Masaüstünüzü genişletin

MaxiVista SE ile bilgisayarlarınızı ağ üzerinden bağlayıp, çalışma alanınızı iki ayrı monitöre dağıtarak genişletebilirsiniz.

Masaüstünüzü genişletin

3- Sunucu / istemci arasındaki bağlantı

Bilgisayarlar arasında bağlantı kurulamıyorsa, ilk olarak ağ ayarlarınızı kontrol etmelisiniz. Eğer bir güvenlik duvarına sahipseniz programların haberleşebilmeleri için izin vermeli ve ikinci bilgisayardaki UDP 6000 ile birinci bilgisayardaki TCP 5951 numaralı portlara mutlaka izin vermelisiniz. Örneğin, Windows XP’nin güvenlik duvarından gerekli ayarları yapmak için sunucu bilgisayardaki Başlat / Denetim Masası / Ağ Bağlantıları komutunu çalıştırın ve ikinci bilgisayara bağlanmak için kullandığınız ağ bağlantısına sağ tuşla tıkladıktan sonra kısayol menüsündeki Durum komutunu kullanarak ulaşabileceğiniz penceredeki Destek sekmesinden IP adresinizi not edin. Ardından aynı penceredeki Genel sekmesinde bulunan Özellikler düğmesine tıklayarak ulaşabileceğiniz penceredeki Gelişmiş sekmesinden güvenlik duvarını etkinleştirin ve Ayarlar düğmesine tıklayın. Şimdi Ekle düğmesine tıklayarak ulaşabileceğiniz pencereden TCP ve UDP portları ile ilgili ayarları gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca görev çubuğundaki simgenin kısayol menüsündeki Configuration / Network Options / Manual komutunu kullanarak, ikinci bilgisayarın IP adresini girebilirsiniz.

4- İstemci uygulamasının etkinleştirilmesi

İkinci monitörü etkinleştirebilmek için ilk olarak sunucu ve istemci programları çalıştırın ve her ikisindeki program simgeleri de sarı ise bir bağlantı kurulmaya çalışılıyor demektir. Şimdi ikinci monitörü etkinleştirmek için simgenin kısayol menüsündeki Enable Secondary Display komutunu kullanabilirsiniz. Ayrıca alternatif olarak görev çubuğundaki söz konusu simgeye çift tıklayabilirsiniz. İkinci monitör etkinleştirilirken her iki monitörde de titremeler olabilir. İkinci monitörü devre dışı bırakmak için de benzer şekilde kısayol menüsündeki Disable Seconary Display komutunu kullanabilir, sunucu tarafındaki program simgesine çift tıklayabilir veya yine kısayol menüsündeki Exit komutunu kullanarak doğrudan sunucu programı da kapatabilirsiniz. Ayrıca ikinci bilgisayarın faresini kullanarak buradaki görüntüyü küçültebilir ve çalışmaya devam edebilirsiniz. Ancak bu durumda ikinci bilgisayara veri gönderilmeye devam edilecektir.

5- MaxiVista yapılandırma seçenekleri

Sunucu programın kısayol menüsünü kullanarak istemci bilgisayar üzerinde çeşitli kontroller yapabilirsiniz. Bunun için Configuration seçeneği altındaki komutları kullanarak istemci bilgisayardaki ekran koruyucuyu devre dışı bırakabilir, bilgisayar açılırken otomatik olarak bağlantı kurulmasını sağlayabilir, ikinci monitörü tam ekran modunda çalıştırabilir veya görüntüyü 180o döndürebilirsiniz. Ancak programın tam sürümünün standart sürümünde istemci bilgisayardaki görüntü 640 x 480 piksel çözünürlüğü ile sınırlandırılmıştır. Buna karşılık profesyonel sürümde farklı çözünürlük değerlerini kullanabilirsiniz.

6- Maksimum performans seçenekleri

İkinci monitördeki görüntünün kalitesini artırmak, en azından takılmaları engellemek için bazı performans ayarlarını değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Bunun için çalışma amacınıza bağlı olarak görev çubuğundaki simgenin kısayol menüsündeki Configuration seçeneği altından, maksimum görüntü kalitesi için Maximum picture quality, yüksek görüntü kalitesi için High picture quality, yüksek hız için High speed veya maksimum hız için Maximum speed seçeneklerinden istediğinizi etkinleştirebilirsiniz. Ayrıca WiFi seçeneğini de kullanarak kablosuz ağ bağlantıları için ayarların otomatik olarak yapılmasını sağlayabilirsiniz. Bunun haricinde iki bilgisayar arasındaki veri alışverişini azaltmak için sunucu bilgisayardaki arka plan resimlerini kapatmalısınız. Ayrıca bilgisayarlar arasında MaxiVista haricinde veri alışverişi yapmamalısınız.

Eğer monitörünüz artık küçük gelmeye başladıysa veya eski bilgisayarınızın monitörünü de kullanarak çalışma alanınızı genişletmek istiyorsanız, yeni bir cihaz almak veya pahalı olabilen donanımsal çözümler ile uğraşmak zorunda değilsiniz. Çözüm olarak sunucu/ istemci mimarisine sahip MaxiVista SE yardımıyla iki bilgisayarınızı ağ üzerinden bağlayarak çalışma alanınızı iki monitöre yayabilirsiniz. Bunun için asıl bilgisayarınıza Primary, sunucu ve ikinci bilgisayarınıza da Viewer, yani istemci programını kurmanız yeterli olacaktır.

Kullanımı oldukça kolay olan program ağ üzerinden veri aktarımı yaptığı için ikinci monitördeki başarım çok yüksek olmayacaktır. Nitekim, film izlerken veya oyun oynarken aktarılan veri çok büyük boyutta olduğu için ikinci monitördeki görüntü takılabilir. Bu nedenle ikinci monitörü daha çok sabit görüntüler için kullanıp asıl monitörünüzü boşaltarak daha rahat çalışabilirsiniz.

2- MaxiVista’nın ilk defa çalıştırılması

TCP/IP ağı üzerinden birbirine bağlı olan iki bilgisayara sunucu ve istemci programlarını yükledikten sonra artık bilgisayarlar arasında bağlantı kurulmasını sağlayabilirsiniz.

Program çalıştırıldığında görev çubuğunun sağ tarafında ağ bağlantısına benzeyen bir simge daha ekrana gelecek ve sunucu ile istemci arasında bağlantı kurulmaya başlanacak. Her iki simgenin de yeşile dönmesi bağlantının başarılı bir şekilde kurulduğunu gösterir ve birinci PC’nin ekranı genişleyeceği için ikincisinde de birincinin arka planı ekrana gelecektir.

Monitörlerin konumunu ise Görüntü Özellikleri penceresindeki Ayarlar sekmesi üzerinden belirleyebilirsiniz. Eğer her iki simge de sarı renkte ise, sunucu program istemciyi başarılı bir şekilde bulmuş ve sizin komutunuzu bekliyor demektir. Bu durumda ikinci monitörü etkinleştirmek için sunucu taraftaki simgeye çift tıklamanız yeterlidir.

Okuyucu Yorumları