PC ile Sesleri Kaydetmek

Bilgisayarınızla ses kaydı yapmak istiyorsanız, sadece basit bir mikrofona sahip olmanız yeterli.

Multimedya: 11

Bilgisayarda ses konusu, artık sizin için bir bilinmeyen değil. Şimdi de bir mikrofon, bir bilgisayar ve biraz da sabırla nasıl kayıt yapabileceğimizi görelim.

Windows'un standart donatıları arasında, ses kaydı yapmak için kullanabileceğiniz "Ses Kaydedicisi" isimli küçük bir program yer alır. Bu programı çalıştırmak için Önce "Başlat" menüsünden "Tüm Programlar" satırını seçmeli; daha sonra da "Donatılar" / "Eğlence" yolunu takip etmelisiniz. Ses Kaydedicisi; en fazla 60 saniye uzunluğunda ses kaydı yapmanıza izin veren basit bir programdır. İnternette veya ses kartınız ile birlikte gelen CD'de bulabileceğiniz bazı programlar ise, zaman sınırlaması olmadan kayıt yapmanızı sağlayabilirler. Eğer Ses Kaydedicisi'ni kullanmayı biliyorsanız, bu programları kullanırken de zorlanmazsınız.

Sesleri bilgisayara aktarmak için, doğal olarak bir mikrofona ihtiyacınız olacak. Bilgisayar ürünlerinin satıldığı büyük mağazalarda bulabileceğiniz mikrofonlara, çoğu zaman çok düşük bir ücret karşılığında sahip olabilirsiniz. Bu mikrofonu, ses kartınızın mikrofon girişine bağlarsanız, kayıt işlemi için de hazırsınız demektir.

Sesin Kalitesi

Sesin Kalitesi

SESİN KALİTESİ

İlk bakışta basit gibi görünen kayıt işlemi, konu ses kalitesine geldiğinde yavaş yavaş karmaşıklaşmaya başlar. Ses kaydı yaparken dikkat etmeniz gereken ilk nokta, ses kalitesini doğru belirlemektir. Eğer kalite ayarlarında hiçbir değişiklik yapmazsanız, kayıt işlemi "radyo" kalitesinde gerçekleşir. Bu tip bir kayıt sabit disk üzerinde oldukça az yer kaplar; ancak ses dosyanızın kalitesi de son derece düşük olur. Eğer daha yüksek bir kalitede kayıt yapmak istiyorsanız, öncelikle "Dosya" menüsünden "Farklı Kaydet" komutunu seçin. Açılacak diyalog penceresinde, ilk olarak kaydedeceğiniz dosyanın adını belirlemelisiniz. Hemen ardından, pencerenin alt kısmında göreceğiniz "Değiştir" düğmesine tıklayın. Ekrana yeni bir pencere daha gelecektir. Bu penceredeki "Ad" menusunu kullanarak, listelenen seçeneklerden birisini seçebilirsiniz. Ancak daha fazla ayrıntı arıyorsanız, "Biçim" ve "Öznitelikler" menlilerinden yardım almayı deneyin.

Ses kalitesini belirledikten sonra "Tamam" düğmesine tıklayarak pencereyi kapatmalısınız. Son olarak "Farklı Kaydet" penceresindeki "Kaydet" düğmesine basın. Artık kayda başlamak için. Ses Kaydedicisi üzerinde yer alan kırmızı noktaya tıklamanız yeterli.

Kaydı kesmek için, siyah bir dikdörtgen ile işaretlenmiş olan düğmeyi kullanmalısınız. Kayıt işlemi durduğunda "Dosya" menüsüne girin ve "Kaydet" komutuna tıklayın. Böylece kaydettiğiniz sesler dosyaya dönüştürülür ve sabit diskinize yazılır.

