Bilgisayarlara Beyninizle Hükmedin

CeBIT'te tanıtılan NIA isimli cihaz, bilgisayarlara beyninizle hükmetmenize olanak sağlıyor.

Beyninizle Hükmedin

Firmalar CeBIT Fuarı'nda son senelerde şaşırtıcı, geleceğin teknolojisini yansıtan birçok yeni ürünü sergilemeyi bir gelenek haline getirdi. OCZ Technology firmasının da bu seneki fuarda tanıttığı bir ürün oldukça ilgi çekici. NIA (Neural Impulse Actuator), yani Sinirsel İleti Hareketlendirici olarak adlandırılan bu yeni cihaz, insanın merkezi ve çevresel sinir sistemlerinden gelen uyarıcılara göre kişisel bilgisayarları kontrol etme olanağı sunuyor.

NIA, beynin, gözlerin ve yüz kaslarının faaliyetlerinden oluşan sinirsel sinyalleri çözme-birleştirme işlemleriyle, bilgisayarı kontrol etmek için çeşitli komutlar oluşturabiliyor. Bu sayede bilgisayarda çeşitli uygulamalar veya oyunlar, NIA sayesinde kontrol edilebiliyor.

NIA Nasıl Çalışıyor?

NIA Nasıl Çalışıyor?

Neural Impulse Actuator, bildiğimiz kafa bantlarına çok benziyor. Bu bandın üzerinde, bilgisayara bağlanan kablo bulunuyor. İnsan alnında bulunan 3 adet elektrottan gelen sinyalleri alan NIA birtakım çözme ve birleştirme işleminin ardından çeşitli komutlara çeviriyor ve bilgisayara iletiyor. Alından gelen söz konusu sinyaller gözlerin, beynin ve yüz kaslarının faaliyetlerine göre oluşan sinyalleri temsil ediyor.

NIA'yı kullanmak için, tıpta kullanılan ECG cihazındaki gibi elektrot kremi kullanılmıyor. Bu sayede kullanıcıların cihazı her kullandığında bu tarz bir sıkıntı çekmesi gerekmiyor. Ayrıca OCZ Technology ürettiği NIA cihazının kullanımını öğrenmek için yalnızca 2 dakikalık bir sürenin yeterli olacağını söylüyor. CeBIT'te yapılan tanıtımda NIA'nın Unreal Tournament oyunuyla birebir uyum sağladığı dikkat çekenler arasındaydı.

Cihazın tanıtım videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları