Intel küçültmeye devam ediyor!

IDF'de konuşan Paul Otellini, 32 nanometre teknolojisi kullanılarak üretilmiş ilk işlemciyi gösterdi

IDF/32 nanometre!

Intel Geliştiriciler Forumu'nda (IDF) endüstri liderlerine, geliştiricilere ve endüstri gözlemcilerine bir konuşma yapan Otellini, endüstrinin 32 nanometre (nm) teknolojisi kullanılarak üretilmiş ilk çalışan işlemci örneğini gösterdi. Söz konusu teknolojiye örnek vermek gerekirse, işlemciyi oluşturan transistörlerden 4 milyondan fazlasının bu cümlenin sonundaki nokta kadar bir alana sığacağını söylemek mümkün. Intel 32nm işlemci teknolojisinin üretimine 2009'da başlanacak.

Otellini ayrıca, devrim niteliğindeki high-k metal geçit transistörü teknolojisine dayanan 45 nm'lik Penryn işlemcilerini çıkardıklarında, bilgisayar kullanıcılarının yakın vadede elde edecekleri avantajları da açıkladı. Endüstrinin ilk 45 nm'lik işlemcisi Kasım ayında piyasada olacak. Şirket ayrıca, gelecek yıl kullanılacak olan Nehalem kod adlı yeni nesil işlemci mimarisini de tanıttı.

Otellini, "Yeni nesil silikon teknolojisini değiştiren ve yeni bir işlemci mimarisini öngören tick-tock stratejimiz, yıllar sonra endüstride yenilikçilik adına atılan adımları hızlandırıyor. Tick-tock, bugünün en gelişmiş teknolojilerini yaratan ve onun hızla bir uyum içinde ortaya çıkmasını sağlayan motordur. Dünyanın her yerindeki müşterilerimiz ve bilgisayar kullanıcıları, Intel'in bu yenilikçi motoruna ve üretimdeki, son teknolojilere dayanan performansı hızla sunma yeteneğine güvenebilirler" dedi.

Intel, Kasım ayında Penryn'i sunduğunda, bu işlemci dünyanın seri üretilen ilk 45 nm işlemcisi olacak. Gelecek yıl hazır olacak 45 nm'lik Silverthorne işlemci ailesi ile birlikte Penryn de, el tipi Internet bilgisayarlarından üst seviyedeki sunuculara kadar geniş bir yelpazede çeşitli bilgi işlem ihtiyaçlarını karşılamak için, küçük boyutlu, düşük enerjili ve yüksek performanslı olacak. Intel, ürün performansı ve enerji verimliliğinde liderliğini pekiştirerek, bu yıl sonunda 15, 2008'in ilk çeyreğinde de 20 adet yeni 45nm'lik işlemci sunmayı planlıyor,. Intel şu anda Penryn işlemci için 750'den fazla tasarım geliştirmiş durumda.

Otellini konuşmasında, "Penryn işlemcilerimizin, enerjinin verimli kullanımında iyileşme sağlarken, performansta da yüzde 20 kadar artış sağlamasını bekliyoruz. Intel'in yenilikçi 45 nm'lik silikon işleme teknolojisi, en gelişmiş sistemlerde kullanılan yüksek performanslı, çok çekirdekli ve çok özellikli işlemciler sağlamanın yanı sıra, yenilikçi küçük cihazlar için de ucuz ve son derece düşük güç kullanan işlemciler sunmamıza izin veriyor" dedi. Otellini ayrıca, 2008'den itibaren halojensiz paketleme teknolojisini kullanacak olan 45 nm'lik işlemcileri ve 65 nm'lik yonga setlerini de duyurdu. Intel'in 45 nm'lik işlemcileri sadece enerjiyi daha verimli kullanmakla kalmayıp, çevre açısından daha olumlu özellikler taşıyor.

