IBM çikolata krizine de el attı

Teknoloji devi IBM, şimdi de kriz yaşanan çikolata üretimi konusuna el atıyor.

Krizi IBM çözecek!

Dünyada son 15 yıldır giderek artan mantar hastalıklarının kakao üretimini etkilemesi, çikolatasız bir dünya tehlikesine karşı global şirketleri harekete geçirdi. Olası bir krizi önlemeyi hedefleyen IBM ve çikolata üreticisi Mars, ABD Tarım Bakanlığı'nın Tarımsal Araştırma Servisleri'yle, çikolatanın hammaddesi kakaoyu korumak amacıyla bir araya geldi. Kuruluşlar, bilimsel kaynaklarını birleştirerek kakaonun genetik yapısını inceleyecek.

Kakao üretiminin geliştirilmesini ve ıslah edilmesini amaçlayan araştırmacılar, kakao tohumunun genetik yapısının incelenmesiyle, kakao ağacı yetişme programına destek vereceklerini umuyor. Ağacın DNA yapısını anlamanın, zararlı böceklere, hastalıklara ve küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinin yol açtığı su sıkıntısına karşı, üretimi daha dayanıklı kılacağı düşünülüyor. Çalışmaların, mahsulleri daha dayanıklı hale getirip hastalık kapmalarını engelleyerek kıtlığa çözüm üretebileceği, kakaonun kalitesini artırarak, çikolatanın tadının daha güzel olmasını sağlayabileceği öngörülüyor.

Elde edilen bilgilerin herkesin erişimine açılacağını belirten IBM Araştırma Merkezi Teknik Strateji ve Global Uygulamalar Başkan Yardımcısı Dr. Mark Dean, "İşbirliği, bilişimsel biyoloji ve süperbilişim konularındaki uzmanlığımızı, dünya ekonomisinde büyük öneme sahip bir tarım ürününün geliştirilmesi için sunmamıza fırsat sağlıyor" dedi.

Okuyucu Yorumları