Vista RAM'imin hepsini yiyor!

8 Nisan 2007
Ne gariptir “tüketmeyi” veya “harcamayı” , “yemek” diye çevirmişiz sokak dilimize…

Deneğimiz Barış’la tanışın. Barış yeni bir Vista kullanıcısı. Uzun zamandır Windows XP kullanmış Barış, arada bir Linux kurmuş kaldırmış, yani kısaca Windows’unda RAM’ini kontrol etmek için CTRL + ALT + DEL tuşlarının ne işe yaradığını bilen biri. Barış, Vista’sında XP’sine göre muazzam bir performans düşüklüğü yaşamıyor ama bilgisayarını açtıktan ve hiçbir program başlatmadan önce Görev Yöneticisi’nde gördüğü manzara onu hayretler içinde bırakıyor. Kara kara düşünüyor: “Vista şimdiden benim belleğimde %10 RAM bırakmış, bi oyun açmaya kalksam hiç çalıştıramam” diyor. Sağa sola forumlara koşuşturuyor Barış, girebildiği her forumda Vista sorularına “Aman aman, acayip RAM yiyor” diyerek yanıt veriyor. Psikolojik olarak gördüğü manzara onu karamsarlığa itiyor ve performans sorunlarının olduğunu canlandırıyor kafasında. Çünkü aynı bilgisayar, XP kuruluyken Görev Yöneticisinde sadece 350 mb RAM kullanılıyor gösteriyorken, sadece CHIP Online’ın ana sayfasını açtığında Vista’sında 850 mb RAM kullanıyor gösteriyor.



Ama Barış’ın ve Barış gibi bir çok Vista kullanıcısının bilmediği bir gerçek var Microsoft’un ancak Vista’da akıl edebildiği bir gerçek: “Kullanılmayan zeka, ziyan edilmiş zekadır” , daha iyi anlatmak gerekirse:

“Kullanılmayan RAM, ziyan edilmiş RAM’dir”

Peki nedir bu gerçek?
Tabii ki Windows Vista’nın XP’ye göre bir çok albenisinin XP’ye göre biraz daha kaynak tüketimi olduğu bir gerçek, örneğin Aero arabirimi Windows XP’ninkine göre biraz daha fazla kaynak tüketse de, XP + Windows Blinds kurulmuş bir sisteme göre çok daha az bellek tüketiyor. Peki nerden geliyor böylesine inanılmaz bir RAM tüketimi(!)

İşte gerçeği açıklıyorum: Windows Vista, belleği sürekli bilerek DOLU tutuyor. Neler dolduruyor? En çok açtığınız programlar örneğin internet tarayıcınız (ne olursa olsun) , Messengerınız, Posta okuyucunuz, medya oynatıcınız veya artık bilgisayarınızda en sık ne kullanıyorsanız onların en sık kullandıkları kütüphanelerini ve yeri kalırsa kendileri.

Daha önce bir çok yerde ve CHIP Online’da da bahsettiğimiz ReadyBoost özelliği aslında sadece bunun bir yan ürünü. Yani Vista, RAM’inizi de ReadyBoost’un USB belleğinize yaptığı gibi bir “SuperFetch” için kullanıyor. Yani Firefox’unu açtığınız zaman Firefox’un kütüphaneleri diskinizden değil, RAM’inizden okunuyor. Böylelikle uygulama çalıştırma zamanları, XP gibi sabit diskinizden okumadığı için XP’ye göre saniyelerce daha hızlı oluyor ve program çalışırken dahi, gerekli kütüphanlerini RAM’den sağlıyor.

Peki Gigabytelarca RAM isteyen bir uygulama açılmaya çalışınca ne oluyor? Örneğin yeni çıkan bir oyun veya programcılık açısından sistem kaynağı optimizasyonu sıfır olan Adobe Photoshop. Açılan uygulamaya yeterli belleği sağlayabilmek için kullanım sıklığınızla orantılı kısımları RAM’inizden harddiskinize (veya ReadyBoost kullanıyorsanız, SuperFetch dosyasına) yavaşça aktarıp, açılmak istenen uygulamayı RAM’e doldurmaya başlıyor. Uygulamanın istediği RAM miktarı düşünce, yine düşük öncelikli bir işlem olarak RAM’deki dengelemeyi sağlamak için yedeklediği ön belleği RAM’inize yüklüyor. Kısaca RAM’inizde sürekli olarak bir balans ayarı mevcut ve harddiskinizi mümkün olan en az şekilde kullanma telaşı yaşanıyor.

