İnternet ve Televizyon

İnternet ve televizyon kavramlarını birbirlerine bu kadar yaklaştıklarına inanamayacaksınız.

Multimedya: 43

Hemen herkesin evinde mutlaka bir televizyon bulunuyor. İnternet ise henüz tam anlamıyla yaygınlaşmış değil. İnternetin daha fazla kullanılması için atılan adımların başında, hiç kuşkusuz "İnternet Televizyonu" geliyor.

Yakın gelecekte her evde bir televizyon ve bir de bilgisayar olacağını düşünüyorsanız, büyük ihtimalle yanılıyorsunuz. Çünkü teknolojide yaşanan büyük gelişmeler, tek bir cihazın hem televizyon hem de bilgisayar görevi üstlenebileceğini açıkça ortaya koymuş durumda. İlk adımlar ise "İnternet Televizyonu" adı verilen cihazlarla atıldı bile. Belki bu cihazlar şimdilik beklenen büyük başarıyı yakalayamamış olabilirler; ancak gelecekte bizleri nelerin beklediğini anlamamız açısından oldukça önemli bir role sahipler.

İnternet TV Gerçeği

İnternet TV Gerçeği

İNTERNET TV GERÇEĞİ

Son yıllarda hem Türkiye'de, hem de tüm Avrupa'da bilgisayar satışlarında çok büyük artışlar yaşandığını gözlüyoruz. Bu durum, aynı zamanda evlerin neredeyse yarısında internet erişimi bulunduğu anlamına geliyor. Fakat özellikle Türkiye için her evde bir bilgisayar olduğunu söylemek çok da doğru olmaz. Her evde bulunma özelliği, şimdilik sadece televizyonlara ait. Eğer bir şekilde televizyonu kullanarak internete girmek mümkün olsaydı, kültürel ve ticari açıdan internetin içeriğinde de büyük bir gelişme yaşanabilirdi.

İşte bu düşünce, teknoloji üreten bazı şirketlerin de konuya eğilmelerini sağladı. Çalışmalar devam ediyor; ancak gerçeği söylemek gerekirse teoride beklenen başarı henüz pratiğe dönüştürülebilmiş değil. Freedomland, bu sektörün lider şirketlerinden birisi. Şirket televizyonu kullanarak internette gezinmeyi sağlayan "Set Top Box" adlı cihazın üreticisi olarak adını duyurdu. Ancak günümüzde sadece teknolojik zorluklarla değil, işin ticari boyutu ile ilgili sıkıntılarla da karşı karşıya kalmış durumda Görünüşe göre tüketiciler henüz böyle bir cihaza sahip olmaya hazır değiller.

Bu yüzden şu anda ortaya çıkan durum biraz tuhaf; herkes bir gün televizyon ve internetin bir araya geleceğini biliyor ama hiç kimse bu işe yatırım yapmıyor...

Ülkemizde de internet televizyonu konusunda çalışmalar yapmış olan şirketler yok değil. Hatta bir dönem, internete bağlanabilen televizyonlar rafları dolduruyorlardı. Ancak yukarıda özetlediğimiz durum, Türkiye için de tamamen geçerli. Bu tip cihazlar beklenen ilgiyi göremediler ve en azından bir süre için çalışmalar durduruldu. Yine de geleceğin evlerinde intenet bağlantısı yapabilen televizyonların bulunacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Dün ve Bugün

Dün ve Bugün

DÜN VE BUGÜN

Avrupa ülkelerinde hizmet veren Freedom-land'in (şimdiki adı ile NTS Network System S.pA) ileri görüşlü mühendisleri, özel bir dekoder üreterek piyasaya sürdüler. Bu de-kodere sahip olan üyeler ise internet erişimine ve beraberinde sayısız farklı hizmete ulaşmış oldu. Çok geniş bir içerik dışında e-posta servisi, anında mesajlaşma programları ve sohbet kanalları da bu hizmetlere dahil edilmişti.

Ancak Freedomland, yukarıda da bahsettiğimiz sorunlar nedeniyle bugün tam anlamıyla hizmet veremiyor. İsmini değiştiren şirket, artık farklı alanlarda çalışmaya başladı. Yine de bu proje hiçbir zaman unutulmadı ve geliştirilmeye devam ediliyor. Yakın gelecekte yaygın olarak kullanılacağına ise kimsenin şüphesi yok

FREEDOMLAND YALNIZ DEĞİL

Freedomland öncü şirket olsa da, bu sektörde yalnız değil. Avrupa'nın farklı ülkelerinde Freedomland'in dekoderine benzer cihazlar ve "Set Top Box" benzeri kumandalar farklı şirketler tarafından hala üretiliyor. Örneğin Telecom isimli bir şirket, "PlayWeb" adını verdiği dekoderi ile sektörün önemli isimlerinden birisi olmayı başarmış durumda.

Sistem Nasıl Çalışıyor?

Sistem Nasıl Çalışıyor?

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Sistemin temelini dekoder oluşturuyor. Bu dekoder olmadan internete girmek mümkün değil. Dekoder ile birlikte "Set Top Box" adı verilen ve kızıl ötesi ışınlardan yararlanan bir uzaktan kumanda kullanılıyor. Dekoderin görevi, telefon hattı ve televizyon arasında bir köprü oluşturmak. Telefon kablosunu de-kodereve dekoderi de televizyonun AV girişine bağlamak yeterli. Artık uzaktan kumandanın yardımıyla internette sörf yapabilir, e-postalarınızı kontrol edebilir ve sohbet kanallarına girebilirsiniz.

Bilgi: Net TV Networks Inc.

BİLGİ: NET TV NETWORKS INC.

İnterneti televizyona sığdırmayı başaran ilk şirket, Net Tv Networks adını taşıyordu. Bu İlginç fikri 1995 yılında hayata geçiren şirket, bir süre sonra Microsoft tarafından satın alındı ve bugün Amerika'da bir milyondan fazla kullanıcısı var. Avrupa'da İse İnternet televizyonu fikrine bu kadar sıcak bakılmıyor. Freedomland'İn çektiği sıkıntıların altında yatan başlıca neden de zaten bu.

Okuyucu Yorumları