Türksat 3A, fırlatılma için gün sayıyor

Türksat 1C'nin yükünü alması beklenen yeni uydu fırlatılmak için hazır...

Türksat 3A hazır!

TÜRKSAT Uydu Haberleşme ve Kablo TV İşletmesi A.Ş. (TÜRKSAT) Genel Müdürü Özkan Dalbay, ''31 Mayıs TSİ 00.50'de fırlatılacak olan TÜRKSAT 3A ile Türkiye'nin uydu iletişimi alanındaki mevcut konumunu çok daha ileri noktalara ulaştırmış olacağız'' dedi.

Dalbay, Gölbaşı'ndaki Uydu Hizmetleri Merkezi'nde TÜRKSAT 3A uydusunun 31 Mayıs TSİ 00.50'de Fransız Guyanası'ndan uzaya fırlatılması ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. TÜRKSAT 3A uydusunun hizmete girmesiyle Çin'in önemli bir bölümünün, Avrupa'nın ve Orta Doğunun tamamının, Kuzey Afrika, Kuzey Atlantik ve Kanada'nın Halifax bölgesinin Türk uydularının kapsama alanına gireceğini anlatan Dalbay, "Türkiye'nin iletişim sınırlarını Amerika'dan Çin'e kadar genişlettik" dedi.

Türkiye'nin 1980'li yılların sonunda uydu uzay teknolojileri konusunda adım attığını dile getiren Dalbay, 1994'te TÜRKSAT 1B, 1996'da TÜRKSAT 1C ve 2001'de TÜRKSAT 2A uydularının hizmete girdiğini belirtti. Dalbay, "31 Mayıs TSİ 00.50'de fırlatılacak olan TÜRKSAT 3A ile Türkiye'nin uydu iletişimi alanındaki mevcut konumunu çok daha ileri noktalara ulaştırmış olacağız" dedi.

Teknik özellikleri
TÜRKSAT 3A uydusunun Fransa'da üretildiğini ve SpaceBus 4000B2 serisi olduğunu anlatan Dalbay, uydunun ömrünün en az 20 yıl olduğunu söyledi. Dalbay, kanat açıklığı 30 metre, ağırlığı 3 bin 110 kilo olan uydunun üzerinde ses, görüntü ve data iletimi yapan 24 transporter olduğunu ifade etti. Dalbay, "1296 megahertzlik bant genişliğine sahibiz.

TÜRKSAT 1C uydumuzun 700 megahertz olduğunu düşünürsek, 1C uydusunun yaklaşık 2 katına yakın bir kapasitesi var" dedi.

Yıldızları izleyerek yerini bulacak
TÜRKSAT 1C uydusunda diğer uydularda olmayan "yıldız izleme" özelliğinin bulunduğunu dile getiren Dalbay, diğer uyduların güneşe ve dünyaya bakarak yerini bildiğini anlattı. Dalbay, TÜRKSAT 3A uydusunun ise yıldızları izleyerek yerini hesapladığını söyledi.

Elektrik üretimi ve sinyal gücünün diğer uydulara göre daha yüksek olduğunu ifade eden Dalbay, böylece Türkiye'deki televizyon izleyicilerinin 70 santimetrelik çanak antenlerle çok daha yüksek kalitede yayın izleyebileceklerini vurguladı.

TÜRKSAT 3A'nın hizmete girmesiyle kapsama alanının genişleyeceğini hatırlatan Dalbay, böylece "Kazakistan'dan çıkan bir yayın doğrudan İngiltere'ye indirilebilecek. Böylece geçiş özelliği sayesinde maliyetler de azalacak, ses ve görüntüde gecikme de olmayacak" dedi.

1C'nin bütün trafiğini alacak

TÜRKSAT 1C'nin bütün trafiğini ve yükünü TÜRKSAT 3A'nın alacağının altını çizen Dalbay, 1C uydusunun farklı bir yörüngede, farklı bir şekilde işletileceğini söyledi. Dalbay, TÜRKSAT 1C'nin, televizyonların ilave data aktarımı taleplerinin yerine getirilmesinde kullanılacağını kaydetti.

TÜRKSAT 5A
Türkiye'nin milli haberleşme uydusunun üretilmesi ve buna yönelik insan kaynağının yetiştirilmesi projesi kapsamında 20 mühendisin Fransa'da eğitim aldığını ifade eden Dalbay, TÜRKSAT 5A milli haberleşme uydusunun tasarımına başladığını anlattı. Dalbay, bir kaç yıl içinde 5A'nın tasarım çalışmasının kesinleşmesinin ardından üretim çalışmalarına başlanacağını söyledi.

Merak edilen sorular
Dalbay, toplantının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. "TÜRKSAT 3A hayatımızda neleri değiştirecek?" sorusu üzerine, "Yüksek çözünürlüklü (HD) yayınların iletilmesi ile ilgili çok iyi bir altyapıya kavuşulmuş olacak. Çanak antenlerin çapının küçülmesine rağmen daha iyi bir yayın kalitesini standart dijital yayınlarda da elde edebileceğiz" dedi.

Dalbay, kapsama alanına ilişkin bir soruya, "Bizim uydumuzun kapsama alanı diğer uydulardan çok daha geniş. TÜRKSAT 3A ile, karasal anlamda, nüfus yoğunluğu açısından neredeyse dünyanın üçte birini aşan bir nüfusa 90 santimetrelik çanak antenlerle uydular üzerinden televizyon izletme imkanına sahip olacağız" yanıtını verdi. "TÜRKSAT 3A'nın maliyeti ne kadar?" sorusunu yanıtlarken Dalbay, "3A bir önceki uydumuzdan daha düşük maliyetli. Rakam vermek gerekirse, 3A'nın 200 milyon doların üzerinde bir maliyeti var" dedi.

"TÜRKSAT 3A'nın askeri amaçlı kullanımlara ekstra katkısı olacak mı?" sorusu üzerine Dalbay, uyduların gözlem uydusu ve haberleşme uydusu olmak üzere ikiye ayrıldığını söyledi. Alçak yörüngelerde bulunan gözlem uydularında optik kamera bulunduğunu ancak haberleşme uydularında kamera bulunmadığını dile getiren Dalbay, "3A uydumuz, 1C ve 2A uydularında olduğu gibi Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haberleşme ihtiyacını karşılayacaktır. İlave bir değişikliğimiz yok" dedi.

Dalbay, e-devlet projesinde gecikme olup olmadığının sorulması üzerine de altyapının kurulmasında sona gelindiğini söyledi. Dalbay, "2008 ortasında e-devlet açılacak" dedi.


AA

Okuyucu Yorumları