltmanız gerekecektir. Bunun için ya fotoğrafları bilgisayara aktarmalı, ya da çekimlerinizi gözden çıkartıp silmelisiniz.

İşte tam da bu noktada, devreye bellek kartları girer. Bugün piyasada bulabileceğiniz dijital fotoğraf makinelerinin büyük çoğunluğu, depolama ihtiyaçlarını bellek kartlarının yardımıyla gideriyorlar. Hatta dahili belleğe sahip olan makinelerin üzerinde bellek kartları için boş bir yuvaya rastlamanız bile mümkün. Bu sayede, dahili bellek dolsa bile, yuvaya bellek kartı takarak çekim yapmaya devam edebilirsiniz.

CCD

CCD

CCD

Dijital fotoğraf makinelerinde, film yerine ışığı elektronlara çeviren CCD yongası kullanılıyor. Görüntüler, film üzerine değil, CCD yongası üzerine düşer. CCD, ışığa duyarlı birçok küçük hücrenin birleşmesinden oluşur ve bu hücrelerin her birine "photosite" adı verilir. Bir fotoğraf makinesinin fiyatını belirleyen ilk özellik, sahip olduğu CCD yongasının büyüklüğüdür. Amatör kullanıcılar için üretilen makineler, genellikle 2-4 megapiksel büyüklüğündeki CCD yongaları ile donatılırlar. Bu rakamların üzerine çıktığınızda ise, profesyonel fotoğraf makinesi kategorisine girmiş olursunuz

Bilgi: Yüksek Fiyatlara Son

Bilgi: Yüksek Fiyatlara Son

BİLGİ: YÜKSEK FİYATLARA SON

Birkaç yıl öncesine kadar, dijital fotoğraf makineleri çok pahalı "oyuncaklardı ve sadece profesyoneller tarafından kullanılabiliyorlardı. Ancak günümüzde, bu tip bir cihaza sahip olmak için büyük harcamalar yapmak zorunda değilsiniz. Piyasada, hemen her türlü bütçe için uygun bir alternatif bulmak mümkün.

Okuyucu Yorumları