64 Bit Nedir Ne Değildir ?

PcMaKeR
30-04-2009, 22:29   |  #1  
PcMaKeR avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

64 Bit Nedir?

64 Bit Nedir? Kısaca anlatmak gerekirse 64 bit Hafıza adreslemesi, tam sayı tipi(Bilgisayar terimi olarak.) olarak geçer. Merkezi işlem birimi (CPU) da ALU yani aritmetiksel hesaplama ünitesi bulunmaktadır. Bu ünite işlemcinin gelen verileri işlediği bir nevi düşünen kısmıdır. 64 Bit bu kısımda çoğunlukla ele alınır. 


CPU üzerinde Register denilen bir birim bulunur. Bu birim birer küçük hafıza diyeceğimiz bir alanlardır. CPU ya özel hafıza birimleri diyelim. Bu birimler en hızlı hafıza birimleridir. Normal Ram yada Özel üretim Ram’ler dahi Register birimlerinin hızlarına erişemez. Register CPU işlem yaparken hesaplanan işlemi işleyip ilk önce buraya geçici olarak koyup diğer işlemlerine devam eder. Veri adresleri ve adres yolları buraya bilgilerini bırakıp diğer birimlere devam ederler. 
Önceleri 64 Bit işlemci mimarisi çıkmadan önce 32 Bit işlemci mimarileri bulunmaktaydı. Biraz önce bahsettiğim Register bölümü ALU’nun en önemli birimidir. Register boyutları ne kadar büyükse işlenen işlem sayısı o kadar fazla olur. 

32 Bit işlemcilerde bu Register kayıtları düşük olduğundan işlenecek veri parçalara bölünüp işlemciye bildirilip Aritmetiksel işlemlere uğrayıp gönderileceği birimlere iletiliyordu. 64 Bit ise tahmin edeceğiniz gibi Register alanları daha fazla büyütülerek daha fazla aritmetiksel işlem (ALU) yapılarak daha kısa sürece çok iş sağlayabiliyordu. 32 Bitin adreslemesi sınırlıdır. Kısacası 4 GB ram ile sınırlandırılmış olup bir İşleme (Process) mesela Adobe Photoshop ile bir resim çalışması yaptığınızı düşünün: Photoshop.exe işlemcide maksimum 3.25 GB sınırlarında adresleme yapabilecek ve işlemcide o ayrılan bellek ile işlemlerine devam edecektir. Ama 4 GB nın tamamı kullanılmamış diyeceksiniz. Evet çünkü Kullanılan işletim sistemide kendisi için belirli bir adres ayırıp sağlıklı çalışmak zorundadır. 

Mesela Windows ilk açılışında boot’tan itibaren DLL yüklemeleri, Servis Yüklemeleri, Kullanıcı arayüzü vb işlemler için özel korumalı bir bölge açar ve buraya erişimi yasaklar. Bu yüzden 4 GB yi bir program kullanamaz.
64 Bitte ise tam tersidir. Toplam adresleme 2 Terabyte’a çıkartılmıştır. 64 Bit destekli bir işlemci sayesinde 4 GB ram ve üzerini rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Fakat bir sorunumuz var: İşletim Sistemi !!! 
İşletim sistemi İşlemciye Programdan aldığını bildirmek zorundadır. Bir nevi aracı düşünebiliriz. 32 Döneminde İşletim sistemleri 32 Bit mimarili işlemciler için derlenmiş ve uyumlaştırılmıştır. Mesala Windows XP yi ele alalım. İlk çıktığında 64 Bit işlemci Yoktu (Burada şundan bahsetmek istiyorum. 64 Bit işlemciler vardı ama Kurumsal özel üretimli ve normal kullanıcının alamayacağı düzeydeydi.). 

Bu yüzden Microsoft Yaygın olan işlemcilere uygun olarak Windows XP yi derleyip piyasaya sundu. Fakat XP nin çıkmasından bir sene sonra AMD Firması Athlon64 işlemcilerini piyasaya sundu. İlk normal kullanıcı için piyasaya sürülen işlemciler. Microsoft 1 Yıl sonra Windows Server 2003 ve Windows XP 64 biti piyasaya sürdü. 
Dediğim gibi eğer İşletim sistemi işlemci ile uyumlu değilse 64 bit kullanılamaz. Kısaca bundan bahsettim.

