Vista RAM'imin hepsini yiyor!

8 Nisan 2007
Ne gariptir “tüketmeyi” veya “harcamayı” , “yemek” diye çevirmişiz sokak dilimize…

Deneğimiz Barış’la tanışın. Barış yeni bir Vista kullanıcısı. Uzun zamandır Windows XP kullanmış Barış, arada bir Linux kurmuş kaldırmış, yani kısaca Windows’unda RAM’ini kontrol etmek için CTRL + ALT + DEL tuşlarının ne işe yaradığını bilen biri. Barış, Vista’sında XP’sine göre muazzam bir performans düşüklüğü yaşamıyor ama bilgisayarını açtıktan ve hiçbir program başlatmadan önce Görev Yöneticisi’nde gördüğü manzara onu hayretler içinde bırakıyor. Kara kara düşünüyor: “Vista şimdiden benim belleğimde %10 RAM bırakmış, bi oyun açmaya kalksam hiç çalıştıramam” diyor. Sağa sola forumlara koşuşturuyor Barış, girebildiği her forumda Vista sorularına “Aman aman, acayip RAM yiyor” diyerek yanıt veriyor. Psikolojik olarak gördüğü manzara onu karamsarlığa itiyor ve performans sorunlarının olduğunu canlandırıyor kafasında. Çünkü aynı bilgisayar, XP kuruluyken Görev Yöneticisinde sadece 350 mb RAM kullanılıyor gösteriyorken, sadece CHIP Online’ın ana sayfasını açtığında Vista’sında 850 mb RAM kullanıyor gösteriyor.



Ama Barış’ın ve Barış gibi bir çok Vista kullanıcısının bilmediği bir gerçek var Microsoft’un ancak Vista’da akıl edebildiği bir gerçek: “Kullanılmayan zeka, ziyan edilmiş zekadır” , daha iyi anlatmak gerekirse:

“Kullanılmayan RAM, ziyan edilmiş RAM’dir”

Peki nedir bu gerçek?
Tabii ki Windows Vista’nın XP’ye göre bir çok albenisinin XP’ye göre biraz daha kaynak tüketimi olduğu bir gerçek, örneğin Aero arabirimi Windows XP’ninkine göre biraz daha fazla kaynak tüketse de, XP + Windows Blinds kurulmuş bir sisteme göre çok daha az bellek tüketiyor. Peki nerden geliyor böylesine inanılmaz bir RAM tüketimi(!)

İşte gerçeği açıklıyorum: Windows Vista, belleği sürekli bilerek DOLU tutuyor. Neler dolduruyor? En çok açtığınız programlar örneğin internet tarayıcınız (ne olursa olsun) , Messengerınız, Posta okuyucunuz, medya oynatıcınız veya artık bilgisayarınızda en sık ne kullanıyorsanız onların en sık kullandıkları kütüphanelerini ve yeri kalırsa kendileri.

Daha önce bir çok yerde ve CHIP Online’da da bahsettiğimiz ReadyBoost özelliği aslında sadece bunun bir yan ürünü. Yani Vista, RAM’inizi de ReadyBoost’un USB belleğinize yaptığı gibi bir “SuperFetch” için kullanıyor. Yani Firefox’unu açtığınız zaman Firefox’un kütüphaneleri diskinizden değil, RAM’inizden okunuyor. Böylelikle uygulama çalıştırma zamanları, XP gibi sabit diskinizden okumadığı için XP’ye göre saniyelerce daha hızlı oluyor ve program çalışırken dahi, gerekli kütüphanlerini RAM’den sağlıyor.

Peki Gigabytelarca RAM isteyen bir uygulama açılmaya çalışınca ne oluyor? Örneğin yeni çıkan bir oyun veya programcılık açısından sistem kaynağı optimizasyonu sıfır olan Adobe Photoshop. Açılan uygulamaya yeterli belleği sağlayabilmek için kullanım sıklığınızla orantılı kısımları RAM’inizden harddiskinize (veya ReadyBoost kullanıyorsanız, SuperFetch dosyasına) yavaşça aktarıp, açılmak istenen uygulamayı RAM’e doldurmaya başlıyor. Uygulamanın istediği RAM miktarı düşünce, yine düşük öncelikli bir işlem olarak RAM’deki dengelemeyi sağlamak için yedeklediği ön belleği RAM’inize yüklüyor. Kısaca RAM’inizde sürekli olarak bir balans ayarı mevcut ve harddiskinizi mümkün olan en az şekilde kullanma telaşı yaşanıyor.

“Ne yani aslında RAM’im var mı full görünse bile?”

Aynen öyle. RAM’inizin bir yere gittiği yok veya bir uygulamayı çalıştırmak istediğinizde “YETMEME” tehlikesi. Sadece PC sistemlerin belki de en hızlı parçasını kullanmamak aptallıkmış diyerek performansını arttırmak için bu hızı ziyan etmiyor. Bilmeyenler için söyleyeyim. Standart bir masaüstü ev bilgisayarındaki parça erişim hızları : RAM > USB 2.0 > Sabit Disk şeklinde sıralanabilir.

“Ben yine de sinir oldum, performans arttırmak istemiyorum, sadece RAM’im boş gözüksün, inat değil mi?” diyen varsa, Kayıt defterinden HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management \ PrefetchParameters içindeki Enable SuperFetch anahtarındaki değeri 0 yapabilirler. Kayıt defterinizi eğer bilmiyorsanız, karıştırmanızı önermiyorum.


