Grubunuzu kurun

Yahoo ve MSN gibi portallar kullanıcılara grup kurma izni veriyor. Tek bir e-posta adresiyle iletiler bütün gruba ulaşıyor ve gruba özel web sayfası oluşturuluyor.

Grubunuzu kurun

İnternet, belirli ilgi alanlarına göre buluşan insanların grup ismi altında, kolayca iletişim kurabilecekleri sanal organizasyonlar kurmalarına olanak tanıyor. Yahoo veya MSN gibi web portalları, genellikle “Groups” klasörü altında topladıkları hizmetleriyle insanların birkaç dakika içinde e-posta grupları ve iletişim platformları oluşturmalarını sağlıyor. Örneğin, yıllar sonra buluşan lise arkadaşları, okulları nın adını verdikleri bir grup kurarak bu grup üzerinden haberleşmeye başlayabiliyorlar. Grup üyeleri, grubun özel e-posta adresine bir e-posta gönderdiğinde söz konusu e-posta tüm grup üyelerinin posta kutusuna iletiliyor. Bazı iletileri kaçırmış veya yeni üye olmuş üyeler, grup adına otomatik olarak oluşturulmuş web sitesinde depolanan tüm eski e-postaları okuyabiliyor, isteyenler web sayfasının fotoğraf albümüne fotoğraflarını ve resimlerini bırakabiliyorlar.

Grup yöneticisi dilerse web sayfasını kendisi değiştirebiliyor veya yetki verdiği diğer üyelerin değiştirip kişiselleştirmesini, standart görünümden çıkarıp kendilerine özel bir tasarıma dönüştürmelerini sağlayabiliyor. Eski okul arkadaşlarının kurduğu bu tür gruplara sıkça rastlanırken, aynı meslekten insanların, aynı oyunu oynayan bilgisayar kullanıcılarının, aynı hobilere sahip olanların kurdukları yüz binlerce e-posta grubu da internette yaşamına devam ediyor ve her gün yenileri doğuyor. Grupların web siteleri, hatta mesaj arşivleri, istendiğinde üye olmayanlara da açık olabiliyor ve bu sayede, belli konularda araştırma yapanların o konuda bir araya gelmiş kişilerin tartışmalarını, yazışmalarını okuyarak hedeflerine varmaları kolaylaşıyor.

Sanal grupların toplumsal dinamiği

Birkaç eski arkadaşı değil de daha geniş toplulukları ilgilendiren toplumsal hareketler de gruplar sayesinde gerçekleşiyor. Amerika’da, e-posta gruplarıyla organize olup kalabalık bir yerde buluşarak, aniden yere oturup üç dakika içinde hızla dağılan gruplar var ve seslerini, protestolarını bu şekilde duyurmayı başarıyorlar. Dolayısıyla artık toplumsal eylemler, protestolar bile e-posta gruplarıyla şekilleniyor ve çok hızlı bir biçimde gerçekleşebiliyor; ama sadece protesto eylemleri için değil, günlük hayatı kolaylaştıran veya toplum yaşamını destekleyen organizasyonlar da internet grupları içinde yaşıyor. Yardım ve bağış organizasyonları yardım severlerle ihtiyacı olanları hızla buluştururken, örneğin mobil kullanıcılar şehir trafiği hakkında bilgi veriyor.

Bilgi için: http://groups.msn.com / http://groups.yahoo.com

Okuyucu Yorumları