Fragmanlar ve Görüntü Formatları

Bilgisayarda film izlemek size de çekici geliyorsa, görüntü dosyalarını tanımanızda fayda var.

Mutimedya: 31

Bundan birkaç sene öncesine kadar bilgisayar ve film kelimelerini bir arada kullanmamız neredeyse imkansızdı. Günümüzde ise bilgisayarlar, video görüntülerini büyük bir başarıyla oynatabilen güçlü multimedya canavarları haline gelmiş durumda.

Bir süre öncesine kadar yoğun olarak kullanılan videolar, artık yerlerini VideoCD ve DVD cihazlarına bıraktılar. Üstelik bu tip cihazlara sahip olmadan keyifli bir ev ortamı yaratmanız da neredeyse imkansız.

Peki ama VCD veya DVD oynatıcıların yapabildiklerini PC'lerin de yapabildiğini biliyor musunuz? Yeni nesil bilgisayarların hemen hepsi, evinizde gerçek bir sinema keyfi yaşamanızı sağlayabiliyorlar. Tabii bunun için kaliteli bir hoparlör setine ve güçlü bir ses kartına sahip olmanız şart. Ayrıca sisteminizde, filmleri izlemek için kullanacağınız bir CD sürücü ya da DVD sürücü de bulunmak zorunda.

Bilgisayarda izlenebilen film dosyaları, başlıca üç format altında toplanabilir. Şimdi gelin, bu formatları yakından tanıyalım...

MOV

MOV

MOV

Apple'ın geliştirdiği Macintosh sistemlerinde kullanılan ilk görüntü formatı "Mov"dur. Ancak bu durum sizi yanıltmasın. Mov formatı sadece Macintosh sistemlerde değil, aynı zamanda PC'lerde de kullanılmaktadır.

Bilgisayarın kaynaklarını kullanmak konusunda son derece aç gözlü olan bu format, en azından 500 Mhz'lik bir işlemciye ihtiyaç duyar. Ama yüksek bir performans için 1 Ghz'lik bir işlemciye sahip olmanızda yarar var. Mov formatındaki görüntüleri izlemek için tercih edilen en yaygın program, "www.apple.com" adresinde bulabileceğiniz QuickTime'dır.

AVI

AVI

AVI

PC'de kullanılan en yaygın ve en eski video formatıdır. Avi formatı, her PC'de sorunsuz olarak izlenebilir. Hatta Windows 95 işletim sistemi ile çalışan eski bir bilgisayar bile Avi dosyalarını görüntülemeyi başarır. Windows 98, ME, 2000 ve XP sürümleri ise, Avi ile birlikte birçok farklı formatı da desteklerler.

Avi video formatının en büyük avantajı, Mpg formatı gibi sıkıştırılarak işlenmiş olmaması ve dolayısıyla görüntülemek için güçlü bir bilgisayara ihtiyaç duyulmamasıdır. Buna karşılık, Avi dosyalarının boyutları son derece büyük olabilir. Çünkü video üzerinde herhangi bir sıkıştırma işlemi uygulanmaz ve kalitenin en üst düzeyde tutulması amaçlanır. Başka bir deyişle Avi dosyalarının görüntü kalitesi, diğer formatlara oranla daha yüksektir.

MPG (MPEG)

MPG (MPEG)

MPG (MPEG)

Mpg video formatının yaygın olarak kullanılmasının altında iki ana neden yatıyor. İlk olarak; sıkıştırma çok güçlüdür ve bu sayede dosyanın boyutları son derece küçük olabilir. Ayrıca bu format çok hızlı bir şekilde güncellenmektedir ve bu nedenle görüntü kalitesi de sürekli gelişmektedir.

Meşhur MP3 müzik formatı da, aslında Mpg formatının bir uzantısı olarak değerlendirilebilir. Aradaki tek fark, MP3'ün sadece ses dosyalarında kullanılmasıdır. Mpg video dosyalarını oynatmak için, artık yakından tanıdığınız Windows Media Player'a sahip olmanız yeterli.

Fragmanları Nerede Bulacağız?

Fragmanları Nerede Bulacağız?

FRAGMANLARI NEREDE BULACAĞIZ?

www.fragman.tv

Bu sitede, alfabetik olarak sıralanmış birçok fragmana ulaşabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken bir detay var. Her fragman aynı formatta olmayabilir ve bu yüzden farklı programlara İhtiyaç duyabilirsiniz.

www.apple.com/trailers

Mov formatında kaydedilmiş çok sayıda film fragmanını Apple'ın resmi sitesinde bulabilirsiniz. Quick Time programını İndirmenize de İzin veren bu site, daha çok yeni Hollywood filmlerinin fragmanları içermektedir.

İpucu: Fragmanları Elde Etmenin Yolları

İPUCU: FRAGMANLARI ELDE ETMENİN YOLLARI

Bilgisayarların sürekli gelişen özellikleri ve performansları, bir filmi tam ekranda ve titreşim sorunuyla karşılaşmadan İzlememizi mümkün hale getirmiştir, örneğin film fragmanları, artık tam ekranda ve sorunsuzca İzlenebiliyorlar. Peki ama bu fragmanları elde etmenin tek yolu İnternetten mi geçiyor? İnternetin en büyük fragman kaynağı olduğuna şüphe yok.

Ancak eğer dial-up internet bağlantısı kullanıyorsanız, büyük video dosyalarını yüklemek de çok uzun sürebilir. Bu yüzden, bilgisayar dergileri İle birlikte gelen CD'lere göz atmanız ve bu CD'lerde yer alan fragmanları İzleyerek yola çıkmanız daha doğru olacaktır. Hızlı bir İnternet bağlantısına sahip olanlar İse, yüksek kalitede fragmanlara ulaşmak İçin yanda bahsedilen sitelerden yararlanabilirler.

Okuyucu Yorumları