Star Wars: Klon Savaşları

Lucasfilm Animation'ın gelmiş geçmiş ilk animasyon filmi: "Star Wars: Klon Savaşları"

Star Wars: Klon Savaşları

STAR WARS, Lucasfilm Animation'ın gelmiş geçmiş ilk animasyon filmi "STAR WARS: KLON SAVAŞLARI" ile baş döndürücü yeni bir görünüm kazanıyor.

Klonlar galaksinin tozunu attırırken, kahraman Jedi Savaşçıları düzeni ve barışı korumaya çalışmaktadırlar. Gitgide daha çok sistem kara güçlerin ağına düşmektedir çünkü Galaksi Cumhuriyeti'nde Bölücülerin ve ellerindeki robot (droid) orduların sayısı her geçen gün daha da artmaktadır.

Anakin Skywalker ve Padawan öğrencisi Ahsoka Tano kendilerini suç patronu Hutt Jabba'yla karşı karşıya getirecek, ciddi sonuçları olan bir görevin içinde bulurlar. Ama Kont Dooku ve aralarında sefil Asajj Ventress'in de bulunduğu sinsi ajanları, Anakin ile Ahsoka'nın görevlerinde başarısız olmalarını temin etmek için dur durak bilmeyecektirler.

Bu arada, Klon Savaşları'nın ön cephelerinde, Obi-Wan Kenobi ve Yoda Usta karanlık güçlere direnmek için muazzam klon ordusuna önderlik ederken kahramanca bir çaba içindedirler...
Filmde Anakin Skywalker'ı Matt Lanter; Ahsoka Tano'yu Ashley Eckstein; Obi-Wan Kenobi'yi James Arnold Taylor; Kaptan Rex'i ve Klon Birlikleri'ni Dee Bradley Baker; Yoda'yı Tom Kane; Asajj Ventress'i Nika Futterman; Başkan Palpatine'i Ian Abercrombie; C-3PO'yu Anthony Daniels; Kont Dooku'yu Christopher Lee; ve Mace Windu'yu da Samuel L. Jackson seslendirdi.

Lucasfilm Ltd. yapımı "STAR WARS: KLON SAVAŞLARI"u Dave Filoni yönetti. Senaryosunu Henry Gilroy, Steven Melching ve Scott Murphy'nin kaleme aldığı filmin yapımcısı Catherine Winder, yönetici yapımcısı ise George Lucas.

Filmde Kevin Kiner'in müziğinin yanı sıra, John Williams'ın yazdığı orijinal STAR WARS şarkıları ve müziği de yer alıyor. "STAR WARS: KLON SAVAŞLARI"un kurgusunu Jason W.A. Tucker, ses kurgu amirliğini Matthew Wood, animasyon müdürlüğünü Jesse Yeh ve Kevin Jong üstlendi. Gail Currey ise Lucasfilm Animation'ın yapımlardan sorumlu yöneticisi.

"STAR WARS: KLON SAVAŞLARI"un dünya çapındaki dağıtımını bir Warner Bros. Entertainment kuruluşu olan Warner Bros. Pictures gerçekleştirecek. Daha çok bilgi için www.starwars.com'u ziyaret edebilirsiniz.

STAR WARS Beyaz Perdeye Geri Dönüyor...

STAR WARS Beyaz Perdeye Geri Dönüyor...

STAR WARS Daha Önce Hiç Olmadığı Bir Şekilde
Beyaz Perdeye Geri Dönüyor... Tamamen Yeni, Animasyonu CGI ile Yapılan Bir Sinema Filmi Olan "STAR WARS: KLON SAVAŞLARI" 15 Ağustos'ta Gösterime Giriyor

2005 yılında, "STAR WARS: EPISODE III Revenge of the Sith" sinemadaki canlı aksiyon STAR WARS destanını bir sona getirdi. Ama yaratıcı George Lucas ve Lucasfilm Animation'daki hikaye anlatıcıların "çok, çok uzak galaksiler" hakkında hâlâ anlatacak hikayeleri vardı.

Galaksiyi değiştiren büyük Klon Savaşları'na "Revenge of the Sith"te ve "Episode II Attack of the Clones"un sonunda sadece kaçamak bir şekilde değinildi. Ama bu savaşın STAR WARS galaksisi üzerindeki etkisi muazzam: Cumhuriyet'in bir İmparatorluk olmasına ve "Episode IV A New Hope"un başında sıkça sözü geçen "iç savaş dönemi"ne yol açıyor.