“Ne yani aslında RAM’im var mı full görünse bile?”

Aynen öyle. RAM’inizin bir yere gittiği yok veya bir uygulamayı çalıştırmak istediğinizde “YETMEME” tehlikesi. Sadece PC sistemlerin belki de en hızlı parçasını kullanmamak aptallıkmış diyerek performansını arttırmak için bu hızı ziyan etmiyor. Bilmeyenler için söyleyeyim. Standart bir masaüstü ev bilgisayarındaki parça erişim hızları : RAM > USB 2.0 > Sabit Disk şeklinde sıralanabilir.

“Ben yine de sinir oldum, performans arttırmak istemiyorum, sadece RAM’im boş gözüksün, inat değil mi?” diyen varsa, Kayıt defterinden HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management \ PrefetchParameters içindeki Enable SuperFetch anahtarındaki değeri 0 yapabilirler. Kayıt defterinizi eğer bilmiyorsanız, karıştırmanızı önermiyorum.


Microsoft bu sistemin mucidi değil elbet, ilk kullanan da değil. Bazı Linux sürümleri bu sistemi yıllardır kullanıyor ve performanslarını buna borçlular. Ama bu zamana kadar Windows’larda böyle bir optimizasyonun yapılmaması asıl ilginç olan ve beni de meraka düşüren. Kısacası Windows Vista önceki Windows’lara göre Belleği çok daha agresif bir şekilde kullanıyor, keşke kullansaydı da bu zamana kadar.

