Felç tarih oluyor: Ölü hücreler canlanıyor!

CHIP Online
17-03-2009, 20:15   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Son yılların en büyük tıp devrimi: Ölmüş beyin hücreleri yenileniyor, felç tarihe karışıyor...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Felc ... nlaniyor_11403.html

Tıp dünyasının en önemli buluşları arasında sayılan kök hücrenin keşfi ve kullanımı, pek çok hastalığın tedavisi için çok önemli imkanlar sunuyor. Diğer yandan bilim adamlarının hastaların normal hücrelerini kullanarak kök hücre üretmeyi başarması, kök hücre ile tedavi imkanlarını bir kat daha artırdı. Fakat bilim adamları için bu son nokta değil. İngiltere'de tıbbi araştırmalar yürüten ve başında Dr. Mike Modo'nun bulunduğu ekip tıp için devrim niteliği taşıyan bir konuda yine önemli bir aşama kaydetti. Modo ve ekip arkadaşları felçlilerin beyinlerindeki hasarı kalıcı olarak çözme yolunda çok büyük adımlar attı.

Daha önce de denenen bir yöntem, beyindeki ölmüş dokuların kök hücre kullanılarak tedavi edilmesi yönündeydi. Fakat bu denemeler büyük oranda başarısız oldu. Modo ve ekibi bu kez insan bünyesinde çözülebilir polimer yardımıyla kök hücreyi, felç nedeniyle ölmüş beyin dokuları üzerine yerleştirdiler. Fareler üzerinde yapılan ilk deneyler sadece 7 gün içerisinde kök hücre dokularının beyindeki ölmüş hücrelerin yerini almaya başladığı ve hatta kan damarlarının bu yeni oluşturulan hücreler içerisine doğru ilerlediği gözlendi.

Tüm konu: Felç tarih oluyor: Ölü hücreler canlanıyor!

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce bu sayede artık felç iyileştirilebilir mi?

uGuR.uK
17-03-2009, 20:27   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
8,316 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007

hemen hemen birçok hastalık iyileşir tabi, ama geliştirilip uygulanabilir hale gelmesi uzun zamanlarda alır. benim hep aklıma başka şeyler geliyor bu tarz haberlerde; "gelecekte her hastalık kolay ve aşırı maliteysiz iyileştirilmeye başladığında zaten artan nüfus nolcak acep? insandan geçilmez dünya herhalde..." biraz kötü bi düşünce gibi durabilir ama hep geliyor aklıma...

Fattur
18-03-2009, 19:26   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Bu haberden sonra inanınıyorum..

elazigli dert etme yeni bir hastalık çıkar kırar insanları bir zamanlar veba şimdi kanser&aids gibi...