Luke Skywalker ile Obi-Wan Kenobi arasında 30 yıldan fazla zaman önce, ilk STAR WARS filminde geçen aşağıdaki diyalogdan beri, konu sinemaseverlerin hayal güçlerini ateşledi:

LUKE
Sen Klon Savaşları'nda yer aldın mı?

OBI-WAN
Evet. Bir zamanlar Jedi Savaşçısıydım,
tıpkı baban gibi.

LUKE
Onu tanımış olmayı dilerdim.

OBI-WAN
O tüm galaksinin en iyi yıldız pilotu ve kurnaz bir savaşçıydı.
Görüyorum ki sen de oldukça iyi bir pilot olmuşsun.
Baban çok iyi bir dosttu.

"Uzun yıllar boyunca, insanlar çok kısaca sözü edilmesine rağmen Klon Savaşları'nın ne olduğunu merak etti" diyor "Clone Wars"un yönetmeni Dave Filoni ve ekliyor: "Canlı aksiyon filmler esasen Skywalker ailesine odaklandığı için çatışmanın tüm yönlerini ve gelişimini asla göremedik".

Şimdi, yeni animasyon filmi "STAR WARS: KLON SAVAŞLARI" ile izleyiciler nihayet galaksiyi değiştiren çatışmayı izleyebilecekler. Üstelik bu film, hem "STAR WARS"un ufkunu daha önceki filmlerde hiç görülmemiş bir noktaya taşıyor, hem de sinemaseverlere yeni karakterler, yeni hikayeler ve yeni maceralar sunuyor.

Filoni'ye göre, Klon Savaşları'nın arka planı bir Cumhuriyeti İmparatorluğa dönüştürmüş ve en nihayetinde galaksinin özgürlüğünü sağlayacak iç savaşın tohumlarını atmış çatışmanın hikayesini anlatma şansını sunuyor. "Elimizde küçük bir zaman aralığı olabilir, ama savaşın, özellikle galaksi çapında bir savaşın boyutu oldukça önemli sonuçlar doğuruyor" diyor Filoni ve ekliyor: "Kahramanlar, kötüler, entrika ve maceralarla dolu bir öykü. Tüm bunlar zaten bildiğimiz hikayenin birer parçası ama hep arka plandaydılar. Ta ki şimdiye dek".

Skywalker destanıyla sınırlı değil...

Skywalker destanıyla sınırlı değil...

"STAR WARS: KLON SAVAŞLARI"nı perdeye taşımanın ilk adımlarından biri doğru giriş noktasını bulmaktı. Önceki filmler Skywalker destanıyla sınırlıydı, ama "KLON SAVAŞLARI" neredeyse sınırsız seçenek sunuyordu.

"Savaş, doğası gereği, anlatılmamış hikayelerin oluşturduğu bir kolajdır" diyen STAR WARS yaratıcısı George Lucas, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Benim için büyüleyici olan şey, önemli sonuçları olan bu olayları motive eden insanların olması ve bu bireylerin büyük sıklıkla genel tablo ya da bizzat olaylar tarafından gölgelenmesi. Galaksiye ne olduğunu biliyoruz, ama bugünlere nasıl geldiğini tam olarak bilmiyoruz. Filmde hikayenin ardındaki hikayeler var".

Nesillerdir hayranlarının zihnine kazınan bir filmler serisine bütünüyle yeni bir yaklaşım getiren Lucas, filmlerin ruhunu taşıyacak özel görsel stili yaratırken, bir yandan da ilk animasyon STAR WARS filmine benzersiz, kendine özgü bir görünüm de kazandırmak istedi.

Lucas bunu şöyle açıklıyor: "Foto-gerçekçi görünmesini istemedik. Animasyonla çalıştığımız için, bu formatı gerçek anlamda kullanmayı arzu ettik. Bu da düşünce biçimimizi biraz değiştirmemizi gerektirdi. Animasyon, hikaye anlatımının bambaşka bir yolu olup, bize canlı aksiyonda mümkün olmayan şeyleri yapma olanağı tanıyor".

