Force Feedback

Oyun oynamak hiç bu kadar zevkli olmamıştı...

Multimedya: 7

Oyun oynamak hiç bu kadar zevkli olmamıştı... Yeni teknolojiler, daha önce tatmadığınız heyecanları tatmanızı sağlayacak.

Force feedback terimini daha önce mutlaka duymuşsunuzdur. Bilgisayar oyunlarına inanılmaz bir gerçekçilik katan bu teknolojinin amacı, ekranda gördüğünüz her türlü hareketi sizlere yansıtmaktır. Bu sayede gerçekten bir uçağı kullandığınızı ya da gerçekten bir arabayı sürdüğünüzü hissedebilirsiniz. Çünkü force feedback özelliğine sahip bir oyun kontrol cihazı, uçağın ya da arabanın içindeyken hissedeceğiniz her türlü darbe ve titreşimi oturduğunuz yerde size sunacaktır.

Sanal ve Gerçek Arasında

Sanal ve Gerçek Arasında

SANAL VE GERÇEK ARASINDA

En ileri askeri teknolojileri evinizin konforunda, hem de hiçbir zahmete katlanmadan denemek ister misiniz? Eğer cevabınız evetse, mutlaka force feedback Özelliğine sahip bir oyun kontrol cihazı satın almalısınız.

Bundan birkaç yıl önce, oyun geliştiricileri oyunların önemli bir eksikliğini fark ettiler. Bu eksiklik, oyunların çevresel ortamlarla yeterince iç içe geçemiyor olmasıydı; yani gerçeklikleri son derece azdı. Örneğin uçak kullanan bir pilot hava boşluğuna düşebilir. Ancak bilgisayarın bunu gerçek anlamda oyuncuya yansıtması mümkün değildi. İşte, oyun oynama anlayışını değiştiren force feedback teknolojisinin doğuşu da bu ve buna benzer nedenlere dayanıyor.

El Yakmıyor

El Yakmıyor

EL YAKMIYOR

Başlangıçta bu tecrübeleri yaşatabilen force feedback teknolojisinin ev PC'lerine uyarlanması mümkün olamadı. Çünkü maliyetler oldukça yüksekti. Ancak çalışmalar ilerledikçe fiyatlar da kabul edilebilir hale geldi ve bu teknoloji evlerimize kadar girmeyi başardı. Artık joystick'ler (oyun çubukları) ve hatta fareler bile force feedback teknolojisini destekleyebiliyor. Üstelik yeni modeller piyasaya sürüldükçe, eskilerin fiyatları da hızla düşüyor.

Bugün force feedback teknolojisini destekleyen oyun kontrol cihazları konusunda iki büyük şirketin ağırlığı hemen hissediliyor. Bunlar Microsoft ve Logitech. Her iki şirket de, kaliteli ve ergonomik ürünleri ile oyunculara gerçekçilik hissini vermeyi başarıyorlar.

Gerçek Deneyimler

Gerçek Deneyimler

GERÇEK DENEYİMLER

Force feedback'le ilgili tek sorun şudur, bir kez bu deneyimi yaşadıktan sonra diğer oyun kontrol cihazları size çok sıkıcı gelecek. Peki bu cihazların size sağladığı farklı eğlence anlayışı nereden kaynaklanıyor? Bir araba yansı oyunu oynadığınızı düşünün... Çok büyük hızlara ulaştığınızda, zemindeki tümsekleri elinizde tuttuğunuz direksiyon sayesinde rahatlıkla hissedebilirsiniz. Önceleri arabayla bir duvara ya da başka bir arabaya çarptığınızda, bu durum sadece ses efektleriyle canlandırılmaya çalışılırdı. Ama artık bu çarpışmanın şiddetini de force feedback direksiyon yardımıyla hissedebiliyoruz. Aynı şekilde uçuş simülatörleri ile rüzgarı hissetmek, uçuşa bağlı zorlukları yakından öğrenmek ve inişin tüm heyecanını yaşamak da mümkün.

Dikkat: Bağlantı

Dikkat: Bağlantı

DİKKAT: BAĞLANTI

Force feedback oyun kontrol cihazları, bilgisayarınıza genellikle diğer aksesuarlarla aynı şekilde bağlanır. Bu tip bir joystick veya direksiyonu ses kartının arkasındaki oyun girişine veya boş bir USB girişine bağlayabilirsiniz.

Bilgi: İnanmak İçin Denemek Gerekir

Bilgi: İnanmak İçin Denemek Gerekir

BİLGİ: İNANMAK İÇİN DENEMEK GEREKİR

İşte force feedback teknolojisine uygun olan bazı oyunların listesi:

FIFA 2004: Bu muhteşem futbol oyunu, force feedback özeliğine sahip bir joystick veya gamepad ile oynanabilir.

COLIN MACRAE RALLY: Direksiyon başındayken yüzeyden kaynaklanan titreşimleri hissedebilirsiniz.

TONY HAVVK'S PRO SKATER 3: Harika bir kaykay simülasyon oyunu. Force feedback destekli joystick ve gamepad'lerle rahatça oynanabilir.

GRAND PRIX: Michael Schumacher ile aynı tecrübeleri yaşamak istiyorsanız, kaliteli ve force feedback özelliği sunan bir direksiyona sahip olmanız gerek.

COMBAT FIGHT SIMULATOR: Savaş uçağı sirkülasyonlarından hoşlanıyorsanız, force feedback destekli bir joystick ile hava akımlarını gerçekçi bir şekilde hissedebilirsiniz.

Terimler

... TERİMLER ...

GAMEPAD Bir çeşit oyun kontrol cihazıdır. Kişisel bilgisayarlarda ve PlayStation'larda oynanan oyunlarda kullanılabilir. İki elle tutuş İçin İdeal olan ergonomik bir yapısı vardır. JOYPAD Özel tuşlara sahip olan bir joystick'tir ve kullanımı tipik gamepad kullanımına yakındır.

Okuyucu Yorumları