2008'den söz eden Otellini, Intel'in Nehalem işlemcisinin kamuya açık ilk tanıtımını yaparken yılın ikinci yarısında yeni işlemci tasarımları sunma planlarının aksamadan ilerlediğini belirtti. Nehalem mimarisi, Intel'in performans ve watt başına performans testlerindeki liderliğini pekiştirmenin yanı sıra QuickPath Interconnect sistem mimarisini kullanan ilk Intel işlemcisi olma özelliğini taşıyor. Quickpath, genel sistem performansını önemli ölçüde iyileştirmek için, entegre bellek denetleyici teknolojisini ve sistem parçalarının arasında daha iyileştirilmiş iletişim bağlantılarını içerecek.

Otellini, "Nehalem, Intel'in 45 nm teknolojisinde pazara liderlik etmesinden sadece bir yıl sonra, performans avantajlarını, güç verimliliğini ve önemli yeni sunucu özelliklerini getiren Intel'in Core Mikromimarisi'ni kullanan tümüyle yeni bir mimaridir" dedi.

Pazara hızla sunulacak olan diğer gelişmiş Intel teknolojilerini açıklayan Otellini, yeni nesil 32 nm işlemci teknolojisi kullanılarak üretilen dünyanın ilk 300 mm silikon tabakasını da gösterdi. İleri seviyedeki test işlemcilerinin geliştirilmiş olması, şirketin 32 nm işlemci teknolojisi ile yapacağı yüksek hacimli üretime doğru gidişte önemli bir kilometre taşını oluşturuyor. 2009'da 32 nm teknolojisi ile üretilen işlemcileri sunma planları ile Intel, en gelişmiş üretim teknolojileri kullanmadaki endüstri liderliğini sürdürecek. Intel'in 32 nm'lik test işlemcileri, 1.9 milyondan fazla transistörü barındırmak için mantık ve belleği (SRAM - static random access memory) birleştiriyor. 32 nm prosesi, şirketin ikinci kuşak high-k ve metal geçit transistörü teknolojisini kullanıyor.

Intel'in işlemci tasarımı ve üretim teknolojisini desteklemesi ile sağlanan bu ek performans, sadece bilgi işlem alanında kendini göstermeyecek, daha fazla gerçek yaşam eğlencesine ve gerçekçi grafik özelliklerine yol açacak. Sonuçta şirket, sanal bilgi işlem ve grafik gibi önemli teknolojileri geliştirmek için işlemcilerin gücünün kullanılmasına daha fazla önem vereceklerini söyledi.

Otellini, "Daha fazla bilgisayar performansına olan talebi karşılamak için yeni üretim teknolojilerine hızla geçmemiz gerekiyor. Intel mühendisleri ve araştırmacıları, endüstri için adımlar atarlarken büyük bir güveni de hak ediyorlar. Gelişmiş teknolojimizin birkaç yıl içinde tüketicilere ve kurumlara ulaşmasıyla birlikte, yönetebilecekleri bilgi işlem gücü de onların daha verimli, yaratıcı ve yenilikçi olmalarına yardım edecektir" dedi.

Otellini ayrıca, Penryn'in 25 watt'ta çalışan çift çekirdekli bir sürümünün, Intel'in mobil WiMAX silikonunu içerecek olan ve yakında çıkacak Montevina platformunda hazır olacağını da bildirdi. Çeşitli ekipman üreticileri, gelecek yıl platform tanıtıldıktan sonra Montevina temelli notebook PC'lerini tanıtmaya hazırlanıyorlar. WiMAX'ın 2012'ye kadar dünya çapında 1 milyardan fazla insana ulaşması bekleniyor.

Intel'in 'World Ahead' programı çerçevesinde bilgi işlem teknolojisini gelişmekte olan ülkelere taşıma çabası ile birlikte WiMAX'in de çıkışı ve Silverthorne işlemci gibi yenilikçi ürünler, Intel'e göre bilgi işlemin dünya çapında bir milyar insana daha götürülmesine yardımcı olacak.

Okuyucu Yorumları