Vista'da oyun keyfi

Yeni işletim sisteminin oyunlar konusunda Windows XP kadar başarılı olup olmadığını açıklıyoruz.

Vista'da oyun keyfi

Vista her şeyi daha iyi yapmayı vaat ediyor: Daha yüksek, daha hızlı, daha geniş. Peki, artan donanını ihtiyaçları güncel sistemleri ne kadar frenliyor ve en önemli oyun donanımları için sürücü desteğinde durum nedir? Tüm sorulan bu yazımızda yanıtlayacağız.

32 VE 64 BİT FARKI
Daha fazla bellek için 64 bit sürümü beklenmeli

64 bit Vista sürümünün en büyük avantajı 2 GB ve üzeri sistem belleğini, 32 bit sürüme göre daha verimli kullanabilmesi. 64 bitlik Vista için donanını sürücülerinin eksikliği şu an için hissedilse de, donanım ve yazılım üreticileri, ürünleri için 64 bit'lik sürücüler ve yazılımlar geliştiriyorlar. Yazılım ve sürücü desteği sayesinde 2007'nin ikinci çeyreğinden itibaren 64 bit'lik Vista sürümünün gerçek gücü ve başarısı ortaya çıkacak. Ancak şu an için 32 bit'lik Vista'nın oyunlarla daha uyumlu olduğu bir gerçek. Masaüstü sistemler için 8 GB RAM desteği sağlayan 64 bit'lik Vista'nın ise geleceği daha parlak.

Önce kurulum sihirbazına danışmak şart

VISTA'YA TERFİ
Önce kurulum sihirbazına danışmak şart

Windows XP'den komple Vista'ya terfi etmek isteyenler, elbette ki alışkın olduğu ayarlarını, favori sitelerini, oyunun kayıt dosyalarını ve özel klavye ve fare kısayol tuşlarını yeni sistemlerinde de kullanmak isteyeceklerdir. Bunun için teorik olarak en iyi seçenek doğrudan güncelleme, zira tüm ayarlar bu yükleme seçeneğinde yeni sisteme aktarılıyor. Sürücü uyumluluğu sorusu da bu şekilde kolayca cevaplanabiliyor. "Eski" sisteminizde bilinmeyen bir cihaz yoksa Vista'ya terfi ettiğinizde mevcut aygıtlarınızın akıbeti hakkında Vista kurulum yardımcısı size bilgi verecektir.

Sihirbaz, kurulum sırasında hangi donanımlarla ve yazılımlarla ilgili bir sıkıntı olabileceğini söylüyor. Gerekirse terfi için bu uygulamaları veya sürücüleri önceden sisteminizden kaldırın. Kurulum için sistem sürücünüzde yeterince boş yer olması gerektiğini unutmayın (en az 13 GB tavsiye ediliyor).

Güncellemeden sonra test sistemimizde masaüstü çözünürlüğü ve tazeleme hızı (100 Hz, CRT), oyun ayarları, ağ şifreleri ve hatta Paint programının değiştirilmiş hazır ayarları bile yeni sisteme aktarıldı. Sadece Creative Audigy 2 ZS ses kartının düzgün çalışması için web sitesinden yeni bir sürücü indirip kurmamız gerekti.

Yeni donanımlar için sürücü desteği sınırlı

Yeni donanımlar için sürücü desteği sınırlı

YENİ DONANIMLAR
Yeni donanımlar için sürücü desteği sınırlı

Başarılı bir kurulumunun ardından hemen internetten bazı güncellemeler karşımıza çıktı. Windows Update sitesinde, HT-Transport köprüsü ve nForce4 PCI-Express yuvası için yeni sürücüler mevcut.

GeForce 7800 GT ekran kartımız için Vista, 96.86 sürüm numarasına sahip bir sürücü yükledi. Joystick bağladığımız oyun portu tüm uğraşlarımıza rağmen çalışmadı; eski oyun denetleyicilerine sahip kullanıcıların burada başı ağrıyabilir. Oldukça yeni sayılabilecek Radeon X1950 Pro için de Vista henüz bir sürücü sunmuyor, bu yüzden AMD'nin web sayfasından (ati.amd.com) yeni bir sürücü temin etmeniz gerekiyor. ATI'ın sürücüleri sorunsuz çalışıyor ve FSAA veya AF gibi ayarlar da testimizde hiçbir problem çıkarmadı. Catalyst Control Center da otomatik olarak Türkçe diliyle yükleniyor.

