Kullanıcı:
Parola:
Tüm Forumlar Sıkça Sorulan Sorular Parola Hatırlat Kayıt Olun!

Seçenekler
Paylaş

İşletim sistemi savaşlarında Linux rüzgarı

www.chip.com.tr

Blog Sayfası
Kişisel Sayfası

PermaLink14 May 2009  20:15

Masaüstü PC'lerde kullanılan işletim sistemleri raporu şaşırttı: Linux'a bir şeyler oluyor...

Okumak için: http://www.chip.com.tr/konu/isle ... -ruzgari_12576.html

Resimlerle: Linux için 7 neden

Geçtiğimiz günlerde buradaki haberimizde W3Counter sitesinin işletim sistemi kullanım oranları raporundan bahsetmiştik. Tüm bilgisayar sistemlerini içeren bu araştırmaya göre Linux, yüzde 2,16'lık bir paya ulaşmış durumdaydı.

Şimdi de pazar araştırmacısı Net Applications, Nisan ayının masaüstü PC'ler işletim sistemi raporunu açıkladı. Rapora göre Linux işletim sistemi nisan ayında masaüstü bilgisayarlarda ilk kez yüzde 1'lik pazar payını aştı.

Net Applications'a göre Linux özellikle sunucu alanında güçlü, fakat masaüstü alanı açık kaynak kodlu işletim sistemi için daha çetin bir durum oluşturuyor. Bu sebeple yüzde 1 sınırını geçmesi bir kilometre taşı olarak tanımlanabilir.

Pazar araştırmacıları artış miktarına sebep olarak işletim sisteminin gittikçe kolaylaşan kullanımını ve PC dağıtım ortaklarıyla beraber çalışmasını gösteriyor. Örneğin Dell bazı sistemlerini Linux ön yüklü olarak satıyor.

Yüzde 1,02'lik pazar payı ile Linux üçüncü sıraya yerleşiyor, zira birinci sırada yüzde 87,90 ile Windows, ikinci sırada ise yüzde 9,73 ile Mac OS var.

CHIP Online yorumu:Yıllardır MacOS ve Windows ile yarışmak zorunda kalan Linux'un masaüstü sistemlerde yüzde 1'i aşması önemli bir gelişme. Tüm sistemlerdeki yüzde 2,16'lık oran da aynı şekilde dikkat çekici. Aradaki fark ise, daha çok Linux ile birlikte gelen netbooklar nedeniyle ortaya çıkmış gibi görünüyor.

Tüm konu: İşletim sistemi savaşlarında Linux rüzgarı

İzleyin: iPhone'da Linux devri

Resimlerle: Linux için 7 neden

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Linux 10 yıl sonra nerelerde olacak?

En üste gitBu mesajı bildir

Üye
REP: 115, 4,03

Blog Sayfası
Kişisel Sayfası

PermaLink14 May 2009  20:47

Şimdiki olduğu yerlerde yazık. Paralı olsa böyle olmaz bu. valla bak satılacak yüksek fiyata windows yada mac gibi bak nasıl kullanıcısı oluyor...
En üste git

Üye

Kişisel Sayfası

PermaLink14 May 2009  20:48

Hiçbir yerde olmayacak. Linux'un kullandığı mono-kernel optimizasyon bakımından çok başarısız. Bu yüzden umarım önümüzdeki 10 sene içerisinde Açık kaynakçılar daha başarılı bir çekirdek üretirler :)
En üste git

Üye

Blog Sayfası
Kişisel Sayfası

PermaLink14 May 2009  21:19

linux ilerde cok cok iyi olacak bu 10 yılı bilmem ama sonrası bi yerlere varacak ..
Akıllı insan hatalarından ders çıkaran insandır; dahada akıllı insan başkalarının hatalarından ders çıkaran insandır.
Hangi Virüs Programını Kullanıyorsun?

En üste git

Üye

Kişisel Sayfası

PermaLink15 May 2009  00:18

Linux'a standard bir paket lazım exe gibi.Birde bütün dağıtımların bir çatı altında toplanması ve güçlerini birleştirmesi lazım.Daha sonrası kolay,görsellik,kullanışlılık,hız ve stabil olması linux'u 10 yıl sonra ms seviyesine taşır.
En üste git

Üye
REP: 380, 3,78

Blog Sayfası
Kişisel Sayfası

PermaLink15 May 2009  00:33

yerelleşmiş bir halde kalabilir. çünkü kişiselleştiği için ilerleme ki farklı sürümler farklı işlemler eklenip dururken zamanla linux içinde zararlı yazılımlar geliştirilebilir. bu da gelişmesini engeller. aslında PcMaKeR arkadaşımızın dediği gibi ücretli olsa belki tek çatı altında toparlanıp tek bir kararlı sürümü sağlanabilir. o zaman hem güvenli hem de sağlıklı geliştirilmesi mümkün olacaktır. bu durumda her yazılımcı bir şeyler ekleyip farklı isimde ortaya sürüyor ve işlevselliği sadece kişiselleştiğiyle kalıyor.
En üste git

