Artık işletim sistemi seçme özgürlüğümüz de var

spike
11-08-2010, 00:59   |  #1  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
28 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2006

Windows İadesi İçin İzlenecek Yol

1) Öncelikle satıcı firmaya, satın almak istediğiniz bilgisayar ile birlikte Windows işletim sistemini almak istemediğinizi bildirin ve bu konuda alınmış örnek bir mahkeme kararının olduğunu belirtin.

2) Satıcı firma yanaşmazsa, bilgisayarı olduğu gibi satın alın.

3) Bilgisayarı açtığınızda kurulum adımlarını gerçekleştirmeyin ve son kullanıcı sözleşmesini onaylamayın.

4) Satın alındıktan sonra 1 hafta içinde ya da garanti belgesi veya fatura üzerinde yazan süre içerisinde, en yakın PTT şubesine giderek, Windows işletim sistemine ait ne varsa (CD, etiket, broşür, kutu) iade taahhütlü olarak satıcı firmaya gönderin ve işletim sisteminin ücretinin vereceğiniz hesap numarasına yatırılmasını isteyin.

5) Satıcı yine olumsuz karşılarsa, en yakın Tüketici Sorunları Hakem Heyetine iadeli taahütlü postanın fotokopisi ve sitemizde bulabileceğiniz 1. Ankara Tüketici Mahkemesine ait örnek karar ile başvuruda bulunun ve çıkacak kararı alıp, ilgili firmaya iletin. Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, illerde Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü, ilçelerde ise Kaymakamlık binalarındadır.

6) Satıcı yine olumsuz karşılarsa, icra memurlarıyla işletim sisteminin ücretini faiziyle birlikte tahsil edebilirsiniz.

mecburdegilsiniz.com

İşletim sistemi seçme özgürlüğümüz de var

Ülkemizde satılan bilgisayarların %99′unda windows işletim sistemi sistemin olmazsa olmaz bir parçası olmadığı halde zorunlu olarak geliyor.

Şuan bu yazıyı yazdığım Asus EeePc 1000H netbook bilgisayarımda hiçbir zaman windows kullanmama rağmen satın alırken windows xp lisansı da almak zorunda kalmıştım. Bu konuda Av. Nihad karslı tarafından Ankara 1. Tüketici Mahkemesine dava açılmıştı. Dava sonucunda windows işletim sisteminin ücretini iade alınması yönünde bir karar çıktı. Bu konuda dava sonucu yayınlanır yayınlanmaz, çeşitli yerlerde internet sitelerinde gazetelerde haberler yapıldı. Fakat konuda hala bilgisayar satıcısı firmalar son kullanıcılara olumsuz yanıtlar vermeye devam etmekteler.

Bu yıl ki LKD genel kurulu öncesi yaptığımız kahvaltıda ortaya çıkan mini site fikrini sonunda hayata geçirmeye karar verdim. Öncelikle akıl akıldan üstündür diyerek lkd üye email listesinden site için isim önerileri aldım. Gelen önerilerden mecburdegilsiniz.com ismini haziran 2010 da satın aldım. Çeşitli sebeplerle siteyi aktif hale getirememiştim. pardus-linux.org üyelerinden baDibere ve zubak‘ın desteği ile siteyi yayına aldık. zubak birde banner hazırladı. İsteyenler banneri sitelerinden yayınlayabilirler.

Ms Windows işletim sisteminin iadesi asla korsan windows kullanımına teşvik olarak görülmemelidir. Bu sadece kullanmayacağınız yada kullanmak istemediğiniz işletim sistemini almama hakkınızın sonucudur.

bahri.info

MecburDegilsiniz.com Açıldı

[resim][/resim]

Aralık 2009′da, artık bilgisayar alırken, bilgisayar ile birlikte satılan Windows işletim sistemini satın almak zorunda olmadığınız konusunda Ankara 1. Tüketici Mahkemesinin vermiş olduğu kararı sizlerle paylaşmıştık. Ocak 2010′da ise gerekçeli kararın yayımlanmış olduğunu bildirmiş, Pardus-Linux.Org forumları  ve Pardus Kullanıcıları Derneği e-posta adresi aracılığıyla, bilgisayar kullanıcılarına Windows iadesi konusunda yardımcı olmaya çalışmaya başlamıştık. Pardus Kullanıcıları Listesinde de bu davaya dair olumlu gelişmeleri hep birlikte izlemiştik.

MecburDegilsiniz.com bu dava üzerine Bahri Meriç Canlı’nın girişimleri ile kurulmuş bir site. Sitede Windows işletim sisteminin iadesi için izlenecek adımlar, davanın bilirkişi raporları ve gerekçeli kararı, dava üzerine birtakım gazetelerde çıkan yazılar, Linux Kullanıcıları Derneği tarafından yapılan basın bildirisi, davanın mimarı Nihad Karslı ile yapılmış bir röportaj, Windows iadesi yapmış kimi kişilerden alıntılar, vb. içerik bulunuyor.

