Başbakan'dan "Temiz İnternet" mesajı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Ulusa Sesleniş" konuşmasında yeni internet yasa tasarına da değindi.

Temiz internet

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 30 Ocak 2007 tarihli ulusa sesleniş konuşmasında "Temiz internet" kampanyasına değindi:

Popüler kültürün oluşmasında payı olan herkes, bu ülkenin geleceği adına, toplumumuzun huzuru ve selameti adına üzerine düşen sorumluluğu hakkıyla yerine getirmelidir.

Birlik ve beraberliğimiz her şeyin üstünde tutulmalı, günlük polemiklere malzeme edilmemelidir.

Gelin hep birlikte interneti silaha dönüştüren, uyuşturucuya, cinsel sapkınlığa dönüştüren sanal çetelere hep birlikte savaş açalım.

Temiz internet kampanyası başlatalım.

Biz bunun hukuki altyapısını oluşturmak için hükümet olarak çalışmalarımızı yoğunlaştırdık.

Sizler de, en başta internet servis sağlayıcıları, hazırlayıcı ve kullanıcıları, kafecileri olmak üzere anne babalar, öğretmenler, gazeteciler, televizyoncular, sivil toplum örgütleri olarak bu kampanyaya katılın.

İnterneti, her türlü kirlilikten arındıralım. Yavrularımız için güvenli bir alana, temiz bir bilgi ve iletişim kaynağına dönüştürelim

Ayrıca Yasa tasarısı taslağında Avrupa Birliğindeki çocuk pornosuna karşı alınmış tedbirlere benzer bir yasanın da olduğu ve internet üzerinden işlenecek suçların cezalarının, adi suçlara oranla daha yüksek olacağı belirtiliyor. Örneğin, internet üzerinden yapılabilecek bir banka dolandırıcılığı, gerçek bir banka soygunundan çok daha ağır cezaları olabilecek. Bunun yanında diğer kişilereve kurumlara internet üzerinden düzenlenen saldırılar da, tıpkı gerçek bir saldırı ile aynı kategoride değerlendirilecek ve cezası daha ağır olabilecek. Bunun için gerekçe ise, bilişim suçlarının kısa bir süre sonra internette izlerinin kolayca yokedilebilmesi.

NTV'de Can Dündar'ın sunduğu "Neden?" adlı programa konuk olan İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Doktor. Eşref Adalı, yasanın mevcut 3 kanununu değiştirip, 34 kanuna çıkaracağı ve yasa teklifinin oldukça olgunlaşmış bir teklif olduğunu söyledi. Adalı, ayrıca Ulaştırma Bakanlığı'nın da internet denetiminde RTÜK'e benzer bir yasa teklifi hazırlığında olduğunu da doğruladı. İnterneti trafiğe benzeten Adalı, tıpkı trafikteki gibi bazı kuralların konulması gerektiğini ve yasadaki bilişim suçlarındaki açığın kapatılacağını da ekledi.


CHIP Online Yorumu:
Gelecek yasa tasarısı tabii ki özellikle çocuklarımız açısından iyiyi hedefliyor. Ayrıca özellikle ülkemizde sanal suçların ve saldırıların özenti derecesinde artması, henüz zararları konusunda bilinç oluşmaması, birer oyun gibi görülmesi ve hatta hak verilmesi de bu yasayla birlikte azalma eğilimine girebilir. Ama olası bir filtreleme sisteminin Çin örneğine benzeyip benzemeyeceği de kuşkular arasında. Bir başka deyişle, olası filtreleme sisteminde içeriğin uygun olup olmadığını belirleyecek kişilerin hangi değer yargılarına göre bunu yapacağı ve internet özgürlüğünün bundan ne derecede etkileneceği de ayrı bir tartışma konusu.

Okuyucu Yorumları