Üye
REP: 977, 4,07

Blog Sayfası
Kişisel Sayfası

PermaLink15 May 2009  00:37

Herhangi bir güncel linux sürümünü 2005-2006 da aldığınız bilgisayara kursanız süper, sorunsuz kullanırsınız. Ancak 2008-2009 da aldığınız bir bilgisayara kursanız işlemci, ekran kartı derken nerdeyse tüm donanımları afallayarak kullanır. Sebebi bir windows sürümü üretlirken microsoft donanım üreticileri ile bereber çalışıyor ve yeni bir windows sürümü ile onu nerdesin sorunsuz kullanan donanımlar,sürücüler beraber çıkıyor. Oysa bir linux sürümü çıktığında geçmiş dönemlerdeki uyumsuzluklar giderilmiş oluyor. Güncel donanımlarla zaten siz tanıştırıyorsunuz. Buda linuxu hep birkaç yıl geriden getiriyor. Ne zaman donanım ve yazılım üreticileri linuxuda adam yerine koyup müşterek çalışmaya başlarsa işte o vakit linux gerçek bir işletim sistemi olur ve microsoftu tahtından etmeye aday olabilir.
Güncelleme: khramn (15 May 2009 00:40)
No comments
En üste git

Üye

Blog Sayfası
Kişisel Sayfası

PermaLink15 May 2009  00:44

khraman hocama katılıyorum zaten yeni eklenen veya yeni yazılan tüm işlemleri güncelleme ile veriyorlar ve ücretli. bunun sonucu da windows gibi bir şey ortaya çıkıyor yani. üstelik performansı da tam değil. alternatif olunacaksa ki Avrupa da bir çok kurumda kullanıldığı söyleniyor bu performansla değildir sanırım.
En üste git

Üye

Blog Sayfası
Kişisel Sayfası

PermaLink15 May 2009  09:06

Alıntı: OnlyMann
khraman hocama katılıyorum zaten yeni eklenen veya yeni yazılan tüm işlemleri güncelleme ile veriyorlar ve ücretli. bunun sonucu da windows gibi bir şey ortaya çıkıyor yani. üstelik performansı da tam değil. alternatif olunacaksa ki Avrupa da bir çok kurumda kullanıldığı söyleniyor bu performansla değildir sanırım.

Hangi linux ücretli olarak sunuyor güncellemeleri.

Enterprise Linuxlarımı dı diyorsun yoksa kullanıcıların kullandığınımı(Redhat Enterprise, Suse Enterprise bunlar var bildiğim paralı)

Ben kullandığım hiçbir linuxta paralı güncelleme görmedim açıkçası ??*
En üste git

Üye

Blog Sayfası
Kişisel Sayfası

PermaLink15 May 2009  09:07

RedHat, Fedora eğer ücret ödemezseniz güncellemelerin yapılmasına izin vermiyorlar.

Güncel:
Eğer şansınıza güncelleme gerektirmeyecek bir özelliğini kullanmıyorsanız ne ala. O da bir süre sonra güncellemeniz gerekiyor şeklinde mesaj veriyor. Sırf bu yüzden ki Fedora 2 ile linux denemelerime başladım en yoğun kullandığım 4-5-6 idi. SOnrakilerini öylesine kurup bıraktım.
Güncelleme: OnlyMann (15 May 2009 09:09)
En üste git

Üye

Blog Sayfası
Kişisel Sayfası

PermaLink15 May 2009  11:30

Alıntı: OnlyMann
RedHat, Fedora eğer ücret ödemezseniz güncellemelerin yapılmasına izin vermiyorlar.

Güncel:
Eğer şansınıza güncelleme gerektirmeyecek bir özelliğini kullanmıyorsanız ne ala. O da bir süre sonra güncellemeniz gerekiyor şeklinde mesaj veriyor. Sırf bu yüzden ki Fedora 2 ile linux denemelerime başladım en yoğun kullandığım 4-5-6 idi. SOnrakilerini öylesine kurup bıraktım.
Ben fedoradan bahsetmedim. ama 6. sürüm ile 4. sürümü ortalama 3 4 ay kullandım gnome ile hiç ücret istemedi. şuan 11. sürümü burda 2. sürümden bahsetmiyoruz. genel linuxtan masaüstü kullanımından bahsediyoruz ve ücret alan yok şuan (parayla satan var o ayrı ama diğer türlü linuxun türevleri ücretsizdir :))
En üste git

İlgili Konular

Konu Başlığı Gönderen Yanıt Son Mesaj
 Yeni Bir işletim sistemi yeni bir linux dağıtımıdjeness 3 03 May 2009  02:29
 linux işletim sistemiHPQ-User 2 07 Tem 2009  20:57
 Google işletim sistemi Linux'u da korkutuyorCHIP Online 5 04 Eki 2010  17:19
 Hangi Linux İşletim Sistemi!!Fubiku 5 18 Eyl 2009  22:42
Acil Linux İsletım Sistemi IRQ Numaraları??emreokumusss 2 03 Eki 2009  15:22
Bu sayfa 0,8 saniye içinde hazırlandı.

Cep telefonları | Ekran kartları | Masaüstü | Notebook | Ses kartları | Webcam | Klavye & Fare | Yazıcılar | Tablet Ev Sineması
Mp3 Player | Usb Bellekler | Video kameralar | Fotoğraf Makinesi | Taşınabilir diskler | LED & LCD Tv | Monitörler | OEM | PDA
Navigasyon | Oyun Konsolu