Microsoft'tan Apple'a hodri meydan

Microsoft'un patronu Steve Ballmer, Apple'ın 5 yıl sonra bugünlerini mumla arayacağını iddia ediyor.

Microsoft'un Apple tezi

Microsoft'un bir numaralı ismi Steve Ballmer, henüz PC satışlarına yaklaşamayan Apple'ı, normal PC'lerin 30'da 1'i kadar satabilmesine rağmen, Apple'ı başarılı buluyor.

Diğer bir deyişle, Apple'ın dar bir kesime ulaşmasını başarısızlık olarak görmeyen Ballmer'a göre şirket, elinden gelenin en iyisini tüketicilerine ulaştırabiliyor.

Ancak buna rağmen Apple'ı eleştirmekten de geri durmayan Ballmer'ın tezine göre, gelecek 5 yıl içerisinde pazarın büyümesi durumunda, Nokia başta olmak üzere Research in Motion ve Apple başarısız olabilir; çünkü bu şirketlerin kontrol ettikleri yazılımlarıyla donanımları, gereğinden fazla birbirine bağlı bir yapıya sahip.

Bugüne bakıldığında Nokia, akıllı telefon pazarının %30'unu elinde bulunduruyor. Ballmer'e göre Nokia'nın ulaştığı pazar payını aşmanın tek yolu, yazılım ve donanımları birbirinden tamamen ayrı kulvarda değerlendirmek. Microsoft'un da aynı strateji doğrultusunda PC pazarına egemen olduğunu dile getiren Ballmer, yakın gelecekte Microsoft'un mobil dünyaya da hakim olmasının kaçınılmaz olduğu görüşünde.

Peki ama gerçekler ne diyor?

Peki ama gerçekler ne diyor?

Dünya geneli mobil pazarı yakından takip eden Canalys şirketine göre, 2004 yılının ilk çeyreğinde mobil pazarın %23'ünü elinde bulunduran Microsoft Windows Mobile, bir sonraki yıl %18'e düşerken, 2006 yılında da düşüşünü sürdürdü ve payı %12'lere kadar geriledi. 2007 yılı içinde ise Microsoft Windows Mobile'ın pazar payında bir değişiklik yaşanmadı.

2007'nin 4. çeyreğine bakıldığında ise, Apple'ın %7'lik pazar payına ulaştığı ortaya çıkıyor ve buna bağlı olarak bu yıldan itibaren Apple'ın Windows Mobile satışlarını yakalamasına kesin gözüyle bakılıyor.

Okuyucu Yorumları