80 çekirdekli işlemciler üretiliyor

Intel, gelecek yıllarda bilgisayarlarımızda yer alacak işlemcilerin mimarisini tanıtıyor.

80 çekirdekli Intel

Son kullanıcılar için çok çekirdekli yapıların üretimi sürerken diğer taraftan da süper bilgisayarlar ve gelecek yılların işlemci mimarileri adına yapılan çalışmalar devam ediyor.

Intel bir süredir üzerinde çalıştığı tek yongada onlarca çekirdek teknolojisi üzerine hazırlıklarını tamamladı ve web sitesi üzerinden kullanıcıları bilgilendirdi.

Tek yongada 80 çekirdek

Günümüzde kullanılan yonga setleri tarafından henüz desteklenmeyen ancak beş yıl içerisinde standart masaüstü, dizüstü veya sunucu bilgisayarlarda kullanılacak olan işlemciler 80 çekirdekli (ilerleyen zamanlarda belki de daha fazlası) olacak. Şimdilik test aşamasındaki işlemcilerin ticari anlamda satışa çıkıp kullanıcılara ulaşabilmesi için çalışmalara çoktan başlandı bile.

Daha ufak, daha hızlı

Yeni mimaride transistörlerin temel tasarımı değiştirilerek neredeyse %50 daha ufak, düşük tüketimli ve hızlı hale getirildi. Bu sayede aynı anda çok fazla sayıda işlemi rahatlıkla yapabilecek bir sistem ortaya çıkarıldı. Fonksiyonelliği de artırılaran işlemci üzerinde çoklu ortam uygulamaları, ağ işlemleri, veri şifreleme veya doku kaplama işlemleri (texture) gibi pek çok uygulama aynı anda çalıştırılabiliyor.

Tera (1 Terabyte = bin milyar byte) seviyesinde işlem görebilen bu yeni yongalar, çekirdekleri arasında saniyede 80 milyon byte'lık veri transferi gerçekleştirebiliyor.

Okuyucu Yorumları