Multimedya İçerikli CD-ROM'lar

Multimedya teriminin altında geniş ve renkli bir dünya yatıyor.

Multimedya: 1

Multimedya (çoklu ortam) terimi, temel olarak farklı iletişim türlerinin kendi aralarında karışması olayını özetler. Örneğin bir metin resimlerle, konuyu daha derinlemesine inceleyen bir filmle yada bir müzisyeninin hayatından bahsediyorsa onu hatırlatan bir melodiyle zenginleştirilebilir. Ama hepsi bu kadar değil... Yaratılan ya da okunan belgenin türüne göre, hayal gücünüzün yaratacağı seslerden gerçekçi animasyonlara ve her tipte macera senaryolarına kadar sayısız öğeden de yardım alabilirsiniz. Her şey zevke göre gerçekleştirilebilir ve bu noktada multimedya tanımına giren bir ürünün diğer temel karakteri ortaya çıkar: Etkileşim. Etkileşim yani interaktivite ile bilgisayarla programa karışma, müdahale etme olasılığınız var. İnteraktiviteyi anlatan en iyi örnek, kuşkusuz bilgisayar oyunları. Bilgisayar oyunları tamamen kullanıcının kontrolü altındadır. Yani kullanıcı, oyunda yapmak istediklerini kendi belirler. Farklı seçenekler arasında karar veren veya zorlu bölümleri atlayan; sonuçta oyunu geliştirenlerin bile öngöremeyeceği şekilde hareket eden sadece sizsiniz.

Multimedya yazılımlarını taşımakta en çok kullanılan ve ideal olan araç CD-ROM'dur. CD-ROM sayesinde çok büyük miktarlarda ve değişik tiplerde bilgi depolanabilir.

Dünyadan Farklı Haberler

Dünyadan Farklı Haberler

DÜNYADAN FARKLI HABERLER

Çoklu ortam yazılımları her ne kadar net bir sınıflandırma olmasa da üç büyük gruba ayrılırlar: ansiklopediler, eğitici programlar, eğlendirici programlar (oyunlar). Ancak her yazılımı tek bir gruba dahil etmek de mümkün değil. Örneğin eğitici bir multimedya yazılımı, aynı zamanda eğlendirici de olabiliyor. Aynı şekilde oyunların eğitime katkısı da inkar edilemez.

MULTİMEDYA ANSİKLOPEDİLERİ

Multimedya ansiklopedisi terimi ile kalın ciltlere ayrılmış ansiklopedilerin yerine geçen yazılımlar anlaşılıyor. Eğer bir hayvan hakkında her şeyi bilmeniz gerekiyorsa, ekranda ilgili harfi tıklayarak aradığınız bilgilere ulaşabilirsiniz. Hayvanın nerelerde yaşadığı, diğer hayvanlarla benzerlikleri gibi bilgileri bulmak için saatler harcamanıza gerek yok. Böylece cilt cilt sayfaları karıştırarak zaman kaybetmeniz de gerekmez.

Multimedya CD'erinde çok geniş ve renkli bir içeriği kullanarak araştırma yapabileceğiniz sayısız seçenek bulunmaktadır. Ayrıca farklı konulara ilişkin görüntü ve ses kayıtları da vardır. Yine az önceki örnek üzerinden ilerlersek, bu tip bir CD'de kuşların ötüşlerinin veya farklı türlerin iletişiminin olduğu ses kayıtlarını, beslenmeleri üzerine kısa filmleri bulmanız da mümkün. Ansiklopedik ürünler arasında yer alan klasik sözlükler de çoklu ortam yazılımlarından bir diğeridir. Sözlük CD-ROM'ları kullanıcılara birçok ekstra özellik sunabilir.

Eğitici Yazılımlar

Eğitici Yazılımlar

EĞİTİCİ YAZILIMLAR

Eğitici yazılımlar kendi kendinizi eğitmenize olanak tanıdıkları gibi, çocuklarınızın eğitiminde de önemli bir rol oynarlar. Bu tür yazılımlar arasında en yaygın olanları yabancı dil öğrenimi için geliştirilenlerdir. Böylece çalışma zevkli ve eğlenceli bir hale dönüşür. Dil dersleri, öğrenilen dildeki konuşmaları içeren film sahneleri ve telaffuz alıştırmaları (doğru telaffuzu duyabilir ve sonra tekrar ederken sesinizi kayıt edip telaffuzunuzun doğru olup olmadığını anlayabilirsiniz) ile güçlendirilmiştir. Bazı programlarda belli bir karakter (belki bir çizgifilm kahramanı) kullanılarak farklı bölümler arasında dolaşılır, bazılarında ise direkt olarak kullanıcının etkileşimi vardır.

Bilgi: Bir CD-ROM'un Depolama Kapasitesi

Bilgi: Bir CD-ROM'un Depolama Kapasitesi

BİLGİ: BİR CD-ROM'UN DEPOLAMA KAPASİTESİ NE KADAR VERİYE EŞDEĞERDİR?

• 18.000'den fazla metin sayfası
• 1.44 MB'lik 450 disket
• 74 dakikalık müzik
• İyi kalitede 500'den fazla fotoğraf
• 60 dakikalık video film

Bugün piyasada bulabileceğiniz başarılı ansiklopedi CD-ROM'larının başında Ansiklopedya geliyor. 2004 yılının Mart ayında kullanıcılarla buluşacak olan Ansiklopedya, multimedya kavramını anlayabilmeniz için güzel bir örnek. CDROM'da sanattan tarihe; coğrafyadan bilime kadar birçok farklı konu hakkında ayrıntılı bilgiler bulmak mümkün. Üstelik bu bilgiler, sesler ve filmlerle desteklenmiş. Ansiklopedya hakkında daha ayrıntılı bilgiye www.ansiklopedya.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Terimler

... TERİMLER ...

CD-ROM (Compact Disk – Read Only Memory): Ses CD'lerine benzeyen optik disklerdir. Resim, animasyon ve seslerin dışında milyonlarca veri ve bilgi içerebilirler. Okunması için yeni nesil bilgisayarların hemen hepsinde bulunan CD okuyuculara ihtiyaç vardır.

MULTİMEDYA (Çoklu Ortam): Bu terim ile metinlerin, seslerin, videoların veya animasyonların bir arada kullanılması ifade edilir.

ETKİLEŞİM: Bir programda olayların gelişimine etki edebilme olanağı. Örneğin ekrandaki sorulara cevap vermek böyle bir olaydır. Etkileşimlilik kavramı, televizyon gibi tek yönlü öğrenmeyi değil, karşılıklı etkileşimi temel alır.

Okuyucu Yorumları