Önceden Windows XP altında kurulu olan bazı DirectX 9 oyunları Vista altından Önce çalışmadılar, zira bazı D3D9-DLL güncellemeleri eksikti. Bunun için Windows Update ile 13,8 MB büyüklüğünde bir güncelleme gerekiyor. Age of Empires 3 için gereken Microsoft XML 4.0 Parser'ın da sonradan kurulması gerekiyor. Gothic 3 ve Age of Empires 3: The Warchiefs oyunları, XP ve Vista'yı paralel olarak kullandığınızda yeni bir kurulum gerektiriyorlar. Ancak yeni kurulumdan sonra da her zaman sorunsuz çalışmıyorlar. Gothic 3, Geforce 7800 GT ekran kartı ve en yeni nVidia sürücüsüyle oyun yüklenirken bir koruma hatası verip kilitleniyor. ATI X1950 Pro'da ise hızlı bir şekilde çalışsa da grafik hataları karşımıza çıktı.

Oyun performansı: Zamana bırakmak gerek

Oyun performansı: Zamana bırakmak gerek

OYUN PERFORMANSI
Zamana bırakmak gerek

Vista, oyun performansı konusunda XP ile kıyaslandığında en fazla %10 daha yavaş olsa da, bu gözle kolayca fark edilemeyecek bir yavaşlık.

Grafik yongası üreticileri AMD ATI ve nVidia da, Vista için daha iyi sürücüler yazmakla meşguller. Ekran kartlarının en azından Windows XP performansına ulaşmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Windows XP de ilk çıktığında oyuncular tarafından eleştirilen en önemli noktası, Windows 9x ve 2000 ile kıyaslandığında daha yavaş olmasıydı. Sürücülerin geliştirilmesi ve oyunların yamalarla Vista uyumlu hale getirilmesiyle, fark hızla kapanacaktır.

Oyun gezgini ve yaş sınırlaması

Oyun gezgini ve yaş sınırlaması

Oyun gezgini ve yaş sınırlaması

"Games for Windows" etiketine sahip oyunlar, mesela Company of Heroes, Age of Empires 3: The Warchiefs veya Zoo Tycoon 2, Oyun Gezgini'ne (Başlat düğmesi / Oyunlar ile ulaşılabiliyor) kendiliğinden kaydoluyorlar. Vista'ya terfi öncesinde kurulan oyunlar da burada yerini alıyor. Gezginde kayıtlı oyunları, dizine sağ tuşla tıklayıp doğrudan kayıtlı oyun durumuyla (save game) yükleyebiliyorsunuz. Ayrıca oyunun ana sayfasına ve önemli community ve fan sitelerine de doğrudan bağlantılar eklenmiş. "Games for Windows" etiketine sahip olmayan bazı oyunlarda da bu hizmetlerden faydalanabiliyorsunuz. Ayrıca tavsiye edilen (ancak genelde oldukça düşük tutulan) performans endeksi ve PC'nin güncel puanı da gösteriliyor. PC'nizin puanı tavsiye edilenin üzerindeyse oyunu sorunsuz olarak oynayabilirsiniz.

Bu bağlamda "Games for Windows" etiketli oyunlarda doğrudan görülebilen yaş sınırlamasını da devreye sokabiliyorsunuz. Bu sayede kendi kullanıcı hesabına sahip olan, ancak yönetici hakkı olmayan çocuğunuzun belirli bir yaş seviyesine hitap eden oyunları oynamasına engel olabilirsiniz.

Vista ve GeForce 8800

Vista ve GeForce 8800

Vista ve GeForce 8800

nVidia maalesef henüz (bu yazı hazırlandığı sırada) Vista için GeForce 8800 sürücülerini yayınlamadı. Bu yüzden DirectX 10 destekli GeForce 8800 ekran kartlarının Vista altındaki 3B performansını test etmek mümkün olmadı. Siz bu yazıyı okuduğunuz sırada Vista lansmanıyla birlikte GeForce 8800 Vista sürücüleri de yayınlanmış olacak. DirectX 10 destekli kartların Vista altında, eski oyunlarda DirectX 9 modellerine göre daha başarılı olup olmadıklarını da ancak o zaman test edebileceğiz.

Okuyucu Yorumları