Word ile Etkileyici Kapaklar

Önemli belgelerinize yakışacak kapaklar oluşturmanın sırları.

Pratik: 19

Bir raporun dikkat çeken ilk sayfası, kuşkusuz ki kapağıdır. Peki bu kadar önemli olan kapakları daha etkileyici hale getirmek için neler yapmalıyız?

Bu bölümde, etkileyici bir kapak yaratmanın sırlarını öğreneceksiniz.

1- Bir raporun ya da dosyanın en temel unsuru kapaktır. Kapak net ve açıklayıcı olmalıdır. Ayrıca uzun metinler içermemeli; ancak konuyu yeterince açıklayabilmen di r. Son olarak, bir kapağın dikkat çekici olması oldukça önemlidir. Bu yüzden yazı tipi boyutunu en az 20 puntoya getirmenizde büyük yarar var.

Kapak üzerine konunun başlığını yazın ve "Enter" tuşuna basın.

2- "Biçim" menüsünden "Paragraf" satırını seçin. Böylece karşınızda "Paragraf" penceresi açılacaktır. "Aralık" bölümünde göreceğiniz "Önce" ve "Sonra" alanlarını "12 nk" olacak şekilde değiştirin. Ardından yaptığınız değişikleri onaylamak için "Tamam" düğmesine basın.

Önce Düzenlemeler

Önce Düzenlemeler

3- İstediğiniz yazı tipini ve boyutunu seçin. Daha sonra yazarının adını yazıp "Enter" tuşuna basın. Tarih atmayı unutmayın.

4- Kapakta yer alacak metini kabaca tamamladık. Şimdi tüm metni "CTRL + A" tuşlarına aynı anda basarak ya da "Düzen" menüsünden "Tümünü Seç" komutunu kullanarak seçin. Ardından araç çubuğunda göreceğiniz "Ortala" düğmesine tıklayın.

5- Tüm metin seçili haldeyken, sayfa düzeni ile ilgili bir takım değişiklikler yapmalısınız. Bunun için "Dosya" menüsünden "Sayfa Yapısı" seçeneğine tıklayın.

Baskı Önizleme

Baskı Önizleme

6- "Sayfa Yapısı" penceresinde, "Kenar Boşlukları" sekmesi altındaki "Yönlendirme" bölümüne dikkat edin. Seçiminiz "Dikey" yönlendirme olmalıdır. Yönlendirme konusunda yaptığınız değişikliği, pencerenin sağ alt kısmında temsili olarak görebilirsiniz.

Şimdi de yazdığınız metni sayfanın ortasına taşımalısınız. Bunun için "Düzen" sekmesine tıklayın ve buradaki "Yatay Hizalama" menüsünden "Merkez"i seçin. Eğer yaptığınız değişikliklerden memnun kaldıysanız "Tamam" düğmesine tıklayarak bu pencereden çıkın.

7- Yarattığınız kapağı basmadan önce son bir kez daha gözden geçirmek isterseniz, "Baskı Önizleme" seçeneğini kullanabilirsiniz. Eğer ortaya çıkan sonuç sizi tatmin ettiyse, kapağınız da hazır demektir.

İpucu: Kısa Başlıklar ve Aynı Yazıtipi

İPUCU: KISA BAŞLIKLAR VE AYNI YAZI TİPİ

Kapakta kullanacağınız normal bir başlık, asla İki satırdan uzun olmamalıdır. Bundan daha uzun başlıklar hem okuyucunun dikkatini dağıtır, hem de sayfanın görüntüsünü bozar. Başlık İçin aklınızdan çıkarmamanız gereken diğer önemli bir nokta da; aynı yazı tipini kullanmanın her zaman İçin en İyisi olduğudur. Eğer başlıkta farklı yazı tipleri kullanırsanız gereksiz bir süsleme ortaya çıkar ve sayfa da fazlasıyla abartılı görünür.

Bilgi: Nedir Bu NK?

BİLGİ: NEDİR BU NK?

Kapağınızı oluştururken, çeşitli diyalog pencerelerinde "NK" kısaltmasıyla karşılaşacaksınız. Bu kısaltma "Nokta" kelimesini temsil eder ve yazı tipi boyutunu belirtmek için kullanılır.

Okuyucu Yorumları