64 bit ve Geri Uyumluluk

64 Bit işlemci için özel olarak üretilmiş programlar, işletim sistemleri, sürücülerin olması şarttır. 64 Bit için en büyük şart işlemcidir. İşlemciniz desteklemiyorsa bundan faydalanamazsınız. Dediğim gibi 64 bit için kodlanmış ve derlenmiş bir program geri uyumlu değildir. Burada bir sorun var. Ya eski bir programınız varsa? Yada sevdiğiniz bir oyun 32 bit ile yazılmışsa. İşte handikap burada başlıyor.

Burada en büyük iş o programı geliştiren firmalara düşüyor. Ama işletim sistemi geliştiren firmalar(Microsoft,Suse,Apple gibi)’a da büyük işler düşüyor. Şuana kadar en iyi performansı sağlayan Microsoft olmuştur. Windows XP 64 Bit çıktığında biz programcılar kara kara düşünmüştük. Programlarımız tekrar derlenecek özel 64 Bit sürümler gerekecek diye. Ama Microsoft bizi bu düşünceden kurtardı.

Windows on Windows (WoW) teknolojisi sayesinde 64 bit derlenmiş bir Windows XP üzerinde 32 bit programlarınızı çalıştırıyor, oyunlarınızı oynuyor keyfinize bakıyordunuz. Tek bir şey sorun oluyordu oda driver desteği mecburen 64 bit destekli olmak zorundalar. Şimdi biraz açalım bu WoW’u. WoW bir nevi sanal Windows gibi bir uygulamadır. Microsoft Windows u kodlarken 32 bit programlar için özel olarak Windows içinde sanallaştırma yapmıştır. Mesela System32 klasörü Normal 64 bit için kullanılırken Wow64 klasörü eski 32 bit uygulamalar için bırakılmış ve işletim sistemine eğer bir 32 bit program çalışırsa onu tanıması ve bu sanallaştırmaya uyması kod ile bildirilmiştir. Burada şu dezavantaj geliyor. 32 bit programlar Mesela 8 gb raminiz var ve Windows XP 64 bit kurulu diyelim. 32 Bit program eskisi gibi hala 3.25 gb ram görmektedir. Sebebi basit eski kodlama. 

Peki performans kaybı: Çok az denilecek düzeydedir. Sanallaştırma sadece görsel kısım. İşlemciye bildirilirken program 32 bit bir program olarak bildirilip işlemci tarafında yine 32 bit işlemler yaptırılır. Adresleme sorunu bu işte ama performans fazla fark edilmez.

Performans

İlk olarak Windows Vista kurdunuz. İşlemciniz 64 bit bir işlemci. Raminiz 8 gb. Mesela diyelimki bir oyun açtınız. Eğer oyun 64 bit işlemci için derlenmemiş 32 bit bir programsa hiçbir performans göremezsiniz. Burada performansı işlemci hızınız çekirdek sayınız ve ram ile ekran kartının hızları belirler.

Pekala 64 Bit destekli bir program kurduk diyelim. Örnek: Adobe Photoshop CS4. 5 tane HDR formatında raw dosyalar açık ve özel yöntemle yüksek kaliteli bir resim elde etmek için çabalıyorsunuz. Photoshop’un ayarlarından ram kapasitesini bilgisayarın raminin %80 ini kullan olarak ayarladığınızı var sayıyoruz. Otomatik man 5-6 GB rami rahatlıkla tüketecektir. Ve renderlama işlemi çok rahat ve hızlı bitecektir. Burada eğer ekran kartınıda kullan derseniz Photoshop 64 bitin verdiği ram avantajı ve adresleme aracılığıyla işlenen veriyi ekran kartından işlemciye gönderecek ve hızlı bir sonuç elde edeceksiniz. Aynı şeyi birde oyunda düşünün. Mesela Crysis. Çok rahat ve hiçbir takılma olmadan keyifle bir oyun.