Toplam 48517 kez okundu.
Oyla:
En Düşük
Oy ver: 1Oy ver: 2Oy ver: 3Oy ver: 4Oy ver: 5
En Yüksek
YORUMLAR
Toplam 145 yorum
«Önceki45678910111213Sonraki»
SAİNT yazmış:
rakadaşlar herzaman vistanın gerçekten ne kadar iyi ve hoş güvenli olduğunu yazmışımdır ama bi gerçek var vistayı herkes övsede yinede ortada gezinen rahatsızlıklar mevcut kendi içinde data veri işlem hızı çok yüksek örneğin c'den d'ye bi bilgi taşıyorsunuz aman allahım çok hızlı tabi sp1 ile beraber ama şuda bi gerçek 1 gb ram ile ne düzgün oyun oynanır nede bişey yapılır zaten üreten insanlarda ürettikleri yazılımı tavsiye üstüe yapıyor dün undercover yükledim şahsen ekran kartım çok iyi çünkü crysıs bile full ayarlarda ve 1440x900 oynadım ve daha saymayacağım bir çok oyun ama dün under cover hiç bir şekilde takılmadan oynaamadım ekran kartından şüphe duymadım ramlar yetersiz olduğunu düşündüm bundada haklı çıktım undercover 2 gb ramle idare ediyormuş ama tavsiye edilen 3 gb ben şimdi bi oyun için 60 ytl'mi vereyim yoksa xp'mi kuruyum ram kullanımına baktımda yöneticiden 1.5 ram harcıyor geri kalan grafik ve sistem için o yüzden bu nasıl ve hangi sistemle kullandığınıza bakar ama sırf bu yüzden xp döneceğim yapacak bişey yok şu krizde 60 ytl ram veremem mevcut ram'ım 2 gb artık başka yazacağım bişey kalmadı değişkenlik sistem yazılım kullanıcı bu değişkenlikte orta yol bulunamaz buda microsoftun suçu insanlara çalışmayacak sistemlerin veya kasaların üstüne vistayı destekler demesi kasaların üstüne vista amlemi yapıştırması intelinde buna izin vererek kıyak geçmesiyle patlak verdi biraz araştırın formda vistaya intel kıyağımı diye 1 gb yada 512 ram ile satışa sundular şu bi gerçek vistadan oyunlarda tam bir randıman alınması için 3gb ram gerekli kim ne derse desin.
20 Kas 2008  18:07Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
Ziyaretçi yazmış:
arkadaşalar vista da gerçekten oyun oynamak istıosan 3 gb belleği gozden cıkarman lazım kı sadece bellek deıl guzel bir performans için ben ce core 2 duo e 6600 e sahıp olmaz lazım ama bu nla pahalı hem de bu sistem le xp de hoşgeldınız yazısı bıle gozukmezken vista yıne bekletıor vista sadece goze hıtap eden bir işleim sistemi vben ce xp ye devam
10 Kas 2008  16:35%33Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%67
Ziyaretçi yazmış:
walla arkadaşlar, bence de vista görünüm ve kalite olarak süper! ancak ben yine de XP kullanıyorum ve bütün vistası olan laptop sahiplerine de XP yi kurmalarını öneriyorum. çünkü hergün bilgisayarda kullandığımız programların çoğu vista da sorun çıkarıyor. mesela divx filmleri izleme programı olan GOM player ı bir türlü vistaya kuramadım. daha sonra ac3 codec programı vista da ses vermiyor! bu sorunlar benim gibi bir ev kullanıcısı için büyük önem taşıyor! belki bu dediğim sorunlara çözüm internette biyerlerde gizli , ama inanın arayıp bulmak, kurcalamak gerçekten çok zaman alıyor!! yani XP de kullanamayacağınız program yok. fakat vista bu yönde XP ye nazaran çok ve çok zayıf!!! Yaşasın Vista Görünümünde XP! ;-)
12 Eki 2008  14:59%25Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%75
Ziyaretçi yazmış:
BENCE VİSTANIN TEK SORUNU UYGULAMA -DRİVER UYUMLULUĞU ONLARDA HALLOLURSA XPNIN YUZUNE BILE BAKMAM ....1.5 GB RAM 3.00 ÇİFT ÇEK. İŞLEMCİ 256 MB E.KARTI İLE VİSTA PCMİ ŞU ANA KDAR KASMADI PHOTOSHOP BILE KULLANDIM :...
03 Eki 2008  23:33%25Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%75
Ziyaretçi yazmış:
Arkadaşlar çok özür dilerim ama benim de bir sorum olacak.Tekrardan bir PC aldım.Özellikler Intel E4500 2.2 Ghz işlemci 2 GB Ram 1024 ATI HD 3850 Ekran Kartı , 232 GB Hard Disk alanı acaba hangi Vista sürümünü önerirsiniz ? Gerçekten benim için çok önemli yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum . (Saygılarımla Emre Yılmaz)
02 Eki 2008  19:15Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
«Önceki45678910111213Sonraki»


Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Siz de yorumunuzu yazın
CHIP Online Ziyaretçisi
Yorumunu Gönder
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
Siz de kendi teknoloji blogunuzu ücretsiz oluşturun!

 


Nisan 2007
PtsSalÇarPerCumCtsPzr
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

CHIP Online Yazar Blogları

Yazarlarımızdan, editörlerimizden sizlere...

Cem SinanoğluCem Sinanoğlu
Ne halin varsa gör!
Selim ÖztürkSelim Öztürk
22 Kasım = Sansür mü?
Rik FergusonRik Ferguson
Yılbaşı alışverişinde yalancı fırsatlara kanmayın!
Kadir ÇamoğluTek Kişilik Yazılımevi
Yazılım Test Uzmanlığı Kariyeri
Zeynel ÖztürkZeynel Öztürk
Google+ sizi yayınlamasın!
 

CHIP Dergisi: Şubat 2012


İşbirliği ortaklarımız

  • Hepsiburada.com
  • Level
  • Turhost
  • CHIP Download
  • yenibiris.com
  • CHIP Download
 
 
Cep telefonları | Ekran kartları | Masaüstü | Notebook | Ses kartları | Webcam | Klavye & Fare | Yazıcılar | Tablet Ev Sineması
Mp3 Player | Usb Bellekler | Video kameralar | Fotoğraf Makinesi | Taşınabilir diskler | LED & LCD Tv | Monitörler | OEM | PDA
Navigasyon | Oyun Konsolu