Geçici İnternet Dosyaları

IE'nin "Temporary Internet Files" klasörünü kontrol altında tutmak için bilmeniz gerekenler.

İnternet: 69

Internet Explorer, ziyaret ettiğiniz web sitelerindeki bazı öğeleri 'Temporary Internet Files" klasörünün içerisine kopyalar. Ancak bu klasörü kontrol altında tutmazsanız, bir süre sonra gereksiz dosyalarla dolduğunu görebilirsiniz.

Hemen herkes Internet Explorer'ın pek çok önemli özelliğe sahip olduğunu ve internet üzerinde yaşanacak olan tecrübeyi daha keyifli bir hale getirebileceğini bilir. Ama neredeyse hiç kimse, bu programın sunduğu tüm gelişmiş özellikleri tam anlamıyla bilmez. Örneğin "Temporary Internet Files" (geçici internet dosyaları) klasörü, tamamen Internet Explorer ile ilgilidir. "C:\Documents and Settings\"Bilgisayar Adı\Local Settings\Temporary Internet Files" yolunu takip ederek ulaşabileceğiniz bu özel klasörü kontrol altında tutmak için birkaç küçük ayar seçeneğinden yardım almayı deneyebilirsiniz.

İlk yapmanız gereken, Internet Explorer'ın "Araçlar" menusunu açmak ve "Internet Seçenekleri" satırına tıklamak.

İlk Adım

İlk Adım

İLK ADIM

Genel sekmesi altında daha önce de bahsettiğimiz bazı önemli seçeneklerle karşılaşacaksınız. Bunlardan ilki olan "Giriş Sayfası", Internet Explorer açıldığında ilk olarak hangi sayfanın yükleneceğini belirlememizi sağlar. En sık ziyaret ettiğiniz sayfayı giriş sayfası olarak atamanızı tavsiye ederiz. Çünkü bu sayede büyük bir zaman kaybından da kurtulmuş olursunuz. Örneğin haberlere düşkün bir kullanıcı için giriş sayfasını bir haber sitesi olarak belirlemek son derece mantıklıdır.

Eğer bilgisayara ve teknolojiye meraklıysanız, bu kez de "www.chip.com.tr" gibi bir adresi giriş sayfası yapabilirsiniz. Adres satırına dilediğiniz sitenin adresini yazabileceğiniz gibi; o anda gezmekte olduğunuz sayfayı da giriş sayfası olarak atamanız mümkün. Bunu yapabilmek için "Geçerli Olanı Kullan" düğmesine tıklayabilirsiniz.

Temporary Internet Files

Temporary Internet Files

TEMPORARY INTERNET FILES

Gezdiğiniz internet sayfalarının bazıları, gezintiniz sırasında bilgisayarınızın sabit diski üzerinde saklanırlar. Her ziyaret edilen sayfa özel bir klasöre, metinler ve grafikler ile birlikte kaydedilir. İlk bakışta çok da faydalı değilmiş gibi görünen bu özellik aslında çok işe yarar. Çünkü internetteki gezintinizin hızı, bu işlem sayesinde oldukça hızlanır. Daha önceden ziyaret etmiş olduğunuz bir sayfaya tekrar girdiğinizde, Internet Explorer sayfanın bir kısmını internet üzerinden yüklerken, bir kısmını da daha önce sabit diskinize kaydedilmiş olan klasörden alır.

Böylece sayfayı oluşturan öğelerin önemli bir kısmı sabit disk aracılığıyla ekrana getirilir ve sayfanın görüntülenme hızında büyük artış yaşanır. Bu sırada Internet Explorer sadece sayfada bir değişiklik olup olmadığını kontrol eder; değişiklik yoksa sayfanın tamamı bile sabit diskten yüklenebilir.

Kayıt işlemi için "Temporary Internet Files" klasörü kullanılmaktadır. Bu özelliğin tek dezavantajı, küçük bir sabit diske sahip olanlar için dosyaların çok yer kaplamasıdır. Eğer en azından 20 GB'lık bir sabit diske sahip değilseniz, bu özellikten yararlanmanız da oldukça zor olacaktır. Zaman içerisinde boş depolama alanı sıkıntısı baş gösterirse, tek yapmanız gereken "Internet Seçenekleri" penceresinden yardım almak. "Temporary Internet Files" başlığı altındaki "Dosya Sil" düğmesine tıklarsanız, klasör içerisindeki tüm dosyalar da silinecektir.

Ayarlar

Ayarlar

AYARLAR

"Temporary Internet Files" başlığı altındaki "Ayarlar" düğmesi, son derece önemli bir işleve sahiptir. Sisteminize kaydedilecek olan geçici internet sayfası dosyalarının hangi koşullara göre saklanacağı buradan ayarlanabilir. Herşeyden önce, bu pencerenin üst kısmında bulunan dört seçenek arasından "Otomatik Olarak" seçeneğini kullanmanızı tavsiye ederiz.

"Kullanılacak Sabit Disk Alam" seçeneği, geçici dosyalar için Internet Explorer'ın sabit diskiniz üzerinde ne kadar alanı kullanacağı ile ilgilidir. Eğer sabit diskinizin kapasitesi çok büyük değilse, 50-100 MB'lık kapasiteler arasında bir seçim yapmanız son derece iyi olacaktır. Ancak daha büyük bir sabit diske sahipseniz, 200 MB'lık bir alanı bu işe ayırmanızda yarar var. Çünkü bu sayede internet hızınız da gözle görülür bir biçimde artacaktır.

"Dosyaları Görüntüle" düğmesi ile, bilgisayarınızda kayıtlı olan geçici internet dosyalarının ekrana getirilmelerini sağlayabilirsiniz. Geçici dosyalar, yukarıda da belirttiğimiz gibi "C:\Documents and Settings\Kullanıcı Adı'\Local Settings\Temporary Internet Files" klasöründe toplanırlar. Ancak "Klasör Taşı" seçeneği ile başka bir klasörü bu iş için atamanız da mümkündür. "Nesne Görüntüle" seçeneği, Internet Explorer'ın internet sitelerindeki multimedya dosyalarını hangi eklentileri kullanarak açtığını ekranda listelemek için kullanılır.

Okuyucu Yorumları