Video için Walkman

Microsoft, Samsung, Creative ve benzerleri yeni bir pazar keşfettiler: Avuç içine sığan çoklu ortam cihazları, saf mobil eğlence vaat ediyor.

Video için Walkman

IT üreticileri çoklu ortam pazarına yaptıkları taarruzun yeni dalgasını farklı bir aygıt tipiyle sürdürüyor: “Media Center Handheld”ler veya avuç içi çoklu ortam cihazları yolda bile oyunlar, müzik ve videolar ile sürekli eğlence sağlıyor. Bu yaz aylarında ilk modellerin piyasaya çıkması beklenirken Bill Gates de gelişmelerden coşku duyduğunu açıklıyor ve uygun yazı- lımı da sunuyor: Windows XP Portable Media Center Edition. Örneğin Creative’in yaklaşık 600 Euro’luk Zen Portable Media Center cihazı Windows’u temel alıyor. Aygıt 3,8 inçlik renkli ekran ve kapasitesi 20 GB’tan başlayan sabit disklerle donatılmış. Piyasaya çıkış tarihi 2004 sonbaharını bulacak. Samsung da sonbahardan itibaren yaklaşık 650 Euro’luk YH-999 ile rekabete katılıyor. Kore’den iRiver da bir atılımda bulunarak Mayıs sonunda Linux tabanlı bu tür bir ürün piyasaya çıkardı; fiyatıysa yaklaşı k 600 Euro (20 GB sabit diskli). Archos ise zaten geçen yıldan beridir kendi işletim sistemine sahip bir avuç içi cihazı portföyünde bulunduruyor.

Yeni bir kavram: Windows tuşu

Tüm Media Center aygıtlarında ortak olan nokta ise Windows tuşu. Tuş, büyük Media Center PC’leriyle senkronizasyonu olanaklı kı- lıyor. Mesela, evde kaydedilmiş televizyon yayı nı USB 2.0 ile el cihazına aktarılabiliyor ve her yerde izlenebiliyor veya ziyarete gittiğiniz evin televizyonda TV-Out üzerinden oynatılabiliyor.

Ancak Apple’ın yöneticisi Steve Jobs bu küçük aygıtlara pek şans tanımıyor: “Mobil video oynatıcılar başarısızlığa uğramaya mahkum, çünkü bu cihazlar için kulaklığa denk düşen bir bir şey yok.” Gerçekten öyle mi peki? iRiver’ın pazarlama müdürü Carsten Bickhoff sert karşılık veriyor: “Jobs, tüm ötekiler hedefe daha önce vardıkları için sinirli. Yakında Apple da bu tip bir aygıtı kesinlikle üretim programına alacak.” Ama Bickhoff’a göre önemli bir kıstas fiyat; bunu iPod örneği göstermiş bulunuyor: Çünkü 350 Euro’nun altındaki fiyatlarda satış rakamları yukarıya fırlamış bulunuyor.

Okuyucu Yorumları