Lucas, yönetici yapımcısı olarak projenin başında olsa da, filmin yönetimi için "Avatar: The Last Airbender" başta olmak üzere çeşitli animasyon filmlerinin deneyimli ismi Dave Filoni'ye teklif götürdü. STAR WARS evreninin büyük bir hayranı olan ve bu konuda neredeyse ansiklopedik bilgiye sahip Filoni yönetmenlik koltuğu için mükemmel seçim olduğunu kanıtladı.

"Kardeşimle arka bahçede oyuncaklarla oynayan bir çocukken bile STAR WARS hayalleri kurardım" diyor Filoni ve ekliyor: "Gerçekten bir STAR WARS filminde görev almak ise hayal bile edemeyeceğim bir şeydi. Böylesine sevdiğim bir dünyada, üstelik George Lucas'la çalışmak, harika bir şey. Aynı zamanda serinin bir hayranı olduğum için, işimi doğru yapmanın ne kadar önemli olduğunun da farkındayım".

Tamamen yeni bir hikaye ve kayda değer şekilde gelişim gösteren karakterlere sahip olan "STAR WARS: KLON SAVAŞLARI"nın kendisinden önceki filmlere sadık olmakla birlikte STAR WARS galaksisine yeni bir macera ve heyecan anlayışı kattığını söylüyor Filoni: "Her şeyden önemli olarak sunmamız gereken şeyin bir STAR WARS filmi olduğunu biliyorduk: Karakterlerin kendilerine özgü stillere sahip olmaları, çevrelerinin neredeyse foto-gerçekçi bir şekilde hayata geçmesi, bir başka deyişle, insanların bir STAR WARS filminde görmeyi umdukları kapsamlı dünyayı yaratmamız gerekiyordu".

Dave Filoni ve Yapımcı George Lucas röportajı

Dave Filoni ve Yapımcı George Lucas röportajı

CLONE WARS Yönetmeni Dave Filoni ve Yönetici Yapımcı
George Lucas Son STAR WARS Macerasını Değerlendiriyorlar

15 Ağustos'ta, Lucasfilm Ltd. ve Warner Bros. Pictures animasyon türünde ilk STAR WARS filmi olan "STAR WARS: KLON SAVAŞLARI"nı sunacaklar. Bu geniş kapsamlı uzay macerası galaksiyi değiştiren Klon Savaşları'nı, "STAR WARS: Episode II Attack of the Clones" ile "STAR WARS: Episode III Revenge of the Sith" arasında kalan yoğun savaş ve büyük maceralar dönemini işliyor. Bu röportajda, STAR WARS'un yaratıcısı George Lucas ve "KLON SAVAŞLARI"un yönetmeni Dave Filoni, Lucasfilm Animation'ın çığır açan bu yeni filmini değerlendiriyorlar.

Animasyon türünde bir STAR WARS fikri nasıl çıktı?

Animasyon türünde bir STAR WARS fikri nasıl çıktı?

SORU: Animasyon türünde bir STAR WARS filmi yapma fikri nasıl ortaya çıktı?

GEORGE LUCAS: Klon Savaşları'nın ilginç yanı, Skywalker destanını anlatan altı STAR WARS filminin normal seyri içinde, o dönem boyunca olan tüm hikayenin anlatılmamış, atlanmış olması. "Episode II"nun başında, "Episode III"nin de sonunda biraz söz ediliyor. Ama, elbette, bir savaş sırasında çok ama çok sayıda hikaye, heyecan verici aksiyon, dram, üzüntü ve hatta mizah vardır. "KLON SAVAŞLARI"un animasyon versiyonunu yapma düşüncesi ilgimi çekti çünkü bize gerçekten de başka hikayeleri anlatma, diğer Jedi'ları gösterme, yeni karakterler yaratma ve hatta bizzat klonlar hakkında hikayeler anlatma olanağı sağlayacaktı. Bazılarının çok ilginç hikayeleri var. Bu sayede STAR WARS tablosunu daha geniş bir tuvale taşıma olanağı bulduk.

DAVE FILONI: Beni her zaman en çok şaşırtan şeylerden biri, çok küçük gözüken bir zaman diliminde ne kadar çok hikaye anlatılabildiği olmuştur. "Episode II" ile "Episode III" arasında sadece üç yıl var. Buna rağmen, bir sürü hikaye anlatabiliyor, yeni karakterlerle tanışabiliyor ve yeni yerlere, hayal bile edemeyeceğim yerlere gidebiliyoruz.

