Fare Nasıl Temizlenir?

Fare hareketlerinize düzgün cevap vermediğinde, artık temizlemenin zamanı gelmiş demektir.

Pratik: 5

Farelerin çoğunda çalışma prensibi yönlendirici silindirlerin hareketine dayalıdır. Bu yönlendiriciler fare topunun hareketini izlerler. Mouse pad'in üzerinde hareket eden fare topu, bu sırada yüzeydeki tozları da yakalar ve farenin içine taşır. Biriken tozlar artık farenin hareketini iyice zorlaştırdığında, temizlik vakti de gelmiş demektir.

1- Fare temizliği özel aletler gerektirmez. Sadece biriken kiri alacak basit bir alet yeterlidir. Ancak bu iş için sivri aletler kullanmaktan kaçının. Ayrıca biraz alkol ve bezin de faydası olacaktır.

2- Fareyi avucunuzun içine alın ve altını çevirin. Topun üstündeki koruyucu kapağı, uygun biçimde çevirerek açın. Bunun için kapak üzerinde belirtilen yönergeleri izleyebilirsiniz. Farenin hareketleri ekrandaki küçük okun konumunu kontrol eder. Bu kontrolün hassasiyeti, fare içindeki mekanizmaların ne kadar temiz olduğuna bağlıdır.

3- Küreyi dikkatlice farenin içinden çıkarın. Farenin sökme işlemi bu kadarla sınırlı ve fareyi başka bir malzeme kullanmadan daha fazla açmanın imkanı da, gereği de yok. Fare topuna ve içindeki parçalara mümkün olduğunca az dokunmaya çalışın, çünkü ter ve cildinizdeki kimyasal maddeler bu parçalara tozdan daha fazla zarar verebilir. Fareyi sökerken çıkartacağınız parçaları kaybetmeyeceğiniz bir yerde muhafaza edin.

Temizliğe Devam

Temizliğe Devam

4- Kapağı ve topu çıkarın. Böylece farenin iç temizliğine başlayabilirsiniz. Dikkatlice baktığınızda farenin içindeki döner silindirlere yapışmış kirler dikkatinizi çekecektir. Bu silindirlerin görevi, topu doğru konumda tutmak ve hareketi saptamaktır.

5- Mekanik kısımlarda yavaş yavaş biriken kirler zamanla harekete mani olur. Bu arada bulaşan yağlı maddeler silindirleri kürenin üzerinden kaydırır. Bu kirleri silindirlerden kazımak, uygun bir aparat ve biraz da dikkat gerektirir. Bu sırada riske girmek istemiyorsanız, metal yerine plastik veya tahta bir nesne kullanın. Çıkarılabilecek tüm kiri aldıktan sonra, alkolle nemlendirilmiş ufak bir bezle temizliği tamamlayın.

6- Son olarak kapağı ve topu etil alkolle, elinizi fazla değdirmeden güzelce temizleyin. Böylece kürenin yağlanmasını önleyebilirsiniz. Artık temizlediğiniz küreyi ve kapağı yerine yerleştirmeye hazırsınız.

7- Son olarak küreyi yerine yerleştirin ve üzerine kapağı koyarak uygun biçimde kapatın. Böylece top tekrar fare üzerindeki yerine oturacaktır.

İpucu: Temizlik Çok Önemli

İPUCU: TEMİZLİK ÇOK ÖNEMLİ

Fare içindeki kirlerin ilk ve en büyük sorumlusu her şeyden önce üzerinde kaydırmak için kullandığınız pad'dir. Bu nedenle farenizi temiz tutabilmek için öncelikle pad'i ve masanızın üstünü mümkün olduğunca temiz tutmaya özen gösterin. Eğer yapısı eh/eriyorsa bu pad'i su ve sabunla yıkayabilir, kumaş kaplamalıysa bir fırça kullanabilirsiniz. Eğer pad temizliğine gereken önemi vermezseniz, fareniz kısa sürede kullanılamaz hale gelecektir.

Not: Fare temizliğinde, bilgisayar temizliği için özel olarak üretilen (etil alkolle ıslatılmış) kağıt mendilleri ya da benzeri temizleyicileri kullanabilirsiniz.

İpucu: Bilgisayar Kapalıyken

İPUCU: BİLGİSAYAR KAPALIYKEN

Farenizin bağlantı kablosunu bilgisayardan çıkarmadan önce, bilgisayarınızı kapatmayı ihmal etmeyin. Bu uyarı farenizi sökmenizi gerektiren her durum için geçerli.

Okuyucu Yorumları