DVD Filmlerinin Çoğaltılması

Yazılabilir CD'ler artık giderek artan kapasite ihtiyacına cevap veremez hale geldiler. CHIP, DVD yazıcıyla gerçekleştirdiği küçük bir testle, DVD yazımında dikkat edilmesi gerekenleri ve edindiği tecrübeleri okurlarıyla paylaşıyor.

DVD Filmlerinin Çoğaltılması

Kopya korumaya sahip bir video DVD’nin kopyalanması
Kopyalama işlemi kopya korumalarının çokluğu yüzünden zora giriyor. Gerçi filmleri kişisel kullanım amaçlı DVD’lere kopyalamanın önünde bir engel yok. Ama burada da dikkat edilmesi gereken nokta, kopyalama işleminin yasal programlarla yapılması! DVD yazıcıların daha çok yeni olduklarından dolayı, tabii ki program çeşitliliği de pek zengin değil. Bu da kullanıcıları haliyle önemli ölçüde kısıtlıyor. Testimizde Tron tarafından sunulan Smart Ripper 2.02 yazılımı ile DVD filmlerinin kopyalamasını gerçekleştirdik. Ama ne yazık ki yazılım henüz bir çok ülkede yasal değil. Bu Ripper programı vob uzantılı dosyaları kolaylıkla okuyabiliyor. Programın okuduğu dosyaları işlemesi için, öncelikle sabitdiske kayıt edilmesi gerekiyor. Bu işlem gerçekleştikten sonra Instant DVD yazılımını çalıştırıyoruz. Burada çok dikkat etmeniz gereken bir husus var. Oluşturacağınız DVD filmini bir Stand Alone cihazında da okutmak isterseniz kopyalama işlemini Video CD seçeneği ile gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bunun sonucundaysa DVD kalitesi düşüyor. Bilgisayara bağlı olan DVD-Rom sürücülerinde ise her türlü DVD medya sorunsuzca okunabiliyor. İlk testimiz Gladyatör filminin kopyalaması idi. Bu filmin kopyalanması için 4.7 gigabyte’dan daha büyük bir kapasiteye ihtiyaç duyuluyor. Bu yüzden bu filmi DVD’ye kopyalamak mümkün olmuyor. Bu tür filmler iki yüzlü DVD medyalarına kopyalanıyor. Böylece ikinci bir DVD kullanmadan film iki yüzlü olarak kopyalanabiliyor. Sonuç olarak testimizde Gladyatör filminin yüzde 75’lik kısmını kopyalayabildik. Tesellimizse, kopyaladığımız bu filmin her tür DVD cihazında rahatlıkla çalışması idi.

İstediğiniz her DVD Media kopyalanamaz
DVD-Audio ve DVD-Ram ile yaptığımız denemelerde Instant DVD yazılımının desteklemesine rağmen bir sonuç alamadık. Buna ek olarak Playstation 2 DVD’lerinin kopyalanmasında da bir başarı elde edemedik. Kopyalama işlemi ancak CD medyalarda gerçekleşti. DVD yazıcının CD yazıcılarına göre avantajı ise ses verilerini Dolby Digital 5.1 olarak kayıt edebilmesi. Bu işlemi normal bir CD yazıcısında yapamazsınız.

Kopyalanan DVD’ler her cihazda çalışmayabilirler
Test sistemimize entegre ettiğimiz DVDRom sürücülerinde hiçbir sorun yaşamadık. İlk jenerasyon cihazlarında ise ufak tefek sorunlar çıkabiliyor. Bilgisayara takılan DVD sürücüleri, kopya DVD’leri genelde sorunsuzca okuyabiliyorlar. Stand Alone cihazlarında ise olay biraz daha farklı. DVD-R ve DVD-RW formatları piyasada çok yeni oldukları için bu tür cihazlar tarafından tanımlanamayabilirler. Bu medyalar DVD sürücülerinde yalnızca video CD modunda yazıldığında oynatılabiliyor. DVD-RW cephesi biraz daha farklı.
Medyaların çalışması VRF fonksiyonun çalıştırılmaması ile gerçekleşiyor. VRF fonksiyonu, film gösterimi sırasında kalite ayarlamasına izin veren bir teknoloji olarak biliniyor. Pioneer, Sharp, Sony ve Kenwood DVD-RW ve DVD-R formatlarını destekleyen firmalar. Bu firmaların DVD sürücüleri, destekledikleri DVD formatları ile sorunsuzca çalışabiliyor. Hitachi, Panasonic ve Toshiba cephesinde ise DVD gösterimi farklı bir şekilde işleniyor. Bu firmalar diğer grubu, kendilerine rakip olarak gördükleri için, kendi formatları olan DVD-Ram’i destekliyorlar.