Animasyon türü STAR WARS destanına ne getirdi?

Animasyon türü STAR WARS destanına ne getirdi?

Soru: Animasyon türü STAR WARS destanına ne getirdi?

GEORGE LUCAS: Daha en başından, daha önce hiç görülmemiş bir şekliyle BY animasyon kullanmak istiyorduk. Çok yeni ve farklı bir şey yaptığımızı düşünüyoruz. Stil anlamında, BY animasyon filmleri canlı aksiyondan oldukça farklı. Animasyon başarabileceğiniz şeyler için çok daha fazla olanak tanıyor. Animasyon bir bakıma çizim defteri gibi.

DAVE FILONI: Bir sahneyi yaparken sonsuz esneklik var. Orijinal aksesuarlar için samanlıkta iğne aramak ya da tekrar çekimler için oyuncuları çağırmak zorunda değilsiniz. Animasyon sayesinde, kurguda bir sahneye baktığımızda, ertesi gün o sahneye geri dönüp tamamen farklı bir şekilde yeniden yapabiliyoruz. Canlı aksiyonda bunu yapmak imkansız olurdu. Tüm setlerimiz, tüm oyuncularımız her zaman emrimize amade. Her şeyi görmek istediğimiz şekilde yapabiliriz. Bu gerçekten heyecan verici bir şey.

STAR WARS kadın kahramanı Ahsoka hakkında...

STAR WARS kadın kahramanı Ahsoka hakkında...

Soru: Bize son STAR WARS kadın kahramanı Ahsoka hakkında neler söyleyebilirsiniz?

GEORGE LUCAS: Anakin ve Obi-Wan'ın harika bir ilişkileri var, ama aralarındaki dinamiği daha önce gördük.

DAVE FILONI: Atılganlık açısından Anakin ile Obi-Wan arasında bir karakter olması gerektiğini her zaman düşündük. Anakin her yere balıklama dalıyor, Obi-Wan ise harekete geçmeden önce düşünmek istiyor. Ahsoka, Anakin'in atılganlığını takdir ediyor ama Obi-Wan'ın sabrına ve mantığına hayran. Her ikisinden de öğreneceği çok şey varsa da, güçlü ve kendi ayakları üzerinde durabilen bir şahsiyet olması açısından, içine düştükleri durumlardaki yaklaşımlarıyla bazen Anakin'i şaşırtıyor. Ahsoka görünümü, kişiliği ve tavrıyla Anakin'e harika bir tezat oluşturuyor. Onu bir bakıma çıldırtıyor ama yine de, filmde de göreceğiniz gibi, Anakin ona çok bağlanıyor.

GEORGE LUCAS: STAR WARS filmlerinde, bir kişinin müthiş bir yolculuğa çıkması ve Jedi olmayı öğrenmesi geleneği vardır; Luke, Asiler İttifak'ına katılan bir çiftlik çocuğuydu; Anakin, Tatooine'de küçük bir çocuktu. "KLON SAVAŞLARI"da, Anakin artık bir Padawan (çırak) değil, bir Jedi. Dolayısıyla, Ahsoka eğitim alan genç rolüne soyunuyor ve "öğrenci"nin hikayeye kattığı dinamiği getiriyor. Onun hakkında sayısız düşünce arasında gidip geldik: İnsan mı olmalıydı uzaylı mı, erkek mi olmalıydı kadın mı? Hikayede bir kız olmasının daha eğlenceli olacağını düşündük.

Favori karakterleriniz kimler?

Favori karakterleriniz kimler?

Soru: "KLON SAVAŞLARI" size Skywalker destanı dışında kalan karakterleri irdelemek için büyük bir fırsat sunuyor. Favorilerinizden bazıları kimler?

GEORGE LUCAS: "A New Hope"un kantin sahnesindeki mavi uzaylı Duro'lar hep hoşuma gitmiştir. Bunlar Neimoidian ailesinden geliyor, ama Neimoidian'lar daha yeşil ve kırışıklar.

