Torrent ölüyor, ibre stream'e dönüyor!

Yapılan bir araştırmaya göre dosya paylaşım trafiği azalıyor, stream kullanımı ise artıyor.

Torrent ölüyor mu?

İnternet hizmet sağlayıcıları uzun zamandır yoğun torrent trafiğinden şikâyetçi. Bu trafiğin band genişliğini yoğun bir şekilde meşgul etmesi ve çoğunlukla telif yasalarını çiğneyen materyallerin alışverişinden kaynaklanması da hizmet sağlayıcıların pek hoşuna gitmiyor. Fakat YouTube gibi sitelerin kullanımının artması ve stream trafiğinin yoğunlaşmasıyla birlikte torrent trafiğinin azaldığı görülüyor.

Minnesota Üniversitesi'nden Dr. Andrew Odlyzko, MINTS internet trafiği projesi için hizmet sağlayıcılardan bilgi topluyor. Odlyzko geçtiğimiz hafta İngiliz hizmet sağlayıcısı PlusNet ve bir grup Japon araştırmacıyla ilgili verileri, geniş bant kullanımına ışık tutması amacıyla paylaştı.

PlusNet'ten gelen bilgilere göre, stream trafiğinde hatırı sayılır bir artış var. PlusNet müşterilerinin stream kullanımı, bir sene içerisinde %168,9'luk bir artış gösterdi. Buna karşılık toplam trafikteki artış %26,5. Çoğunluğu videodan oluşan stream trafiği, PlusNet trafiğinin %6,6'sını kapsıyor.

Torrent trafiği azalıyor

Torrent trafiği azalıyor
Torrent trafiğinin düşmesi, biraz da cezalara bağlanıyor.

İngiltere'deki stream trafiğinin en büyük kaynaklarından biri BBC'nin iPlayer'ı. iPlayer, Channel 4, ITV ve Sky kanallarının programlarını kaçıranlar için yayınlıyor. Amerika'daki büyük kanalların da buna benzer sistemleri var. Ayrıca YouTube trafiği de PlusNet'in günlük indirme trafiğinin önemli bir kısmını teşkil ediyor.

Torrent ve dosya paylaşımına kullanımı kolay ve yasal alternatifler çıkması, PlusNet'teki P2P kullanımının da azalmasına sebep olmuş. Geçen sene günlük 13,4 TB olan torrent trafiği, bu sene günlük 12,2 TB'ye düşmüş. P2P, PlusNet toplam trafiğinin %25,9'unu oluşturuyor.

Hizmet sağlayıcılarının müzik endüstrisiyle yaptığı anlaşmalar ve kimliği belirlenen torrent kullanıcılarının başına açılan dertler de trafikteki bu düşüşe sebep olarak gösterilebilir. Fakat tüm dünya bu trendi izliyormuş gibi görünüyor. Japonya'da yapılan araştırmalar da P2P'den stream'lere doğru bir geçiş olduğunu ortaya koyuyor.

CHIP Online yorumu:
Bu değişimin kullanıcılar için avantajı, daha güvenli bir şekilde lisanslı içerik kullanıyor olmaları. Hizmet sağlayıcıları ise ister P2P ister stream olsun her durumda yoğunlaşan trafikle başa çıkmak zorunda. Bu tür verileri en büyük coşkuyla karşılayanlar ise herhalde dosya paylaşım düşmanları.

Okuyucu Yorumları