Microsoft bu sistemin mucidi değil elbet, ilk kullanan da değil. Bazı Linux sürümleri bu sistemi yıllardır kullanıyor ve performanslarını buna borçlular. Ama bu zamana kadar Windows’larda böyle bir optimizasyonun yapılmaması asıl ilginç olan ve beni de meraka düşüren. Kısacası Windows Vista önceki Windows’lara göre Belleği çok daha agresif bir şekilde kullanıyor, keşke kullansaydı da bu zamana kadar.

Toplam 49865 kez okundu.
Oyla:
En Düşük
Oy ver: 1Oy ver: 2Oy ver: 3Oy ver: 4Oy ver: 5
En Yüksek
YORUMLAR
Toplam 146 yorum
Önceki12345678910Sonraki»
Ziyaretçi yazmış:
ekran kartıda önemli
06 Haz 2010  18:11Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
Ziyaretçi yazmış:
Şimdi durumu şöyle izah ediyim 3 gb ram im var bu %80e geldiğinde bilgisayar sapıtıyor.Bu durumda şu sonuç çıkar :İşlemci daha az meşgul olur. işlemci daha az meşgul olursa performansta o kadar artar. Vede bildiğim kadarıyla açılan uygulama v.b şeyler (oturum değiştirmeden vede kapatılmadığı sürece v.s v.s) kapatılması v.s durumdada ramde saklanır.Program tekrar çalıştırıldığında eskisine nazaran daha çabuk açılacaktır. Örn vermek gerekirse: Knight online oyunu ilk açılışta bekletir, ama tekrar açıldığı zaman ilk açılışa göre daha hızlı açılır.
21 Nis 2010  21:27Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
Ziyaretçi yazmış:
bencede vista pek tatminkar değil,özelliklede bilgisayar üreticilerinin bi nevi dayatması ile piyasaya yayılabildi ama müsteri memnunniyeti 0 vindow 7 bunu birnebze kapatabilir ama genede 0 bilgisyar alanlar hayal kırıklığına uğradı(vistalı;)
18 Şub 2010  13:51%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
Kombat yazmış:
Arkadaşlar XP ile Vista karşılaştırıyorsunuz. Benim görüşüm Vista Windows 98 SE'ye benziyor. Tam bir fiyasko. Rezalet. XP den 2 farkı var. Biri Directx10 diğeride görsellik. Bunun haricinde Vistaya istediğiniz kadar RAM takviyesi yapın vista yine bildiğini okuyacak ve sizi mağdur bırakacaktır. Vista yı biraz zorlarsanız hemen havlu atacaktır. Denemesi bedeva Vistanızı açın bir müzik, bir browser ve photoshop gibi herhangi bir program. Bakın ne oluyor.
Şunu kabul ediyorum. XP den daha gelişmiş özellikleri var. Ancak çoğu bilgisayar kullanıcısı gün içinde ofis ve player programlarını kullanıyor. Vista o kadar çok özellik barındırıyorki normal bir kullanıcının hem kafasını karıştırıyor hemde sinirini bozuyor.

Arkadaşımız için kapak niteliğinde resim ekledim. Tekrar ziyaret ettiğinde bir baksın. Vista da denemesi bedava yazdıklarının 2katı kadar tam 8 programla deneme yaptım.Performansı bir görsün Xp hayranları.:)
http://img707.imageshack.us/img707/3549/kapakolsun.jpg
07 Ara 2009  16:09%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
Ziyaretçi yazmış:
Ben Xp kullanıyorum Ve Windows Vista Yapmayı Düşünmüyorum.Eğer ki İşletim Sisteminizi yükseltmek istiyorsanız benim tercihim Windows 7`dir.
Windows 7 Xp`den 2,3 kat hızlı vista`dan çok daha büyük bir hıza sahip ama yinede Windows 7`de Vista kadar ram harcıyor ama vista`dan çok net ve güzel ayrıntıları var.
İŞTE O AYRINTILAR:Vista`da yukarıda yazdığı gibi sık kullanılan dosyalar messenger filan ne olursa olsun ram`i acayip çok kullanıyor ama Windows 7 farklı o vista gibi kullanmıyor ramì tasaruflu kullanıyor
30 Kas 2009  16:52Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
Önceki12345678910Sonraki»


Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Siz de yorumunuzu yazın
CHIP Online Ziyaretçisi
Yorumunu Gönder
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
Siz de kendi teknoloji blogunuzu ücretsiz oluşturun!

 


Nisan 2007
PtsSalÇarPerCumCtsPzr
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

CHIP Online Yazar Blogları

Yazarlarımızdan, editörlerimizden sizlere...

Cem SinanoğluCem Sinanoğlu
Nokia değil Nokir, iPhone değil Ay-Phone!
Selim ÖztürkSelim Öztürk
Motorola – Google Apple’a karşı
Rik FergusonRik Ferguson
Şapşal olma, sessiz ol! Şapşal olma, sessiz ol!
Selçuk İslamoğluSelçuk İslamoğlu
2012 Felaketine ne kadar hazırız?
Zeynel ÖztürkZeynel Öztürk
Facebook'un bilinmeyenleri!
 

CHIP Dergisi: Mayıs 2012

İşbirliği ortaklarımız

  • Hepsiburada.com
  • Level
  • Turhost
  • CHIP Download
  • yenibiris.com
  • CHIP Download
 
Cep telefonları | Ekran kartları | Masaüstü | Notebook | Ses kartları | Webcam | Klavye & Fare | Yazıcılar | Tablet Ev Sineması
Mp3 Player | Usb Bellekler | Video kameralar | Fotoğraf Makinesi | Taşınabilir diskler | LED & LCD Tv | Monitörler | OEM | PDA
Navigasyon | Oyun Konsolu