Fareyle Tıklamak

Farenizin size ayak bağı yerine faydalı olmasını istiyorsanız, onu yakından tanımaya çalışmalısınız.

Pratik: 4

Fare kullanmak zor değildir. Önemli olan onu tanımak, nasıl çalıştığını bilmek ve neler yapabileceğini öğrenmektir. Farenizin size ayak bağı yerine faydalı olmasını istiyorsanız, onu yakından tanımaya çalışmalısınız.

Fare nasıl çalışır? Farenizden en iyi şekilde verim almak istiyorsanız önce onun nasıl çalıştığını bilmek zorundasınız. Böylece işinizi kolaylaştırmış olursunuz

Öncelikle farenin yapısını inceleyin. Standart bir farenin alt yüzeyinde bir bölme ve bu bölmenin içinde küçük bir top vardır. Bu top, fareyi pad'in üstünde hareket ettirdiğiniz zaman, gövde içerisindeki üç tekerlekçikten oluşan sistemi harekete geçirir. Bunlar da bilgisayara farenin konumunu belirten sinyaller gönderirler.

Arada topun bulunduğu bölmeyi kontrol edip temizlemek sadece fare temizliği için değil, farenizin düzgün çalışması için de çok önemlidir.

Ekrandaki Fare

Ekrandaki Fare

EKRANDAKİ FARE

Fareyi hareket ettirdiğiniz zaman ekranda bir işaretçi belirir. işaretçi küçük bir oka benzer. Bir metin üzerinde kaydırma yaparken ok düşey bir çubuğa dönüşür. işaretçiyi doğru yönlendirmek çok önemlidir. Bu nedenle işaretçinin hareket edebilmesi için fareyi her zaman pad yüzeyine yapışık halde tutun. Eğer fare yüzeyin tam üstünde değilse, ekrandaki küçük ok da hareket etmez.

Fare pad'inin en sağ kısmındaysanız ve işaretleyici ekranın daha sağına götürmek istiyorsanız, fareyi yerinden kaldırarak pad'in ortasına götürün ve bırakın. Böylece hareketinize devam edebilirsiniz.

Fareyle Yapılabilecek İşlemler

Fareyle Yapılabilecek İşlemler

FAREYLE YAPILABİLECEK İŞLEMLER

Fareyle gerçekleştirebileceğiniz temel işlemler kaydırma, tıklama, çift tıklama ve taşıma olarak özetlenebilir.

Kaydırma ve tıklama, fare için temel görevlerdir. Böylece imleci yani işaretçiyi ulaşmak istediğiniz konuma getirebilir ve dosya seçebilirsiniz. Çift tıklama klasör, dosya ve programları açmak veya metin seçmek için kullanılır. Fare üzerinde biraz tecrübe kazandıktan sonra dosya taşıma işlemlerini de yapabilirsiniz.

Farenin Çalıştırılması

FARENİN ÇALIŞTIRILMASI

Farenin çalışması için ne gereklidir? Farenin çalışmak için her şeyden önce bilgisayara bağlı olması gerekir. Böylelikle PC'niz fareden gelen sinyalleri algılayabilir. Fare, hareketleri vasıtasıyla PC'nizle ve işletim sistemiyle iletişim kurar. Farelerde genel olarak iki tuş vardır, ancak bazı farelerde üç tuş da bulunabilir. Bu üçüncü tuşa kullanıcı belli fonksiyonlar atayabilir.

Sol tuş çoğunlukla temel fonksiyonlar içindir (taşıma, seçme, dosya açma). Sağdaki tuşun görevleriyse, aslında sandığınızdan daha fazladır. Bunları farenize alıştıkça sırayla keşfedeceksiniz.

Bilgi: Tek Tıklama mı, Çift Tıklama mı?

BİLGİ: TEK TIKLAMA Ml, ÇİFT TIKLAMA Ml?

Tıklama, fare üzerindeki iki tuştan birine basmak anlamına gelir. Tek tıklama bir faaliyetin başlaması demektir. Bu faaliyetlerin başlıcaları şunlardır: Seçim, taşıma ve kopyalama. Hızlı bir biçimde fare tuşuna artarda iki kez basılması çift tıklama adını alır. Bu tıklama dosya ve klasörleri açmak, programları çalıştırmak, otomatik olarak bir metin veya kelime seçmek gibi farklı işlemleri gerçekleştirmede kullanılır. Örneğin bir Word dokümanını açmak için farenin sol tuşu ile üzerine iki kez tıklamanız gerekir.

Okuyucu Yorumları