Multimedya Dosyaları ve Media Player

İnternet üzerindeki farklı multimedya dosyalarını dinlemek ya da izlemek.

Multimedya: 28

Günümüzde Windows ve multimedya dendiğinde, hemen herkesin aklına Media Player gelir. Windows'un bu küçük programını, neredeyse tüm multimedya dosyalarını açmak için kullanabilirsiniz.

Multimedya CD'leri, multimedya siteleri, multimedya monitörleri derken; bu terim günlük yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Peki ama çok sık duyduğumuz multimedya terimi, bizlere neler sunuyor?

Eskiden CD'ler sadece metin dosyalarını içeriyorlardı ve internet de sadece düz metinlerden oluşuyordu. Bugün ise, internet üzerinde metinlerle birlikte çok sayıda sesli ve görüntülü öğelere rastlıyoruz. Başka bir deyişle internet müzik dosyaları, filmler ve canlı yayınlar için vazgeçilmez bir platform haline geldi. Aynı şekilde CD'ler de, hemen her türlü konuyu bu tip öğeler ile destekliyorlar.

Ancak multimedya dendiğinde, aklınıza sadece internet ve CD'ler gelmemeli. Küçük bir mikrofonla yapacağınız ses kayıtları ya da web kameranızla kaydedeceğiniz görüntüler de, aslında multimedya dünyasının renkli dünyasına ait.

Multimedya Dosyaları

Multimedya Dosyaları

MULTİMEDYA DOSYALARI

Ses ve video dosyaları, multimedya dendiğinde akla gelen ilk dosya tipleridir. Geçmişte standart bir format olmadığından, dosya konusunda da büyük sorunlar ortaya çıkıyordu. İnternetten bir görüntü dosyası indirildiğinde, onu hangi program ile çalıştıracağınızı bilmeniz hemen hemen imkansızdı. Bu durumun ses dosyaları için de aynen geçerli olduğunu söyleyebiliriz.

Kısacası sorun sadece sabit diskteki boş alan gereksinimi değil; farklı dosyaları çalıştırabilecek pek çok farklı program ihtiyacıydı. Tek bir dosya türü ile çalışmak ise, o günlerde güzel bir hayal olmanın ötesine geçemiyordu. Üstelik kullanılan yazılımlar hem çok karmaşık, hem de çok pahalıydılar.

Günümüze bakıldığında ise, tüm bu sorunların çok gerilerde kaldığını görüyoruz.

Windows XP gibi yeni nesil işletim sistemleri, multimedya dosyalarının çok büyük bir kısmını tanıyıp çalıştırabiliyorlar. Ayrıca kullanılan programlar da son derece basit. Örnek mi arıyorsunuz? Öyleyse hiç vakit kaybetmeden Windows Media Player ile tanışmaya hazırlanın.

Windows Media Player

Windows Media Player

WINDOWS MEDİA PLAYER

Windows XP işletim sistemi, multimedya desteği için çok gelişmiş bir yazılım olan Windows Media Player'ı kullanmaktadır. Media Player'a daha önceki Windows sürümlerinde de rastlıyorduk. Ancak program, Windows XP'de gerçek bir multimedya canavarı haline getirilmiş.

Eğer internet bağlantınız aktifse, Media Player ile doğrudan internet sayfalarına bağlanabilir ve "streaming" adı verilen özel teknolojiden yararlanabilirsiniz. Bu teknoloji, video küpleri, film fragmanlarını ve radyo yayınlarını canlı olarak; bilgisayarınıza indirmeden takip etmenizi sağlıyor. Örneğin bir televizyon kanalının sitesini ziyaret ederek, o anki TV yayınını, bilgisayara indirmeden canlı olarak izlemeniz mümkün.

Windows Media Player'ı başlatmak için "Tüm Programlar / Donatılar/ Eğlence" yolunu takip etmeli ve açılan menüden "Windows Media Player" satırına tıklamalısınız. Pencere açıldığında ise, ilk olarak sol kısımdan "Ortam Kılavuzu"nu seçin. Artık internettesiniz... Bu penceredeki menülerden dilediğiniz başlığı (müzik, film, radyo vs) seçebilirsiniz.

İşte size güzel bir örnek... Eğer film fragmanlarını izlemek istiyorsanız, menüden "Movies" başlığını seçin. Karşınıza gelecek olan filmlerden herhangi birinin resmine tıklarsanız, o filmin fragmanını izleyebilirsiniz. Tabii bunun için ADSL ya da kablo gibi hızlı bir internet bağlantısına sahip olmanızda yarar var. Dial-up bağlantı ile "streaming" videoları izlemek, çoğu zaman başarılı sonuçlar vermez.

Filmin fragmanı yüklenirken, yeni bir Internet Explorer penceresi de açılabilir. Bu pencerede, film hakkındaki ayrıntılı bilgileri bulacaksınız.

Okuyucu Yorumları