Sonuç: Beklemekte fayda var
Pioneer DVR A03’ün, sabitdisklerden back-up işlemi ve korumasız DVD verilerinin kopyalanmasında birebir bir cihaz olduğunu söyleyebiliriz. Sinema filmlerinin kopyalanması için gerekli olan DVD medyalarının fiyatlarının yüksek olması ise bu sürücü için bir dezavantaj. Fuarda yer alan değişik tipteki DVD yazıcıların yaygınlaşması ile bu medyaların fiyatlarının da düşeceğini umuyoruz.

Birlikte verilen programların kurulumu ve kullanımı
Kopyalama programı Instant DVD CD’yi yerleştirmenizle birlikte kuruluma otomatik olarak başlıyor. Windows Media Player kullanan kullanıcılar Instant video fonksiyonunu da yüklemeleri gerekiyor. Bu sayede hem müzik hem de filmleri dinleyip seyredebilirsiniz. My DVD yazılımının Zip formatı ile sıkıştırılmış olmasından dolayı, Unzip işleminden geçirilmesi gerekiyor. Bu program sayesinde DVD’lerde yer alan alt yazıları ve çeşitli bölümleri oluşturabilirsiniz. My DVD CD’sinde buna ek olarak BHV firmasının Power DVD ürünü de yer alıyor. Bu program sayesindeyse, kopyaladığınız filmleri anında ekranınızda görebilirsiniz. Son olarak Power DVD’yi kurarken birlikte verilen Register şifresini yazmayı unutmayın.

Kopya koruması olmayan bir DVD’yi çoğaltmak
İlk test gayet basit. Kopya korumaya sahip olmayan Microsoft Works Suite 2001 DVD’si kopyalandı. Instant CD/DVD 6 yazılımını başlattığımızda karşınıza altı adet seçenek çıkacak. Biz CD/DVD seçeneğini işaretleyerek Microsoft DVD’sini DVD-Rom’a boş DVD’mizi de DVD yazıcımıza yerleştirdik. Yazıcı ve okuyucu seçiminden sonra kopyalama işlemini başlattık. Genelde DVD-R’ı tam olarak kayıt geçiriletmek yaklaşık yarım saat sürüyor. Bizim testimizdeyse bu süre 25 dakika tuttu. Bunun nedeni, Microsoft Works Suite DVD’sinin 3.5 gigabyte ile sınırlı olması. Kopyalama işlemi çalıştırıldığında, program, kopyalama işleminin kaç dakikada gerçekleşeceğini belirtiyor. Bu fonksiyon, programın çok beğendiğimiz özellikleri arasında yer aldı. Yalnız dikkat etmeniz gereken bir konu var. Kopyalama başladığında, erkan koruyucuları için de geçerli olmak üzere, arka planda herhangi bir programının çalışmaması gerekiyor. Biz testimizde ekran koruyucusunu açık bırakmıştık. Ekran koruyucusu belli bir süre sonra devreye girdiğindeyse, kopyalama işleminin durduğunu gördük. Bunun nedeni Microsoft’un gerçekten bir multitasking sistemi olmaması, bu olayı sadece simule etmesi.

Filmleri kopyalamak: DVD medyaları için fazla uzun
Pioneer DVD yazıcısı 4.7 gigabyte’lık kapasitenin hepsini kullanmıyor; 4.38 gigabyte’lık verileri kopyalamaya izin veren bir format destekliyor. Bu nedenle sinema filmlerinin kopyalanması da zorlaşıyor. Gerçi bir çok film 4.38 gigabyte’lık kapasiteyi geçmiyor ama bu durumda da DVD’lerde sunulan ek özelliklerden ne yazık ki vazgeçmeniz gerekiyor. Buna ek olarak yazıcı ile birlikte verilen boş DVD medyalarda bizim ve bir çok kullanıcının pek hoşuna gitmeyeceği bir özellik mevcut. Bu medyalara dikkatlice bakıldığında iç kesimde bir bölgenin işaretli olduğu görülebiliyor. Bu bölgeye Macrovision kopya koruması etkili oluyor. Yani demek istediğimiz bu bölge orijinal video DVD’lerin kopyalanmaması için özellikle yapılmış bir alan.

