Terminatör Gerçek Oluyor

Bilim adamları, Terminator2 filmindeki şekil değiştirebilen robot T1000'i gerçekleştirmeye çalışıyor

Gerçek Terminatör

Terminator2 – Judgment Day filmini izleyenler hatırlayacaktır. Sarah ve oğlu John Connor'u yok etmeye gelen T-1000'in ve onları korumaya çalışan kahramanız Arnold Schwarzenegger'in canlandırdığı T-800'ün çekişmesi görülmeye değerdi. Kahramanımız T-800, T-1000'e göre, ismindeki 200 sayılık farktan da anlaşıldığı gibi, daha yeteneksiz bir robottu. Ama bu fark 200'den çok daha öte bir seviyedeydi

Günümüzde yürüyebilen, merdiven çıkabilen, dans edebilen, konuşabilen vb. insan hareketlerini taklit edebilen robotlar günden güne geliştirilmekte. Ancak filmdeki T-1000 isimli robot yalnızca bu hareketlerle sınırlı değildi. T-1000 şekil değiştirebilen, akıcı metal görünümlü bir maddeden üretilmiş bir robottu. Akışkan ve şekil değiştirebilen yapısı T-1000'e çok fazla avantaj sağlıyordu.

Robotların Adı: "ChemBots"
DARPA araştırmacıları, benzeri özelliğe sahip bir robot geliştirmeyi planlıyor. Yapılan açıklamaya göre ChemBots(Chemical Robots) yani Kimyasal Robotlar olarak adlandırılan yapılar boyutlarından daha küçük boşluklara girebilecek şekilde hafif, esnek ve manevra kabiliyeti yüksek yapılar olacak. "Doğada bu tür oldukça fazla esnek yapılı canlı yaşamakta" sözlerini yaptığı açıklamaya ekleyen DARPA, fareleri, ahtapotları ve böcekleri örnek olarak gösteriyor.

Şüphesiz bu atılım oldukça zor ve uzun bir süre olarak gözüküyor. Esnek canlılar kendi yapılarından küçük boşluklara süzülmeyi becerebilirken, bu özelliği el yapımı bir robota katmak ne kadar mümkün olabilir? Zira robotta kullanılacak yongaların, devrelerin ne tür bir maddeden yapılacağı en büyük merak konusu. Ve bu robotlarının görünümü nasıl olacak?

Okuyucu Yorumları