E-postalarda yalan söylemek çok mu kolay?

Yapılan bir araştırma, insanların e-posta aracılığıyla daha kolay yalan söylediğini ortaya koyuyor.

Yalanın en kolay yolu

İnternetin insanoğlunun hayatına girmesiyle birlikte iletişim alanında büyük bir devrim yaşandı. E-postalardan hızlı mesajlaşma yazılımlarına kadar kullanıcılar, artık internet üzerinde iletişim kurmak için birçok farklı seçeneğe sahip. Ancak internet üzerinde yapılan görüşmeler, her zaman sağlıklı sonuçlar vermeyebiliyor.

Geçtiğimiz haftalarda Rutgers, Lehigh ve DePaul üniversiteleri tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, özellikle e-posta ile haberleşmeyi tercih eden kişilerin mesajlarında çok kolay yalan söyleyebildiğini ortaya çıkardı. Yüz yüze konuşmanın aksine e-posta ile kendini daha rahat hisseden kullanıcılar, daha kolay yalan söyleyebiliyor.

Testlerde, 48 öğrenciye 89 Dolar verildi ve bu öğrencilere tanımadıkları bir kişiyle paralarını paylaşmaları istendi. Öğrencilerin yaklaşık %92'si e-posta üzerinde parayı ayırma konusunda yalan söylerken, elle yazılan mektuplarda bu oran %64 olarak belirlendi.

Sonuç itibariyle e-postalarda öğrenciler 60 Doları kendisine saklarken 29 doları ise diğer kişiye ayırdı.

Tanıdıklarda yalan oranı düşüyor

Tanıdıklarda yalan oranı düşüyor
Üniversite öğrencileri arasında gerçekleştirilen araştırma, geleneksel yöntemlerle yazışanların email'le yazışanlara göre daha az yalan söylediğini ortaya koydu.

Gerçekleştirilen ikinci testte ise öğrencilerden bu sefer tanıdıkları bir kişiyle paralarını paylaşmaları istendi ve bu şekilde diğer teste nazaran yalan söyleme oranında ciddi bir düşüş görüldü.

Uzmanlara göre klasik yöntemle yapılan yazışmalarda yalan söyleme oranı, teknolojinin bir nimeti olan e-postalardaki yalan söyleme oranından oldukça düşük. E-posta'ların özellikle iş çevrelerinde artık yoğun bir şekilde kullanıldığı düşünüldüğünde, patronların bu araştırmanın sonucuna nasıl bakacağını merak etmemek mümkün değil.

Okuyucu Yorumları