Bahri Meriç Canlı’ya bu girişimi için teşekkürlerimizi sunar, bu site aracılığıyla bilinçli tüketicilerin oluşmasını dileriz.

pardus-linux.org

mht94ult
11-08-2010, 01:26   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
382 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2007

Kardeş güzel konu açmışsın fakat Türkiye'de en zor işlerden birisi davalı veya davacı olmaktır...

Nicoll
11-08-2010, 01:39   |  #3  
Nicoll avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,352 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

  

Özgürlük için, bağımsız bir teknoloji için çevrenizdeki kalıpları, çerçeveleri kırın. Korkmayın! Siz GNU/Linux'a bir adım yaklaşın; o size iki adım yaklaşsın.

Son Düzenleme: Nicoll ~ 11 Ağustos 2010 01:41
Banned
11-08-2010, 03:55   |  #4  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
688 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009

zuhahha zatn para veren maldır anasını satayım kardesım su bılgısardan anlayın ve kendınız toplayın her parcasını tek tek sahsen benım toplayın ı ve ınanı ne para verırısınız ne de baska bırsey  alın kacak bı wın kullanın 

Semih Özyurt
11-08-2010, 05:09   |  #5  
Semih Özyurt avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
2,749 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2008

dostum çok güzel bir konu açmışsın bizi aydınlatıyorsun fakat ben sana şöyle söyliyim artık yeni pc alanlara dvd disket usb gibi cihazlar vermiyorlar ki biz neyi nasıl iade edebilelim sadece yeni alınan pc'lerde recovery konsol oluşturuluyor artık.

Me Not Working Hard
11-08-2010, 08:13   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
749 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2008
Alıntı: Semih Özyurt  
dostum çok güzel bir konu açmışsın bizi aydınlatıyorsun fakat ben sana şöyle söyliyim artık yeni pc alanlara dvd disket usb gibi cihazlar vermiyorlar ki biz neyi nasıl iade edebilelim sadece yeni alınan pc'lerde recovery konsol oluşturuluyor artık.
Katılıyorum..

Firmaya Recovery Dosyalarını Yollayarak Başlayabiliriz:D
Şaka Bi Yana Kullanıcı Windows Yüklü Laplop'Ları Satın Almıcak İşte O Zaman Görürüm Onları Hepsi Teker Teker Lünix Kullanır Ama Satıcılarda Suç Yok Devlet Adam Akıllı Yasacıkarmıyom Ayrıca Tüketici Derneklerininde Cok Fazla Tüketiciyi Desteklediklrini Söyleyemem<

spike
11-08-2010, 09:29   |  #7  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
28 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2006

Haklısınız arkadaşlar, Türkiye'de hak aramak ve adaleti bulmak çok zordur. Ama bir yerlerden başlamak lazım. Şu ana kadar onlarca kişi bu haksız uygulamayı durdurabildi. Bu niye yüzlerce olmasın.

En azından size zorla istemediğiniz ürünü satmak isteyenler rahat etmemeli.:)

PCKoLiK BeRKaY
11-08-2010, 10:25   |  #8  
PCKoLiK BeRKaY avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
542 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2009

Her zaman tercihim Windows !

VOY
11-08-2010, 15:51   |  #9  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
922 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2008

Türk insanı Windows'u o kadar benimsemiş ki Chip Forumda, Uzmanına Sorun bölümünde Donanım Bilgisi kısmına çoğunlukla sadece Windows sürümleri yazılıyor. Bilgisayarın sadece Windows'tan ibaret olduğunu sanan insanlar çoğunlukta. Bilgisayar satın alırken bile donanım özellikleri kısmında Windows yazıyorsa ister istemez insanlar Windows kullanıyor, kabulleniyor ve taraftarı oluyor. Böyle bir durumda Türkiye'de Linux kullanımı minimum düzeylere iniyor. Ve boş boşuna Windows'a ortalama 100$ para veriyorlar. Ki mahalle bilgisayarcılarının çoğuda bu 100$'ı alıyor ama orjinal Windows ürünü'de kurmuyorlar. Bu ayrı bir konu.
 Şimdi burada insanların kendi haklarını araması gerçekten güzel ve olumlu bir şey ancak Bilişim sektörü konusunda ne yazık ki kanunlarımız yeterli değil. Bu yazıda yazdığınız gibi böyle bir durum olduğunda bazı aksilikler illaki doğacaktır ve 100$ gibi bir parayı almak için 100$ değerinde bir uğraş vereceksiniz. Ve hakkınızı aramak isterken zarara girmiş olacaksınız. Bunun yerine bilgisayarınzı almadan önce alacağınız yerleri araştrın uygun ve istekleriniz doğrultusunda bir sistem toplayabileceğiniz yerlerden alın.