Dijital Video Kameralar

Analog video kameralar tarihe karışıyor... Artık devir, dijital kameraların devri.

Multimedya: 32

Dijital dünyanın bizlere sundukları saymakla bitmez... Kolumuza dijital saatler takıyor, dijital CD'leri dinliyor, dijital ekranları kullanıyor ve son olarak da dijital video kameralarla çekim yapıyoruz.

Standart bir video kamerayı dijital video kameralardan nasıl ayırabiliriz? İlk bakışta aralarında herhangi bir fark yokmuş gibi görünür. Eğer DV (miniDV) veya D8 logolarını da görmezseniz, hangisinin dijital olduğunu anlamanız mümkün olmaz. Ama şundan emin olun; çok yakın bir gelecekte sizin de bir dijital video kameranız olacak. Çünkü büyük elektronik devleri, son zamanlarda bu konuya büyük bir ağırlık vermiş durumdalar. Öyle ki, artık her bütçe için uygun bir dijital video kamera bulmanız mümkün. 600 Euro seviyesine kadar gerilemiş olan giriş fiyatları, video çekmenin sadece lüks bir zevk olmadığını ispatlıyor. Belki bu fiyata alacağınız bir dijital kamerada her türlü ekstra özelliği bulamayacaksınız; ancak yapacağınız çekimlerin son derece kaliteli olacağını da garanti edebiliriz.

Peki ama bu büyük pazarda en büyük payı kim elde edecek? Şimdilik Canon, Sony, Sharp, Panasonic ve JVC'nin önde olduklarını görüyoruz. Yakın gelecekte bu devlere başka üreticilerin katılması ise kimse için sürpriz olmayacak.

Özellikler

Özellikler

ÖZELLİKLER

Daha önce analog bir video kamera kullandıysanız, dijital kameraların getirdiği yenilikleri de daha iyi anlayabilirsiniz. Yeni nesil dijital kameraların başlıca özelliği, çekimleri dijital formatta yapabilmeleridir. Bu durum, çekim kalitesinin artması ve video hazırlama işleminin basitleşmesi ile aynı anlama gelir. Ayrıca muhtemel çekim kopyaları da, orijinal kopya ile aynı kalitede olabilirler.

Üreticilerin altını çizdiği diğer bir özellik ise, çekilmiş filmler üzerinde işlem yapmanın son derece basit olmasıdır. Öncelikle, bu tip kameraları bilgisayara bağlamak son derece kolaydır. Bu yüzden, kaydedilen filmlerin sabit diske transfer edilmesinde de herhangi bir sorun yaşanmaz. Ayrıca çekilen filmler dijital formatta olduklarından, üzerlerinde değişiklik yaparken herhangi bir dönüşüm işlemi ile uğraşmanıza da gerek yoktur.

Çektiğiniz bir filmi evinizde seyretmek isterseniz, video kamerayı kutudan çıkan özel bir kabloyla televizyona bağlamanız da mümkün.

Dijital video kameralarda kullanılan iki temel formattan bahsedebiliriz: Elektronik devi Sony tarafından önerilen D8 (Digital 8) ve diğer üreticiler tarafından sunulan (Sony tarafından da desteklenen) DV. DV formatının daha gelişmiş versiyonuna ise MiniDV adı veriliyor.

Dijital Videonun Avantajları ve Dezavantajları

Dijital Videonun Avantajları ve Dezavantajları

DİJİTAL VİDEONUN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI

Dijital formatta yapılmış bir çekimin en büyük avantajı, sayısız kopya yapılsa bile kalitesinden hiçbir şey kaybetmemesidir. Analog çekimler ise, her kopyalama işleminden sonra önemli bir kalite kaybı yaşarlar.
Diğer bir önemli nokta ise, dijital kayıtların uzun ömürlü olmalarıdır. Uzun zaman önce çekilmiş bir dijital filme göz atarsanız, görüntülerin orijinal kalitesinden hiçbir şey kaybetmediğini göreceksiniz.

Bunlar işin güzel kısımları. Gelelim dijital video kameraların dezavantajlarına... Örneğin, bu tip kameralarda kullanılan bataryalar, analog kamera bataryalarına oranla çok daha kısa bir çalışma ömrü sunabilirler. Ayrıca dijital kasetlerin fiyatları da son derece yüksektir. Ama bunlar gözünüzü korkutmasın. Eğer yeni bir video kamera satın almayı düşünüyorsanız, tercihinizi mutlaka dijital cihazlardan yana kullanın. Aksi halde, eski teknolojilerin sunduğu kısıtlı görüntü kalitesine mahkum kalmış olacaksınız. Eğer teknolojik yenilikleri takip etmekten hoşlanıyorsanız, bu ürünler tam size göre.

Formatlar Arasında Karşılaştırma

Formatlar Arasında Karşılaştırma

FORMATLAR ARASINDA KARŞILAŞTIRMA

Dijital video kameraların İki farklı formatı kullandıklarından daha önce bahsetmiştik. Ancak D1. D2. D3 ve D5 gibi profesyonel formatların var olduğunu da bilmelisiniz. Biz konumuza geri dönelim... DV formatı, kendi içerisinde MiniDV, DVCam, DVCProve Digital-S gibi farklı başlıklara ayrılıyor. Ancak aralarında önemli bir fark olduğunu söylemek oldukça zor. Analog kamera kullanıcılarının dijital kameraya geçişini kolaylaştıran Digital 8 İse, daha büyük kasetleri kullanması dışında önemli bir dezavantaja sahip değil. İşte, İki popüler format arasında küçük bir karşılaştırma...

DV

+ Daha küçük video kameralar ve kasetler.
+ Daha uzun çekim süresi.

D8

+ Vİdeo8 ve Hi8(analog formatlar) uyumluluğu + daha ucuz kasetler.
- Daha büyük ve ağır video kameralar.
- Daha kısa çekim süreleri.

Bilgi: Neden Dijital?

BİLGİ: NEDEN DİJİTAL?

"Dijital" kelimesini duyduğunuzda, yapılan çekimlerin CD ya da DVD gibi medyalar üzerine kaydedildiğini düşünebilirsiniz. Eğer gerçekten de böyle bir fikriniz varsa, hayal kırıklığına uğramanız işten bile değil. Çünkü dijital video kameraların büyük çoğunluğu, kayıtlan depolamak için kasetleri kullanırlar. Büyük çoğunluğu dememizin nedeni ise, bazı video kameraların CD ve DVD üzerine kayıt yapabilmeleri. Ancak bu tip cihazların fiyatları oldukça yüksek. Dijital kameralar da analog kameralar gibi kaset üzerine kayıt yaptıkları için, aralarındaki farkı anlamak o kadar kolay olmuyor. Bilmeniz gereken, dijital kameraların görüntüyü verilere dönüştürerek kaydediyor olduklarıdır. Analog kameraların çalışma mantığı ise, geleneksel video oynatıcılara benzer. Yani yapılan çekimlerin her hangi bir rakamsal değeri yoktur.

Okuyucu Yorumları