DAVE FILONI: Benim favorim ise Jedi Konseyi. Çok az gördüğümüz ama kendi dönemlerinde efsane olan bu karakterleri irdeleme fırsatına bayılıyorum. Kit Fisto, Ki-Adi-Mundi, Luminara, Plo Koon...

GEORGE LUCAS: Dave'e kalsaydı, Plo Koon her sahnede olacaktı! Dave'in bu kadar önemsediği karakterlerin artık, sadece savaşlarda ya da kısa sahnelerde ya da arka planda bir yerlerde gözüken karakterler olmaktan çıkmaları harika.

DAVE FILONI: Gerçekten önemli olan da bu. Bu karakterleri, onların başına gelenleri, filmdeki gelişimlerini önemsiyorum; bu, filmde göstermekten büyük heyecan duyduğumuz bir macera.

KLON SAVAŞLARI'nın görünümünü nasıl tanımlarsınız?

Soru: "KLON SAVAŞLARI"nın görünümünü nasıl tanımlarsınız?

GEORGE LUCAS: "KLON SAVAŞLARI"nda, tüm karakterler ve ortamlar sanki resmedilmişler gibi duruyorlar ki zaten filme kendine özgü görünümünü veren de bu. Çok dramatik ışıklandırma ve son derece hırçın kareler yaratma anlayışındaki sinema stilimize animasyon ve derinlik etkileri de kattık.

DAVE FILONI: Filmlerinin sanat yönetimine bakarsanız, STAR WARS'un zaten son derece zekice tasarlanmış olduğunu görürsünüz. O bütünlüğü korumak önemliydi ama izleyicilere daha önce görmedikleri bir şey de vermek zorundaydık. Bu film görünüm olarak daha stilize. Foto-gerçekçiliği ön planda tutmuyor; daha çok kendi görsel gerçekçiliğini önde tutuyor; bir ressamın farklı görünümler yaratmak için farklı teknikler kullanması gibi. Biz stilize gerçekliği yakalamak için BYG kullanıyoruz.

GEORGE LUCAS: Bence biraz sıradışı, sinematik stile sahip bir hikaye anlatımı yarattık; animasyondaki herhangi bir şeyden tamamen farklı.

STAR WARS: KLON SAVAŞLARI karakter tasvirleri

Anakin Skywalker

Her ne kadar atılgan ve asi mizacı bir gün onu karanlık bir yola sürükleyecekse de, serüveninin bu noktasında, Anakin Skywalker idealist bir Jedi Savaşçısı, Galaktik Cumhuriyet'in bir önderi ve kahramanıdır. Kibirlik sınırındaki özgüveninden ötürü, cüretkar ve saldırgandır ama olgunlaştıkça, bazen strateji ve ölçülülüğün kılıç çekmekten daha etkili olduğunu öğrenmiştir. Buna rağmen, Anakin'in ani tepkileri yüzünden, Yoda Usta, sivriliklerini törpüleme umuduyla onu yeni bir çırakla eşleştirir.

Anakin öğretmen rolüne soyunurken, nihayet Usta-Çırak (Padawan) ilişkisinin diğer yüzünü görür ve kendisinin eski ustası Obi-Wan Kenobi için yaratmış olduğu sorunları kavrar. Dikkafalı bir öğrenci olarak edindiği deneyimlerden yararlanan Anakin kendi çırağına iyi bir örnek olmakta kararlıdır; ama sıkıntılı durumlarda, yine de yiğitliğe ve içgüdülerine güvenir.

Obi-Wan Kenobi

Işın kılıcıyla ölümcül bir sanat savaşı uzmanı olsa da, Jedi Ustası Obi-Wan Kenobi barışçıl ruhludur. Şiddetin ve Klon Savaşları'nın yıkımının ortasında bile empati ruhuyla hareket eder. Çoğu zaman savaşmanın alternatiflerinin olduğunu bilir ve sadece Galaktik Cumhuriyeti'nin değer ve ideallerini savunmak için silahına sarılır.

Fevri eski öğrencisi Anakin'inle taban tabana zıt olan Obi-Wan en tehlikeli durumlarda bile sakin ve makul olup, mantığa, disipline ve zekasına başvurur. Oysa Anakin'in bu durumlarda tercihi şiddettir. Anakin'in kısa süre önce Jedi Savaşçılığına yükseldiğini gören Obi-Wan şimdi bir zamanlar öğrencisi olan dostunun kendi dikkafalı öğrencisi Ahsoka Tano'yla cebelleşmesini izlemekten sonsuz zevk alır.

