İnternet Üzerinden Telefon Görüşmeleri

Bilgisayar yardımıyla telefon görüşmesi yapmanın püf noktaları.

İnternet: 72

İnternete bağlanarak dünyanın herhangi bir noktasında bulunan bir telefonu veya diğer bir bilgisayarı arayabilirsiniz. İşte bu imkanı sağlayan teknolojiler.

Internet ağı, aslında dünyanın farklı köşelerindeki bilgisayarların birbirleri ile iletişim kurmaları anlamına gelmektedir. Bu iletişim genellikle telefon hatları üzerinde gerçekleştirilir.

Telefon hatları üzerinden iletişim kurmanın çağrıştırdığı ilk şey ise, hiç kuşkusuz telefon görüşmeleri olacaktır. Peki ama bilgisayarınızın yardımıyla telefon görüşmesi yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Bu servisin tek dezavantajı, aramayı yapmak ve çağrıyı almak için iki kullanıcının da aynı anda internete bağlı olmalarının gerekmesidir.

Sesli iletişim için tek gereksinimiz, bir internet bağlantısı ve mikrofon donanımlı bir kulaklık. Eğer internet bağlantısına ve bahsettiğimiz tipte bir kulaklığa sahipseniz, kendi bilgisayarınızdan yurtdışındaki tüm ülkelerin sabit telefon şebekelerini aramak için de hazırsınız demektir. VOIP (Voice Over IP - IP üzerinden ses iletişimini sağlayan internet protokolü) adıyla da tanınan bu iletişim teknolojisinin pek çok avantajı vardır.

Bu hizmet bir süre öncesine kadar tamamen ücretsizdi. Ancak bugün, internetteki reklam krizinin de etkisiyle ("online" servis sunanların tek gerçek gelir kaynağı) nerdeyse hiçbir şey bedava değil. Tabii bu durumun telefon görüşmelerini etkilememesi de beklenemez. Yine de internet üzerinden uluslararası telefon görüşmeleri yapmak, bağlantı maliyetlerine rağmen normal telefon ile yapılan görüşmelerden çok daha ucuz. Yani VOIP, yüklü faturaların sonu anlamına geliyor.

Bilgisayardan Sabit Bir Telefonu Aramak

Bilgisayardan Sabit Bir Telefonu Aramak

BİLGİSAYARDAN SABİT BİR TELEFONU ARAMAK

Bu işin temelinde reklam gelirleri yatmakladır. Ancak az önce de belirttiğimiz gibi, şu sıralarda internet reklamcılığı büyük bir krizin içerisinde. Tabii bu durum, pazarın tamamen yok olduğu anlamına da gelmiyor. Yine de internet üzerinden telefon görüşmesi kavramının kan kaybettiğini söyleyebiliriz. Birkaç yıl öncesine kadar bu tip bir telefon görüşmesi sırasında size gösterilen reklamlar, servis sağlayıcılar İçin yeterli bir reklam kaynağı oluşturuyordu. Bugün ise reklamlar, kabaran maliyetleri karşılayamayacak duruma geldiler. Bu yüzden artık tamamen ücretsiz konuşma neredeyse hiç mümkün değil. Yine de ücretli hale gelen bu servislerin kullanıcı için maliyeti, hala kabul edilebilir seviyede.

Bilgisayarınızdan herhangi bir telefonu aramak için yapmanız gereken ilk iş, "PC to Phone", yani "bilgisayardan telefona" bağlantı hizmeti veren bir kuruluşa üye olmak. Bu sayfadaki "Bilgi" kutusunda birkaç örnek site bulabilirsiniz. Kayıt ve gerekli yazılımın sisteminize yüklenmesi tamamen ücretsiz. Konuşma ücretlerinin ödenmesi ise, cep telefonuna kontör yüklemeye benzeyen bir sistem ile gerçekleşiyor.

