Yazı Tipleri ile Oynamak

Güzel bir görünüm için farklı yazı tiplerinin kullanımı.

Temel Bilgiler: 17

Bilgisayarınızda yazı yazarken farklı yazı tiplerini kullanabilirsiniz. Bu, yazdığınız yazının türüne ve kendi yaratıcı zevkinize göre verilecek bir karardır. Üstelik yazı tipleri ile oynamak son derece eğlencelidir...

Windows allında kullandığımız kelime işlemciler "WYSIWYG" prensibi ile çalışırlar. Bu garip harf dizisi İngilizce "What You See Is What You Gel" cümlesinin kısaltmasıdır ve "Gördüğünüz ne ise elde ettiğiniz de odur" şeklinde tercüme edilebilir. Buna göre, eğer yazı tipi ve boyutlarını değiştirirseniz, ekranda beliren görüntü ile çıktı aldığınızda kağıt üzerindeki görüntü bire bir aynı olacaktır. Örneğin ekranda altı çizilmiş ya da koyu harflerle yazılmış kelimeler, kağıtta da aynı şekilde görülür. Bu, geçmişte kullanılan ve tek bir yazı tipi içeren bilgisayarlarla karşılaştırıldığında çok önemli bir özelliktir.

Harf Tipleri

Harf Tipleri

HARF TİPLERİ

Bilgisayarın her geçen gün biraz daha gelişmesi ve daktilonun yerini alması sadece imla hatalarını düzeltmeyi sağlamamış, aynı zamanda yazının estetik görünümünü de üst boyutlara taşımıştır. Örneğin bir mektup ya da CV'ye göz attığınızda, yazan kişinin düzensiz mi, yaratıcı mı, yoksa mükemmeliyetçi mi olduğunu hemen anlayabilirsiniz.

Kelime işlemci programların sunduğu özellikler sayesinde, yazı yazarken harikalar yaratmanız mümkündür. Bu tip programlar, yazı tipi seçiminden tutun da belgenin genel görünümüne kadar hemen her türlü konuda sınırsız esneklik sağlarlar.

"Times", "Courier", "Arial" gibi birçok farklı yazı tipini kullanabilirsiniz. Harf seçimi, yazdıklarınızın okunaklı olması açısından son derece önemlidir. Genellikle her satırda farklı yazı tipi kullanmak ya da canınız istediğinde yazı boyutunu değiştirmek pek uygun bir davranış olmaz.

Örneğin bir sirküler hazırlarken sade harfler kullanmak daha uygundur ama bir CV için netlik ve orijinallik arasında doğru yolu kendiniz bulmalısınız. Bir davetiye veya arkadaşınıza yazacağınız mektupta ise araya resimler bile serpiştirebilirsiniz. Aynı şekilde, hazırladığınız metnin belli bir bölümünü ön plana çıkarmak İçin farklı biçimler de kullanabilirsiniz.

Metni Ön Plana Çıkartmak

Metni Ön Plana Çıkartmak

METNİ ÖN PLANA ÇIKARTMAK

Bazı kelimeleri ön plana çıkartmak için altlarını çizebileceğiniz gibi, kalın veya İtalik karakterlere de başvurabilirsiniz. Bunun için, kelime ya da kelimeleri seçip araç çubuğundaki "K" ve "T" düğmelerini kullanmalısınız.

Orijinal hale dönmek içinse aynı düğmeye tekrar tıklamanız yeterli olacaktır. Unutmamanız gereken nokta, bu düğmelerin çalışması İçin belli bir metin bölümünü yada tüm metni seçmiş olmanız gerektiğidir.

Yazı Tipi Boyutları

Yazı Tipi Boyutları

YAZI TİPİ BOYUTLARI

Boyut dendiğinde bir yazı tipinin büyüklüğünü anlarız. Yazı tipi büyüklüğü, "Punto" denilen özel bir ölçü birimi ile belirtilir. Bu birimin karşılığı, Avrupa'da 0,376 mm, ABD'de ise 0,351 mm'dir.

Özellikle gazele, dergi, kitap ve yayın evlerinde kullanılan bu birime kelime işlemcilerde de rastlıyoruz. Boyutu seçerken metni bir bütün olarak düşünmeye çalışın ve okunaklı olması gerektiğini unutmayın. Yazı tipi boyutunu belirlemek için, kelime işlemcinizin araç çubuğunda yer alan "Yazı Tipi Boyutu" kutusunu kullanabilirsiniz.

Farklı Yazı Tipleri

FARKLI YAZI TİPLERİ

Windows XP birtakım yazı tiplerini zaten kullanıcılarına sunar. Ancak bunlara ekstra yazı tipleri eklemeniz de mümkündür.

Kelime işlemciler için yeni yazı tiplerini özel CD'lerden ya da internetten temin edebilirsiniz. Kullanmak istediğiniz her yeni yazı tipini öncelikle bilgisayara kopyalamanız gerekir. Fakat en iyisi, karışıklığa yol açmamak için sadece kullanmayı planladığınız yazı tiplerini sisteme yüklemektir. Eğer çok ihtiyacınız yoksa, ekstra yazı tipleri kullanmanız gereksizdir. Çünkü başta Word olmak üzere birçok kelime işlemci, zaten sayısız yazı tipi ile birlikte gelirler.

Küçük Bir İpucu

İPUCU: Kelime işlemciler, günümüzde çok geniş bir yazı tipi seçeneği sunarlar. Her bir yazı tipi farklı amaçlara uygundur. Bazıları zarif görünümlü estetik harflerdir; diğerleri ise sıradan görünen basit harflerdir. Bu harflerin kalın ve göze batıcı görünenleri, genellikle el ilanları gibi dikkat çekici kullanımlar için idealdir. Yazılmış bir yazıdaki harf tipleri, daha sonra farklı kullanım amaçları için değiştirilebilir.

Okuyucu Yorumları