Matrix ve Gladyatör gibi filmlerin, sinema ortamında ya da DVD başındayken çok daha zevkle izlendikleri bir gerçek. Bunun nedeni, sinema ya da DVD’de kullanılan aygıtların video kasete kıyasla çok daha kaliteli olmaları. Ayrıca DVD filmlerdeki ekstra görüntü ve ses fonksiyonları da film seyretme zevkini fazlasıyla artıran etkenler arasında. Aslında DVD’lerin piyasaya çoktan hakim olmaları gerekiyordu. Bu gecikmenin çok önemli bir nedeni var: Bu da DVD filmlerin VHS video kasetlerine kıyasla kopyalanmalarının çok daha zor oluşu...

Son kullanıcı için ilk DVD yazıcısı: Pioneer DVR A03
Pioneer DVR A03 uzun zamandır piyasada. Kısa bir süre öncesine kadar, bu ürün, ancak 9000 mark değerindeki bir Apple sistem ile satılıyordu. Fakat bir süredir 1700 mark civarındaki bir fiyata piyasada yerini almış bulunuyor. Bu fiyat size çok pahalı gelebilir ama unutmayın ki ilk CD yazıcılar da benzeri fiyatlarla piyasaya sürülmüşlerdi. Pioneer’in DVR AO3’ünü paketinden çıkarttığımızda bizimle birlikte diğer editör arkadaşlar arasında da bir heyecan yaşanmıştı: Paketten cihaz ile birlikte acil çıkış mekanizmasını çalıştıran metal bir çubuk, 4.7 GB kapasitesinde iki adet DVD-R medya ve 650 megabyte kapasitede 5 adet CD-R medya ile birlikte VOB’nin CD/DVD 6 yazılımı ve Sonic Solution firmasının My DVD 2,3 yazılımı çıkıyor. Pakette yer alanlar arasında, kullanım kılavuzunu da unutmamak gerek. Kılavuzdan gerçekçi bir şekilde yararlanmak için, daha önceden sistemine ikinci bir sabitdisk veya CD-Rom cihazını sorunsuzca takmayı başarmış bir kullanıcı olmak gerekiyor. Yeni başlayanlar içinse kılavuzun anlatımı hiç yeterli değil bu yüzden yardım almak için başka kaynaklara başvurun.

Beklenen an: Cihazın sisteme kurulumu
Bir DVD yazıcısının kurulumu aslında bir sabitdisk kurulumuna çok benziyor. Yapmanız gerekenler sırasıyla şöyle: Bilgisayar kasanızı açın ön paneldeki plastik parçayı çıkarın ve boş yuvaya cihazı yerleştirin. Sistemde takılı olan ve Bios da Master olarak tanımlanan DVD-Rom yüzünden DVD yazıcısını slave olarak tanıtın. Bu işlem, cihazın arka kısmında yer alan ve jumper olarak adlandırılan küçük bir plastik parçanın yer değiştirmesi ile gerçekleşiyor. Genelde pin’lerin sağ tarafında bu bağlantı yapılıyor. Şimdi sıra, güç kablosu ve Enhanced-IDE (EIDE) kablosunun cihaza takılmasında. Bu kablolar genelde sistemlerin içinde yer alıyorlar. Yalnız ucuz sistemlerde ekstra bir EIDE kablosuna ihtiyaç duyulabilir. Artık cihazı kasa sistemine vidalayıp, kapakları kapatabilirsiniz. Bilgisayarınızı tekrardan çalıştırdığınızda hiçbir sorunla karşılaşmıyorsunuz. Çünkü, jumper ayarından dolayı Bios doğru konfigürasyonu tanıyarak sistemin sorunsuzca açılmasına izin veriyor. Windows işletim sistemi de herhangi bir sorun yaşatmıyor. DVD yazıcısı otomatik
olarak işletim sistemi tarafından tanınıyor. Hatta sürücü yüklemenize bile gerek kalmıyor.

Okuyucu Yorumları