Ahsoka Tano

Henüz küçük bir bebekken Jedi Ustası Plo Koon tarafından bulunup Jedi Tapınağı'nda yetiştirilen Ahsoka, Jedi öğretilerinin çalışkan bir öğrencisidir ve kendini ustası Anakin Skywalker'a kanıtlamak istemektedir. Dikkafalı ve hevesli olduğu kadar masumiyet ve iyimserlik dolu bir kız da olan Ahsoka, gençlik coşkusunu ifade etmekte nadiren tereddüt eder... ama diplomasi ve zamanlamanın inceliklerini öğrenmesi gerekecektir. Harika bir kılıç dövüşçüsü, gelişmekte olan bir taktisyen ve eleştirel düşüncede parlak bir zekaya sahiptir, ama hâlâ gençtir ve henüz geleneksel mezuniyet yaşına ulaşmamıştır. Öte yandan, galakside gitgide artan çatışmalar yüzünden Jedi savaşçı gücü yetersiz kalmaktadır. Bu yüzden, Ahsoka yetenekleri sayesinde erken bir terfi alır.

Anakin'in atılganlığı ile Obi-Wan'ın sükuneti ve mantığı arasında bir yerde duran Ahsoka ön cephelere barışçıl zekasını yansıtır ve doğru zamanda yaptığı esprilerle, içgörüsel manevralarıyla savaşın yükünü hafifletmeyi bilir. Aldığı disiplinli eğitimin sonucu olarak, Ahsoka çoğu durumda kitaba ustasından daha çok uysa da, zaman zaman doğru dozda doğaçlama ve cesaret gösterisinin yerini hiçbir şeyin tutamayacağını çabucak öğrenir. Deneyimsizliğine rağmen emirleri sorgulamakta ve kendi görüşünü belirtmekte nadiren tereddüt etmesi Anakin için büyük bir utanç kaynağıdır.

Klon Birlikleri

Dış Dünya su gezegeni Kamino'da büyüyen ve eğitim alan bir klon askeri şaşmaz bir sadakatle Cumhuriyet'e hizmet etmek için vardır. Bu askerler acımasızlığı ve ölümcül yetenekleri yüzünden tüm galakside korku uyandıran kelle avcısı Jango Fett'in genetik şablonundan yaratılmıştırlar. Ortak genlere ve ortak bir misyona sahip olmalarına rağmen, klonlar hiçbir şekilde beyinsiz savaşçılar ya da Fett'in kopyaları değildirler. Her asker kendi eşsiz kişiliğinden büyük gurur duyar ve çoğu zaman bireyselliğini ortaya koymanın yollarını bulmak için çok şeyi göze alır. Kendilerine isim koymak, diğerlerinden ayrılmak için farklı saç stilleri ve dövmeler yaptırmak klonlar arasında yaygındır. Yoğun eğitim programları klonları galakside süregiden çatışmadaki rollerini sorgulamamaya şartlarken, kimi zaman şüphe ve pişmanlık gibi insani duyguların yükünü omuzlarında hissederler.

Asajj Ventress

Esnek ve ölümcül Asajj Ventress kötü kalpli Kont Dooku'nun güvenilir suikastçisidir. Kont, Klon Savaşları boyunca hile ağlarını örerken, Asajj gölgeler arkasından ona yardım eder. Resmi olarak bir Sith öğrencisi olmasa da, karanlık güçler konusunda iyi eğitim almıştır ve ikiz ışın kılıçlarını bir cerrah hassasiyetiyle ve öldürücü bir güçle kullanabilmektedir. Üstelik, sahip olduğu yılan kıvraklığı ve şeytani kurnazlığı onu en deneyimli Jedi Savaşçıları için bile ölümcül bir düşman yapmaktadır.

Tüm yaşamı boyunca maruz kaldığı zulüm, kötü yüreğinden tüm şefkat duygusunu silip atmıştır. Kendi kanlı dünyasının kötülüğüyle kavrulduğu için çok derinlerine işlemiş öfke ve gizlenemez kızgınlığı Asajj'ı karanlık yolda tutmakta ve karanlık güçlerini beslemektedir.

Okuyucu Yorumları