Peki benim 2 GB ramim var işlemcim de 64 biti destekliyor. Sorun olur mu? Hayır sorun olmaz sadece şunu aklınızdan çıkartmayın. 64 bit işlemlerde adresleme yüksek olduğu için rame daha fazla yüklenilir. Buda ram kullanımını arttırır. Sağlıklı çalışma için 4 gb ram önerilir. Ki böylelikle takılma yada dar boğaz olmasın. Forumlarda yada teknoloji sitelerinde soruluyor sıklıkla. Özellikle Windows Vista kullananlar buna şahit oluyor. Eğer 64 bit bir Vista kullanıyorsanız ve ram miktarı 4 gb nin altındaysa Windows işlemlerin aksamamısı için Harddiski sanal bellek olarak kullanır. PageFile dosyası vardır bu dosyaya İşlemcide çalışan işlemleri aktarır. Bu işlemdede durmadan Bilgisayarınızın harddisk ışığı yanar. 7200 devir harddisk altı harddisk yada sağlıklı ortamda çalışmayan bir harddisk kullananlar(sıcak,tozlu,harici) ve 1 GB ramli makinaya Vista kuranlar bu sorunla karşılaşmaktadırlar. 64 bit burada kötüdür.

32 Bit mi hızlı 64 Bit mi?

Bu soruyu şöyle soralım. Bir su kanalı var küçük(32 bit) ve bu su kanalına bağımlı bir çok çiftçi var. Çiftçiler sulama zamanı gelince mecburen kanala yüklenecekler ve kanal bu kapasiteyi kaldıramayacak. Darboğaz oluşacak su yetmeyecek.
Bu kanalı 2 katına çıkartalım. Çiftçiler rahatlıkla tarlalarını sulayacaklar. İşte fark budur. Olaya şöyle bakalım. Kanalın su kaynağını güçlü bir pompa sağlıyor diyelim. Çiftçiye daha fazla su gidecek. Kanal küçükte olsa akış yüksek olduğundan tarla sulaması daha çabuk olacak. Kanal büyük ve pompa küçük olsa küçük kanalın hızı ve büyük kanalın sulama hızı aynı zamanda biter. Ya pompa ile kanal büyük olursa. Artık onuda siz düşünün...

Burada işlemci hızınız yüksek ve 32 bit işlem yapıyorsanız o işlemi 64 bit bir sistemde 64 bit ile kodlanmış ve derlenmiş bir programla kıyaslarsanız eşit olur. Çünkü 64 bit işlemci daha fazla veriyi adresleyip işler. Hızlı bir işlemci ve 64 bit bir program olursa daha hızlı işlem gerçekleşir.
Mesela Winrar ı 32 bit işlemli bir makina da çalıştırın İşlemciniz 3 ghz olsun. Sıkıştırma çok hızlı yapılır. Ama aynı donanımı 64 bit bir işletim sisteminde Winrar ı aynı dosyayı sıkıştırmayı yap derseniz yavaş yapar. Çünkü program o mimariye uygun değil ve sanallaştırılıyor. 64 Bit Winrar olsaydı peki iki kat daha hızlı.

Peki benim bilgisayarım destekliyor mu?
Bilemem! Ama bunlar yardımcı olur;
AMD Athlon64 ve sonrası çıkan bütün Amd işlemcileri(Opteron,Turion,Athlon64)
Intel Yeni Celeronlar, P4 Prescott 610 ve üzeri işlemciler(Centrino Platformundan eskiler destekli değil. Core 2 Duo ve Pentium Dual Core işlemciler destekli.)
Via 64 Bit işlemciler ve Via Nano işlemciler.
IBM Power6 İşlemcisi.
IBM PowerPC 970 işlemcisi.
Cell BoardBand Engine işlemcisi olan Özel üretim Sony Playstation(IBM,Toshiba ve Sony tasarladı.)
IBM Xenon Kullanan XBox360 işlemcisi.(PowerPC çekirdekli.)
Intel Itanium x64 (IA64) işlemcileri
Alttaki 5 işlemci özel üretim ve Büyük iş istasyonlarınca kullanılıyor. Oyun konsolları ise Sony ve Microsoft Tarafından kullanılıyor.

64 Bit Program nasıl geliştirilir.

Microsoft Bunu Geliştiricilere Visual Studio 2005 ile dağıtaya başladı. .NET 2.0 ‘ın 64 bit desteği eklenmiş ve geliştiricilere SDK sunulmuştu.(Şuan 2008 sürümü var ama Hala Visual Studio IDE si 32 bit çalışmaktadır !!!).
Eclipse (Ücretsiz) : 32 bit ve 64 bit sürümleri vardır. C++ ve Java ağırlıklı kullanılır.
Sun JAVA: Solaris işletim sistemi ile 64 Bite tam destek vermektedir.