Özel Efektler

Özel Efektler

ÖZEL EFEKTLER

Ses Kaydedicisi'nin küçük penceresinde, dosyalar hakkında temel bilgilere de yer verilmiştir. Örneğin sağ bölümde dosyanın süresini görebilirsiniz. Soldaki çerçevede ise, o an için ses kaydının neresinde olduğunuzu görmeniz mümkündür. Konumu değiştirmek için, ok simgesi ile işaretlenmiş düğmeleri ya da bu düğmelerin üzerindeki çubuğu kullanabilirsiniz.
Ses Kaydedicisi çok basit bir program olsa da, "Efektler" menüsü altında bazı ilginç özellikler gizlidir. Örneğin bu menüyü kullanarak çalma hızını yavaşlatmanız veya arttırmanız mümkündür. Ayrıca ses kayıtlarına yankı ekleme veya kaydı tersine çevirme imkanlarına da sahipsiniz.

Biraz da "Düzen" menüsüne göz atmakta yarar var. Bu menüde görebileceğiniz en ilginç özellik, ses kaydınızı farklı bir ses dosyası ile karıştırmanızı sağlayan "Dosyayla Karıştır" seçeneğidir. Ayrıca yine bu menünün yardımıyla dosyanızı panoya kopyalayabilir, belli bir konumdan öncesini ya da sonrasını silebilir ve istediğiniz konuma farklı bir ses dosyası ekleyebilirsiniz. Ancak tüm bu özelliklerin son derece amatör sonuçlar vereceğini de asla unutmayın. Profesyonel ihtiyaçlarınız için daha gelişmiş programları kullanmanızda yarar var.

Dosya Türlerini Değiştirin

Dosya Türlerini Değiştirin

DOSYA TÜRLERİNİ DEĞİŞTİRİN

Ses Kaydedicisi, aynı zamanda farklı ses dosyası türlerini de birbirlerine dönüştürebilir. Bu işlemin amacı, yüksek kalite kullanılarak kaydedilmiş bir ses dosyasının sıkıştırılması ve daha az yer kaplamasının sağlanmasıdır. Böylece dosya, disket gibi sınırlı kapasiteye sahip bir depolama birimine bile kaydedilebilir.

Bunu yapabilmek için, öncelikle dönüştürülecek dosyayı Ses Kaydedicisi ile açmalısınız. "Dosya" menüsünden "Aç" seçeneğine tıklayın istediğiniz dosyayı seçin. Dosyayı açtıktan sonra yine "Dosya" menüsüne girin; ancak bu kez "Özellikler" seçeneğine tıklayın. Karşınıza dosyanın tüm özelliklerinin bulunduğu bir pencere gelecektir.

Pencerenin alt kısmında, "Biçim Dönüştürücüsü" başlığı altında yer alan "Şimdi Dönüştür" düğmesine basın. Yine sesin kalitesini belirlemekte kullandığınız küçük pencere ile karşılaşacaksınız. İsterseniz "Biçim" menusunu kullanarak dosya türünü değiştirebilir, isterseniz de "Öznitelikler" menüsünden ses kalitesini düşürebilirsiniz. Fakat dosya kalitesini yükselterek ses kalitesini artıramayacağınızı bilmenizde de büyük yarar var. Bir ses dosyası, en yüksek kaliteye ancak orijinal halindeyken ulaşılabilir.

Dikkat: Çalışmazsa

DİKKAT: ÇALIŞMAZSA

Eğer ses kaydı konusunda sorunlar yaşıyorsanız, öncelikle mikrofonu doğru olarak bağlayıp başlayamadığınızı kontrol edin. Ses kartlarının üzerinde çok sayıda benzer giriş bulunur ve bu girişlerden doğru olanı seçmek, tecrübesiz bir kullanıcı İçin hiç de kolay değildir. Hangi girişi kullanacağınıza karar veremediyseniz, ses kartının kullanım kılavuzundan yardım alabilirsiniz.

İPUCU: Türünü değiştirdiğiniz bir dosyayı İlk haline getirmek İçin, "Dosya" menüsünde göreceğiniz "Tersine Çevir" seçeneğini kullanın.

Bilgi: Hangi Mikrofon?

BİLGİ: HANGİ MİKROFON?

Piyasada çok uygun fiyatlarla satılan basit mikrofonlar bulabileceğiniz gibi. en az bilgisayarınız kadar pahalı mikrofonlara da rastlayabilirsiniz. Amatör kayıtlar İçin basit bir mikrofona sahip olmanız fazlasıyla yeterli. Pahalı mikrofonlar İse, daha çok stüdyolarda kullanılıyorlar.

Okuyucu Yorumları