Yeni E-Posta Hesabı Açmak

E-posta alıp göndermek için, önce yeni bir hesap açmalısınız. Oldukça basit olan bu işlemi öğrenelim

İnternet: 11

E-posta hesabı, gelen postaları almanızı sağlayan ve aynı zamanda kendi yazdığınız mesajları göndermek için kullanabileceğiniz bir merkezdir. Her bir posta hesabız, tek bir e-posta adresini temsil eder. Örneğin "[email protected]" ve "[email protected]" olmak üzere iki farklı e-posta adresiniz varsa, iki ayrı e-posta hesabını kullanıyorsunuz demektir.

Birkaç hesaba aynı anda sahip olabilirsiniz. Örneğin biri şahsi yazışmalarınız için, diğeri de iş yazışmaları için kullanılabilir.

Elektronik postayı çalıştırmak için bu işlemi yöneten programlar (yazılımlar) kullanılır. Bunların arasında en başarılısı, Windows XP altında bulunan Outlook Express'dir. Kullanımı son derece kolaydır ve tecrübesiz bir kullanıcı tarafından bile rahatlıkla çalıştırılabilir.

ELEKTRONİK POSTA HESABI

Tüm e-posta hesapları, uzaktaki belli bir e-posta sunucusunda saklanır. Hesap, e-posta sunucusunun sabit diskindeki bir klasörüdür ve bu sunucu sürekli olarak internete bağlıdır. Klasör hem gelen, hem de gönderilen e-postalar İçin adres görevi yapar.

E-posta sunucuları, size e-posta adresini sağlayan servis sağlayıcısı tarafından yönetilmektedir.

Yeni Hesap Açmak

Yeni Hesap Açmak

YENİ HESAP AÇMAK

Yeni bir e-posta hesabı oluşturmak istiyorsanız, öncelikle servis sağlayıcınızdan şu bilgileri almalısınız;

• E-posta sunucusunun tipi (POP3, IMAP yada Http)
• E-posta kulunuzun adı
• Kullanıcı adınız ve şifreniz
• E-posta almak ve göndermek için kullanacağınız sunucuların isimleri.

Servis sağlayıcı, yeni e-posta hesabınızı açmanız için gerekli tüm bilgileri size sunacaktır. Tüm bu bilgileri elde etlikten sonra, Outlook Express'i açmak için hazırsınız demektir. Programı açmak için masaüstündeki kısayol simgesini çift tıklayabilir ya da "Başlat" düğmesine basarak açılacak menüden "Outlook Express" satırını seçebilirsiniz.

Outlook Express açıldığında komut çubuğundaki "Araçlar" menusunu açın ve buradan da "Hesaplar" seçeneğini tıklayın.

6 Adımda E-Posta

6 Adımda E-Posta

6 ADIMDA E-POSTA

1- "Araçlar / Hesapların üzerini tıkladıktan sonra açılan pencere, hesabı düzenlemek içindir. "Ekle" düğmesine basın ve "Posta"yı seçin.

2- Yeni bir pencere açılacak ve yazışmalar için kullanacağınız isim ya da takma adınızı girmeniz islenecektir. Bu isim göndereceğiniz mesajların başında yer alacak. Bu yüzden anlaşılmaz isimler kullanmamaya özen gösterin. Kutuyu doldurduktan sonra "İleri" düğmesini tıklayın.

3- Servis sağlayıcınızın size tahsis etmiş olduğu elektronik posta adresini girin ve tekrar "İleri" düğmesini tıklayın.

4- E-posta sunucunuzun tipini (POP3, IMAP, HTTP) ve e-posta almanızı / göndermenizi sağlayan sunucuların adını girin. Bu bilgileri hizmet sağlayıcınızdan temin edebilirsiniz. Ardından "İleri" düğmesine basın.

Diğer Adımlar

Diğer Adımlar

5- Açılan yeni pencerede kullanıcı adınızı ve posta kutusu şifrenizi girmelisiniz. Kötü niyetli insanlardan korunmanın tek yolu ise, e-posta sunucunuza girebilmek için her defasında tuşlayacağınız şifreniz olacaktır. Yine de Outlook Express'in her açılışında şifre girmek islemiyorsanız, "Parolayı anımsa" opsiyonunu seçin. Böylece her bağlantıda şifrenizi tekrar tekrar girmenize gerek kalmaz. Ancak bu opsiyon nedeniyle sizin bilgisayarınızı kullanan herhangi bir kişinin de e-posta hesabınıza girebileceğini ve bu adresten istediği yere mesaj gönderebileceğini unutmayın.

6- Açılacak son pencere, yaptığınız tüm ayarları onaylamanız için kullanılır. Siz de burada "Son" düğmesini tıklamalısınız. Ancak girdiğiniz bilgileri değiştirmek istiyorsanız, o zaman "Geri" tuşuna basarak önceki pencerelere dönebilirsiniz.

E-Posta Kullanabilmek İçin Neler Gereklidir?

E-POSTA KULLANABİLMEK İÇİN NELER GEREKLİDİR?

E-posta kutusuna sahip olabilmek için aslında çok karmaşık bir sisteme ihtiyacınız yok. İnternete bağlanmanızı sağlayan uygun bir bilgisayar (modem, sabit diskte yeterli alan, en az 64 MB bellek, Windows işletim sistemi vb.) ve e-posta alıp göndermek için kullanacağınız uygun bir program (örneğin Outlook Express) yeterli olacaktır.

İnternet bağlantısı içinse bir servis sağlayıcıya ihtiyacınız var. Çünkü elektronik posta adresinin tahsisi, internet servis sağlayıcıların garanti bazlı servisleri arasındadır. Size tahsis edilecek her bir e-posta adresi, e-posta sunucusu üzerinde sizin için ayrılacak belli bir kapasite demektir. Adresinize gönderilecek tüm e-postalar bu alanda saklanır.

İpucu: Web Postası

İPUCU: WEB POSTASI

Bazı sunucular tamamen ücretsiz elektronik posta kutuları sunarlar. Bu posta kutularının avantajı, Internet Explorer gibi normal bir tarayıcı ile bile ulaşılabilir olmalarıdır. Ancak bağlantı hızının düşük olması ve kapasitelerinin çok yüksek olmaması, bu tip hesapların normal e-posta hesaplarına oranla daha az kullanışlı olmaları sonucunu doğurur.

Terimler

… TERİMLER …

HOST (ANA BİLGİSAYAR): Belirli servislere girebilmek için uygun ağ ve içerik bağlantısını sağlayan bilgisayarlara verilen isimdir. Ayrıca ağdaki kullanıcılara bilgilerin dağıtılmasını kontrol etmekle görevlidir.

Okuyucu Yorumları