Surround Ses

Sinemalardaki 3 boyutlu ses keyfini her zaman yaşamaya ne dersiniz? Üstelik sinemaya gitmeden...

Multimedya: 6

Günümüzde pek çok televizyon, müzik seli ve diğer ses cihazlarının kullanım kılavuzlarında surround ses efekti ve dijital ses kavramında bahsedilmektedir. Hemen hemen tüm sinemalar da "Dolby Surround" ses sistemini kullanmaktadırlar. "Ev sineması" veya "ev tiyatrosu" kavramları ise, bu sistemin evlerimize girdiğini müjdeliyorlar. Artık günlük hayatımızda sık sık karşımıza çıkan bu terimleri daha yakından tanımamızın vakti geldi.

Surround Nedir?

SURROUND NEDİR?

Bunu en basit şekliyle şu şekilde açıklayabiliriz. Tıpkı stereo ses sisteminde olduğu gibi surround ses sisteminde de, cihazlar sesleri genişletip çevreye yayar. Surround ses kavramı, ses efektini tarif eden bir terimdir ve sesin kullanıcıyı çevrelemesi anlamına gelir. Yani bir kullanıcı, surround ses ile kendini olayın içerisindeymiş gibi hisseder.

Dijital Ses Kavramı

DİJİTAL SES KAVRAMI

Dijital ses, dijital bir ses işlemcisi sayesinde yaratılır. Bu işlemci, sinyallere müdahale ederek sesin içerisindeki rahatsız edici unsurları ortadan kaldırır. Üretilen sesin kalitesi o kadar yüksektir ki kendinizi evde değil de bir sinemada ya da bir konserdeymiş gibi hayal edebilirsiniz. Başka bir deyişle dijital ses işlemcileri, bir konser salonu ya da akustiği çok İyi olan alanlardaki ses kalitesine yakın kalitede sesler üretebilirler.

Bu şekilde üretilen müziğin eski nesil stereo cihazlarda üretilen müzikle hemen hemen hiç bir benzerliği yoktur. Ama eğer eski bilgisayarınızı bir amplifikatöre ya da dijital ses donanımlı bir düzeneğe bağlarsanız sonuç büyük oranda istediğiniz düzeye gelecektir. Hatta bilgisayar oyunlarını oynarken kendinizi oyunun içindeymiş gibi hissedebilirsiniz.

Hoparlör Setleri

Hoparlör Setleri

HOPARLÖR SETLERİ

Gelişmiş müzik setleri, amplifikatörler ve video cihazları 7 ayrı ses kanalı ve 7 ayrı amplifikatörle çalışırlar. Daha basit bir anlatımla gerçek dijital sese ve surround efektine ulaşmak için 7 adet hoparlöre sahip olan bir hoparlör seti kullanılır. Bu hoparlörlerin ikisi kullanıcının önüne (sağa ve sola), ikisi ise arkasına yerleştirilir. Merkez hoparlör kullanıcının tam karşısında olmalıdır. Böylece kullanıcı çevresini saran hoparlörlerin de yardımıyla kendisini filmin ya da oyunun ortasındaymış gibi hisseder. Sadece 4 hoparlöre sahip olan setler de, surround ses keyfini yaşamanız için uygun birer alternatiftir.

Subwoofer adı verilen ve diğer hoparlörden nispeten daha büyük boyutlara sahip olan hoparlörün görevi ise kalın yani bas sesleri kullanıcılara aktarmaktır. Bir subwoofer ne kadar kaliteli olursa, hoparlör selinden alacağınız performans da aynı oranda yükselecektir.

Tüm bunlara eklenen özel bir Dolby sistemi; arka plandaki rahatsız edici sesleri azaltmak, hatta olabildiğince ortadan kaldırmak ve böylece dinleyicinin etrafını saran sesi maksimum kaliteye ulaştırmak için kullanılır. Başlangıçta müzik kasetlerinde sesi bozan cızırtıları temizlemek için tercih edilen bu sistem, artık günümüzde "ev tiyatrosu" için mükemmel ses kalitesi ile aynı anlama gelmeye başlamıştır. Diğer bir deyişle multimedya ve ses dünyası için hayati bir buluştur.

Home Theater

HOME THEATER

Sinemalarda gördüğümüz ve bizleri etkileyen ses sistemlerinin küçük bir kopyasını evinizde kurabilirsiniz. İşte bu sisteme "ev tiyatrosu" ya da "ev sineması" adı verilir. Örneğin; ekrandan bir otomobilin geçtiği sahnede, dijital ses işlemcisi sesi 7 hoparlörden birden geçecek şekilde yayar. Böylece otomobil odanın içindeymiş ve sanki yanınızdan geçiyormuş hissi yaratılır.

İpucu: Sinema Tutkusu Bilgisayarda

İPUCU: SİNEMA TUTKUSU BİLGİSAYARDA

Bilgisayar en vazgeçilmez dostunuz olabilir. Bu dostluğu sağlamlaştırmak için bir DVD sürücüsü edinmeniz yeterlidir. Hele bir de TV kartına sahipseniz, televizyon yayınlarını monitörünüzden izleyebilir, istediğiniz yayını sabit diske kopyalayabilirsiniz.

Bilgi: Özel Efektler İçin

BİLGİ: ÖZEL EFEKTLER İÇİN

İhtiyacınız olanlar nelerdir? Surround (çevresel) efektli sesi aktarabilecek bir ses kartı (örneğin Sound Blaster Live!) ve akustik özellikli hoparlörler başlangıç için yeterli. Müzik dinlemek ve film izlemenin yanı sıra bilgisayar oyunları da bu sayede daha keyifli bir hale gelecektir.

Bilgi: DVD'siz Olmaz

Bilgi: DVD'siz Olmaz

BİLGİ: DVD'SİZ OLMAZ

Bir DVD sürücünüzün olması, filmlerde ses ve görüntü kalitesinin maksimum seviyede yaşanabilmesi için hayati önem taşır.

Okuyucu Yorumları