Driver (Sürücü Sorunu)

Nvidia, Intel, Amd, Via, Creative gibi büyük firmalar ilk çıktığından bu yana 64 bit desteği vermektedirler. Destek vermeyen bir firmanın sürücüsüne sahipseniz artık onu kullanmayın yada internette araştırın. Windows 7 ile Microsoft çoğu sürücüleri kendisi dağıtıyor yada buluyor. 

Umarım Hepinize Yararlı olmuştur. 
İyi çalışmalar – Serdar Gökcen

Son Düzenleme: PcMaKeR ~ 30 Mayıs 2012 09:47
PcMaKeR bu faydalı başlığı için aşağıdaki 1 kişiden teşekkür aldı... [ Göster ]
Mustafa Akın
30-04-2009, 22:41   |  #2  
Mustafa Akın avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,236 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2006

Güzel yazı, paylaşım için teşekkürler. Artık insanlar aynı konuyu açıp durmadan önce bunu okurlar.

TuncaBozkurt
30-04-2009, 22:49   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4,805 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2006

Güzel olmuş da okunabilirlik çok düşük. Biraz paragraf yap, boşluk bırak falan benceKahkaha

_Neo_
30-04-2009, 23:07   |  #4  
_Neo_ avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
806 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007

Güzel bir yazıydı.Teşekkürler.

PcMaKeR
30-04-2009, 23:08   |  #5  
PcMaKeR avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005
tuncab
Güzel olmuş da okunabilirlik çok düşük. Biraz paragraf yap, boşluk bırak falan benceKahkaha
Şimdi nasıl ;)

TuncaBozkurt
30-04-2009, 23:21   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4,805 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2006
PcMaKeR
Şimdi nasıl ;)
Biraz daha iyi gibi ama sadece başlıklardan sonra değil de, tüm paragraflarda boşluk bıraksan daha iyi sanki.

PcMaKeR
30-04-2009, 23:26   |  #7  
PcMaKeR avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

yok tuncab konu uzuyor sıkmasın diye yaptım biraz daha iyi. Bişi beğen sende be ;)

Mustafa@PC
01-05-2009, 00:26   |  #8  
Mustafa@PC avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
13,125 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008

Gerçekten eksikliği olan bir konuydu,

Eline sağlık PcMaKeR.

H@ckerCesur
01-05-2009, 19:25   |  #9  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,881 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

hız konusundaki benzetmen güzel olmuş. Yazıya kendinden parçalar katmışsın.
Güzel çalışma Tebrikler.

Umarım 32 bit XP kullananlar bundan sonra 4 gb ramim var diye havalanmazlar.

PcMaKeR
01-05-2009, 20:29   |  #10  
PcMaKeR avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

Teşekkür ederim HackerCesur örneklendirme konusunda üstüme yoktur :D Köy çocuğu işte :D

tolter
21-05-2009, 12:38   |  #11  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,603 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2008

64 bitteyken 32 bit program açıyor demi

PcMaKeR
21-05-2009, 12:41   |  #12  
PcMaKeR avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

Elbette açıyor. Geri uyumluluk ama yineden 3 GB ram kısıtlaması uygulanıyor Normal Windows 32 bit sistemdeki gibi.

şakirm
21-05-2009, 13:44   |  #13  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
123 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Bende 64 Bit  geçmem lazım demekki bu yazıdan sonra
bilgiler için sağol

dlkysn
21-05-2009, 17:15   |  #14  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
49 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2008

benim bilgisayarda 320 gb hard disk var , bu hd yi 3 e böldüm. birinde vista 32 bit diğerinde win 732 bit var. diğerinede win 7 64 bit kurmak istiyorum. 64 bit bu iki sistem varken kurulurmu? işlemci centrino2. ilginize şimdiden teşekkürler.

PcMaKeR
21-05-2009, 20:28   |  #15  
PcMaKeR avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

ilk önce 32 biti kur
sonra 64 biti kur.

mesela d sürücüsüne vista 32 biti kur.

c sürücüsüne windows 7 64 bit kur ;)

yoksa boot hatası alırsın. uğraştırır.

