Yeni Windows Live mercek altında

Messenger, Mail, Movie Maker... Windows Live setinin yeni sürümü mercek altında.

İşte yeni Windows Live!

Microsoft, denemek isteyenler için Windows Live araçlarının, nihai sürüm adayı olarak da kabul edebileceğimiz en yeni beta sürümlerini, Essentials adı ile indirmeye sundu. Taze bir arayüz ve yeni fonksiyonlar ile Microsoft, masaüstü ve çevrimiçi çalışmayı birbirine bağlamaya devam ediyor. Üstelik yeni Live paketi Türkçe desteğine de sahip...

Microsoft güncel paket içerisinde 7 adet Live aracı sunuyor. Fakat programların hangisinin kurulacağına siz karar veriyorsunuz. Sizlere hangi Live programlarını denemeniz gerektiğini anlatacağız.

Windows Live Messenger
Popüler Live Messenger, 9. sürümünde tamamen yenilenmiş bir kullanıcı arayüzü ile beraber geliyor. 14.0.8050.1202 yapı numarasıyla gelen son sürümde, 9'dan önce gelen sürümlere bulunan birçok düğme tarihe karıştı. Artık anında mesajlaşma yazılımı daha derli toplu ve daha gelişmiş bir tasarıma sahip.

Yeni Live Messenger çok farklı bir deneyim sunuyor.Kişileriniz standart ayarda sadece renkli bloklar şekline gösteriliyor. Elbette isterseniz kişi-ikonlarını da açabilirsiniz. Kişilerinizin çevrimiçi olma durumu dört farklı renkle vurgulanıyor. Örneğin "çevrimiçi" durumunu yeşil, "meşgul" durumunu ise kırmızı temsil ediyor. Çevrimdışı gözüken / olan kişilerinizin ikonları ise yarı şeffaf gözüküyor. Bir mesaj yazmak istediğinizde fare imleci ile kişinin üzerine gittiğinizde beliren yarı-şeffaf menüden uygun mesaj tipini (e-posta, çevrimdışı mesaj) seçebilirsiniz.

Sık kullanılan kişiler bundan sonra Sürükle & Bırak ile yeni "Favorites" listesine taşınabiliyor. Bu şekilde en önemli arkadaşlarınızı sürekli göz önünde tutabilirsiniz. En sonunda birden çok PC'de aynı anda aynı hesap ile oturum açılabiliyor. Tek şart: Her bilgisayarda yeni Live-Messenger kurulu olmalı.

Download: Windows Live Essentials

Windows Live Mail

Windows Live Mail
Live Mail: Takvim ikna ediyor.

Live-Mail'in en çok göze çarpan yanı kuşkusuz yeni takvimi. Konforlu arayüz üzerinden birkaç fare tıklaması ile yeni randevular oluşturabiliyorsunuz. Microsoft bu verileri otomatik olarak www.calendar.live.com adresinden ulaşabileceğiniz çevrimiçi takvim ile eşitliyor. Böylece dışarıda olduğunuz zaman randevu ve etkinlik bilgilerinize her an erişebileceksiniz. Evde çalıştığınız zaman ise bir masaüstü programının konforundan vazgeçmek zorunda kalmayacaksınız.

Bir diğer bomba: Live Mail ile aldığınız veya gönderdiğiniz her e-postayı takvimde yeni bir randevu olarak kaydedebiliyorsunuz. Bu şekilde randevu ile ilgili önemli bilgileri uzun uzadıya aramadan sürekli el altında bulundurmuş olacaksınız. Live Mail'in e-posta kısmında pek fazla değişiklik yapılmadı. Sadece tasarım diğer Live programları ile uyumlu hale getirildi. Fakat Microsoft kaput altında itinayla optimizasyonlar gerçekleştirdi; artık Live Mail komutlara hissedilir şekilde daha hızlı tepki veriyor.

Download: Windows Live Essentials

Windows Live Movie Maker

Windows Live Movie Maker
Live Movie Maker: Vista aracının kısırlaştırılmış sürümü

"Live Movie Maker" güncel beta formunda, Windows Vista'ya entegre edilmiş Windows Movie Maker'ın aşırı derecede kısırlaştırılmış bir sürümü olmaktan öteye gidemiyor. Geliştiriciler video düzenleme için gerekli birçok aracı çıkarmışlar. Pratik olarak filmleri ve resimleri sıralayabiliyor, bir müzik dosyası ekleyebiliyor ve tümünü bir film olarak dışa aktarabiliyorsunuz. Sadece WMV formatında çıktı alınabiliyor; videoya yahut veri akışına herhangi bir müdahalede bulunamıyorsunuz.

Sahneleri tek tek konumlandırabileceğiniz bir zaman çizelgesi var, kesme özelliği ise eksik. Ne metin veya başlık ekleyebiliyor, ne de ses izini düzenleyebiliyorsunuz. Bunlar eksik olunca Microsoft'un video portalı Soapbox'a otomatik olarak yükleme özelliği de pek yardımcı olmuyor.

Sonuç: Testte Windows Live Messenger ve Windows Live Mail etkilemeyi başardı. Writer, Photo Gallery ve Family Safety gibi diğer Live programları da mantıklı bir şekilde geliştirildi. Tüm programlar halen beta aşamasında olmalarına rağmen son derece stabil çalışıyorlar. Sadece Movie Maker başarısız oluyor ve şu anki formu ile tamamen gereksiz.


Galerimizde tüm Windows Live araçları hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Download: Windows Live Essentials

Okuyucu Yorumları