Bu noktada önemli bir uyarı yapmakta da yarar var... Bir siteye abone olmaya karar verirseniz, öncelikle en düşük kontörü satın alın. Böylece servisi beğenmeseniz bile çok para harcamamış olursunuz. Eğer telefon görüşmesinin kalitesi sizi tatmin ederse, o zaman daha fazla kontör alabilirsiniz.

Internet görüşmelerinin normal bir telefondaki kadar rahat olmasını isteyen kullanıcılar, mutlaka bir mikrofona ve bir de kulaklığa sahip olmalılar. Ayrıca internet bağlantınızın da hızlı veri aktarımına izin vermesi gerekiyor. Örneğin "dial-up" bağlantılarla VOIP teknolojisinden yararlanmanız neredeyse imkansız.

İki Bilgisayar Arasında Görüntülü İletişim

İki Bilgisayar Arasında Görüntülü İletişim

İKİ BİLGİSAYAR ARASINDA GÖRÜNTÜLÜ İLETİŞİM

Internet üzerinden telefon görüşmesi konusu açılmışken, görüntülü sohbet teknolojisinden bahsetmemek de olmaz. Bu tip bir iletişim teknolojisinden yararlanmak için uygun bir yazılıma, bir mikrofona ve birde web kamerasına ihtiyacınız olacak. Örneğin MS NetMeeting (Windows XP işletim sistemi ile birlikte bilgisayara kurulur), bahsettiğimiz uygun programlara verilebilecek güzel bir örnektir. Bu programın yardımıyla iki kişi arasında görüntülü sohbet gerçekleştirmek mümkündür. Ancak dilerseniz başkalarını da devam eden bu telefon konuşmasına dahil edebilir ve kendi tartışma gruplarınızı oluşturabilirsiniz.

Internet bağlantısı, web kamerası, mikrofon ve uygun bir yazılımın yardımıyla gerçekleştirilen görüntülü sohbetlerin ortaya koyduğu ana problem, iki tarafın da aynı yazılımı aynı anda kullanma zorunluluğudur. Ayrıca arayan kişi, karşı tarafın İnternet üzerindeki adresini bilmek zorundadır. Bu adres, diğer bilgisayarın sayısal İP adresidir. Ayrıca aranan kişinin bilgisayarı açık ve internete bağlı olmalı; yazılımın da çağrıyı bekleyecek şekilde aktif halde bulunması gereklidir.

Eğer işin içine web kamerasını kalmazsanız, bu durumda sohbetlerinizi görüntü olmadan sürdürmek zorunda kalırsınız. Yani mikrofonun yardımıyla karşı tarafa ses göndermeye devam edebilir, ancak görüntünüzü gönderemezsiniz.

Bilgi: VOIP Teknolojisi Nasıl Çalışıyor?

Bilgi: VOIP Teknolojisi Nasıl Çalışıyor?

BİLGİ: VOIP TEKNOLOJİSİ NASIL ÇALIŞIYOR?

İnternet ağına bağlı olan tüm bilgisayarlar, birbirlerini özel bir IP numarasının yardımıyla tanırlar. Bahsettiğimiz bu IP numarası, bilgisayarın dünya üzerindeki yerini ve kod numarasını içerir. Ses sayısal (dijital) verilere çevrildikten sonra, aynı bir e-posta gibi, aranan IP numarasına veri olarak aktarılır. Alıcı taratın bilgisayarı ise bu sinyalleri tekrar sese dönüştürür ve böylece görüşme de sağlanmış olur.

Bilgi: "PC to Phone" Siteleri

Bilgi: "PC to Phone" Siteleri

BİLGİ: "PC TO PHONE" SİTELERİ

Bilgisayarınızın aracılığıyla telefon etmenize yardımcı olabilecek birkaç örnek internet sitesi... Türkiye'de bu sistem henüz çok yeni olduğundan, örnek olarak yabancı siteleri seçtik.

www.go2call.com
www.iconnecthere.com
www.pccall.com

Okuyucu Yorumları