Netbook'ların "kim daha ucuz" savaşı

Piyasaya fırtına gibi giren küçük netbook'lar, şimdi de "kim daha ucuz" savaşını başlatıyor.

Ucuz fiyat savaşı başladı

PC üreticisi Acer geçtiğimiz Cuma günü Aspire netbook fiyatlarını 50 Dolar düşüreceğini açıkladı. Öncelikli olarak internet kullanımı için tasarlanan dizüstü bilgisayarlar olan netbookların bir başka modeli Linpus Linux Lite'ın fiyatı ise 379 dolardan 329 dolara iniyor.

Endüstri analistleri tüm netbook piyasasında fiyatların düşeceğini öngörüyor. Geçtiğimiz hafta San Francisco'da yapılan IDF - Intel Geliştiriciler Konferansı'nda en çok bahsi geçen konulardan biri büyümekte olan netbook piyasasıydı.

Elektronik pazar araştırma firması Envisioneering'in araştırma müdürü Richard Doherty netbook üretiminin gittikçe arttığını ve konferans sırasında rekabetin ne kadar büyüdüğünü fark ettiğini belirtiyor. Doherty bu rekabetten dolayı netbook üreticilerin fiyatlandırma konusunda daha saldırgan politikaları tercih etmeye başladıklarına dikkat çekiyor.

Intel'i bekleyen gizli tehlike

Intel'i bekleyen gizli tehlike
Intel, netbook'lara destek verirken kendi kuyusunu mu kazıyor?

Büyümekte olan netbook piyasası Microsoft ve HP gibi endüstrinin önde gelen aktörlerini tehdit ediyor, çünkü netbook üretimi çok güçlü işlemci gücü ve yazılımlar gerektirmiyor. Örneğin Intel netbookları yeni bir pazar yaratmak için bir şans olarak değerlendiriyor.

Doherty son olarak Intel'in düşük maliyetli çiplerle netbook üretmesinin yine kendi üretimleri olan pahalı çiplerin satışını düşürebileceği tehlikesinden bahsediyor. Bu Intel'in kendi kendisine zarar vermesi demek.

Analistler fiyatların düşmeye devam edeceğini belirtiyorlar. Yıl sonuna doğru netbook fiyatlarının 249 dolara kadar düşmesi bekleniyor.

Okuyucu Yorumları