Safari Windows üzerinde kötü başladı

Apple'ın Windows için çıkardığı Safari web tarayıcısı daha ilk günden açık vermeye başladı.

Çıkar Çıkmaz Kırıldı

Apple bu günlerde güvenlik araştırmacılarının odak noktası olmaya başladı. Nisan ayında 10.000 $'lık "Hack a Mac" yani Mac'i Hack'leyene ödül verilen yarışmadan sonra Pazartesi günü de hedefte Safari Web tarayıcısı vardı, veya Safari'nin Windows için yapılan ilk halka açık Beta'sı.

Apple'ın Safari web tarayıcısının Windows için ilk Beta sürümünü yayınlamasının hemen ardından araştırmacı Aviv Raff yazılımda bir hata bulduğunu belirtti.

Yapılan bir röportajda Raff, hatayı bulmasının 3 dakika aldığını ve bu hatayı henüz Mac OS X'te test etmediğini bildirdi. Bundan dolayı da hatadan sadece Windows kullanıcılarının etkilenip etkilenmediği konusunda bir şey söyleyemedi.

Raff'a göre hata tarayıcının çökmesine neden oluyor ve PC'ye zararlı yazılımların sızdırılmasına neden olabilecek şekilde "kötüye kullanılabilir".

Raff, Apple'ın Safari için "ilk günden beri güvenli olmak için tasarlandı" iddiasındanda mutsuzluk duyduğunu ve bunu "zavallıca" bulduğunu belirtti ve ekledi "Ben Apple'ın peşinde değilim, önceden Microsoft ve Mozilla ile ilgili hatalar da tespit etmiştim.".

"Herkes hata yapabilir, fakat herkes "ilk günden beri güvenli olmak için tasarlandı" gibi bir iddia da bulunmuyor. Sanırım bugün Safari'nin sıfırıncı günü."

Güvenlik şirketleri ilk gün içinde Safari'nin 8 açığını buldu ve bunlardan en az 3 tanesinin tüm PC'yi ele geçirilebilecek hale koyduğu belirtildi.

İndir: Windows için Safari (Beta ve hatalı sürüm!)

Uyarı: Oluşabilecek hatalardan CHIP Online sorumlu tutulamaz.

CHIP Online Yorumu:

Yine Apple'ın sitesinde belirtildiği üzere Safari'nin HTML performansı piyasadaki tüm tarayıcılardan daha iyi ve Safari web sayfalarını iki kat daha hızlı açıyor. Yazılımı indirip test etmek istediğimizde ise ufak bir süprizle karşılaştık. Yazılım Flash içeriği gösteremedi ve gerekli eklentinin yüklenmesi konusunda herhangi bir çaba da göstermedi. Manüel yükleme çabalarımız da fayda vermedi.

Yine web sayfamızdaki, diğer birçok tarayıcının sorunsuz gösterdiği butonlar nedense Safari tarafından pek sıcak karşılanmadı.

Safari açtığımız daha ikinci web sayfasında da malesef çöktü ve biz de oluşan bu hatayı Microsoft'un Washington Redmond'daki merkezine göndermeyi uygun bulduk.

Tüm bunlara karşın Safari'nin MacOS üzerinde sorunsuz çalıştığını söyleyebiliriz. Yine kullandığımız bu sürümün Beta yani geliştirilme aşamsında olduğunu unutmamak gerek.

Safari Windows üzerinde kötü başladı

Okuyucu Yorumları