Ahmet_79
21-05-2009, 20:38   |  #16  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
11,538 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2008

Güzel açıklama olmuş eline sağlık, konu sabitlenirse iyi olur.

norn
21-05-2009, 20:41   |  #17  
norn avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
179 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

klavyene sağlık güzel ve açıklayıcı bir çaışma olmuş.
bu arada 7127 x64 yükledim. daha hızlı geldi bana genel olarak. gözünü yüiyim ben 64 bitin :))

h@y@let
21-05-2009, 20:45   |  #18  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
887 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2007

64 biti kötülemek değil amacım ama ne zaman 64 bit kursam gözle görülür bir performans kaybı yaşıyorum ;) Bu büyük bir ihtimal ram miktarımın 2 gb olmasından da kaynaklanıyor olabilir yazında belirttiğin gibi.

Zaten 64 bitin farkı 4 gb ve üzeri ram kullanımında ortaya çıkıyor bir de 64 bit destekli program kullanınca ;)

Son Düzenleme: h@y@let ~ 21 Mayıs 2009 20:48
PcMaKeR
21-05-2009, 21:36   |  #19  
PcMaKeR avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

Bugün Winrarın sitesinden winrar ı indirecektim baktım yeni sürümün betasında 64 bit beta çıkmış baya bir şaşırdım. en sonunda Winrar da geçti ;)

h@y@let
22-05-2009, 00:26   |  #20  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
887 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2007
PcMaKeR
Bugün Winrarın sitesinden winrar ı indirecektim baktım yeni sürümün betasında 64 bit beta çıkmış baya bir şaşırdım. en sonunda Winrar da geçti ;)
Evet yakında çoğu program geçicek gibi geliyor geçmek zorunda zaten. Gün geçtikçe pc donanımları gelişiyor ve yükseliyor 64 bite ilgi artacak ;)

Rydo
22-06-2009, 22:44   |  #21  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

Benim İşletim sistemim 64 bit destekliyor
fakat ram 1.5gb
ekran 512

32 ile 64 arasında fark olur mu ?

h@y@let
22-06-2009, 23:04   |  #22  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
887 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2007

Gözle görülür bir fark istiyorsan en az 4 gb ram in olması gerekiyor ve 64 bit destekli programlar kullanman gerekli.

Selçuk İslamoğlu
23-06-2009, 00:42   |  #23  
Selçuk İslamoğlu avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 73
4,133 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2003
PcMaKeR
Elbette açıyor. Geri uyumluluk ama yineden 3 GB ram kısıtlaması uygulanıyor Normal Windows 32 bit sistemdeki gibi.
Burada ufak bir düzeltme yapayım. 64-bit işletim sistemi üzerinde 32-bit uygulamalar için de 3GB kısıtlaması yok... Sunuculardaki gibi DEP sistemi kullanılıyor, 32-bit emülasyonu için de... Tabi buna uygulamanın da "varolanı sonuna kadar kullan" durumu olması gerekiyor.

Cochineal
23-06-2009, 01:45   |  #24  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
24 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2008

Tesekkürler güzel bir yazi bende 64 bit windows vista var suana kadar daha hic bir problem ile karsilasmadim.

PcMaKeR
23-06-2009, 08:52   |  #25  
PcMaKeR avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005
Selçuk İslamoğlu
Burada ufak bir düzeltme yapayım. 64-bit işletim sistemi üzerinde 32-bit uygulamalar için de 3GB kısıtlaması yok... Sunuculardaki gibi DEP sistemi kullanılıyor, 32-bit emülasyonu için de... Tabi buna uygulamanın da "varolanı sonuna kadar kullan" durumu olması gerekiyor.
Öğrenmiş oldum. Yanlız demek istediğin şu sanırım abi.

Normalde program yazarken int tipini c# ile normal c++ 32 bit olarak algılar int32 tipinde derlenir.

long yada int64 kullanırsak 64 bitin verimi 32 bit uygulamaya geçiyor ama yinede 64 bit kadar ram i kullanamıyor.

Kendi c# ile yazdığım denemelerde açık ara fark atıyor.
x86 build ile x64 build denemesi yaptım en basitinden
sql den 1 milyona yakın kayıt çekip bunu dataset e attım. 32 bitte maksimum 3 gb ram kullandı sonra kitlendi outofmemory hatası.

64 bitte 4 gb nin üstüne çıktı hdd nin sanal rami ile 5 gb yi zorladı ama makina kitlendi doğal olarak notebookta denedim bunu.

derleme her zaman etki ediyor. ama sen kalkıp 64 bit kodda int32 kullanırsan 64 bitte verimsiz hale geliyor ;)