CHIP Forum
Haber
İnceleme
Makale
CHIP TV
Galeri
Kategoriler
Forum
MWC 2014
Konu Seçenekleri

Lahana Turşusu (limon+tuz ile)

Üye
REP: 130, 3,51
UID
30464
Mesaj
7488
Kayıt
01 May 2006

Kişisel Sayfası
Engelle

09 Kas 2010 12:24     #1

Lahana Turşusu (limon+tuz ile)
http://www.nepisirsem.com/resimliyemektarifi.aspx?yemekid=713
Malzemeler 
Beyaz lahana, sarımsak, sivri biber,maydanoz, defne yaprağı, dilimlenmiş limon ve bir miktar nohut,tuz,su.
Hazırlanışı
Turşuluk olarak küçük, sıkı kelle yapan, beyaz lahanalar kullanılır. Lahanaların dış yaprakları temizlendikten sonra kelleler en az dörde bölünür veya çok iri olarak doğranır. Bir kaç yerinden bıçak sokularak delinir. Turşu kabına yerleştirilmeleri sırasında sivri biber, maydanoz, defne yaprağı, dilimlenmiş limon ve bir miktar nohut ilave edilebilir(mayalanmayı hızlandırmak için).Sarımsağı ise ayıklayıp havanda tuz ile dövüp,salamura suyuna katınız.Bunların miktarı, turşuyu yiyecek kişilerin isteğine göre değişir.Üzerine lahanaları bastıracak bir ağırlık konulduktan sonra, turşu kabı %6 tuzlu salamura ile doldurulur. Lahanadaki şeker miktarı yeterli olduğundan, şeker ilavesi gerekmez.Lahana turşusu yukarıda anlatılan şekilde yapılırsa da, evlerde şöyle de kurulabilir:Lahana,daha önce sebzesi yenmiş turşuların suyuna konur. Bu şekilde turşunun erken olgunlaşması sağlandığı gibi, eski turşunun suyu da değerlendirilmiş olur.
Edit:Önümüz kış ,şöyle güzel pişirilmiş kurufasulye +pilavın yanına hepimiz turşu olsun isteriz.Doğru mu bilmem ama ,lahana turşusu B12 vit.yönünden de zenginmiş.Son 2 gündür nette sirkesiz ,limon+tuz(kaya tuzu)+sarımsak  ile hazırlanan lahana turşusu tarifi aradım.Tesadüf yukarıdaki adresi buldum.Hazırlanması da çok kolay.Turşu suyunun gribe ,soğuk algınlığına da iyi geldiği söylenir,afiyet olsun.
Püf noktalar:
1-Kullanılacak Tuz kaya tuzu olacak,
2-Kullandığınız su içme suyu olacak ve kullanılmadan önce kaynatılacak,
3-Lahanaların yeşil dış yapraklarını aldıkdan sonra ,bol su ile yıkanılacak(aralarında kurt,böcek,sinek..olmamasına dikkat edilecek)
4-Lahana yapraklarının üzerine konulacak ağırlık olarak,içi su dolu temiz buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz,
(suyun üzerine çıkan yapraklar kısa sürede bozulur,çürür)
5-Hergün suyunu başka bir kaba yüksekten akıtıp, tekrar kavonoza dökerek (suyun savrulması olayı)havalanıp (fena kokmaması ve suyunun parlak olması için)mayalanmasını sağlayınız.
6-Kullanılacak turşu suyunun üzerinde maya zarı olmamalıdır.
7-Turşu kavanozu ilk 10 gün 20-22 derece sıcaklıktaki bir yerde bulundurulur.10 gün sonra serin bir yere konulur.
8-Turşunun yenilme olgunluğuna geldiği, tad ve koku daki değişmeyle birlikte, beyaz rengin sarı-beyaza dönmesi, lahana yapraklanının kırılma özelliğini yitirerek, esnekiik kazanmasıyla anlaşılır.
9-Turşunuza defne, kereviz, maydanoz yapraklan koyarsanız daha lezzetli olur.
10-Şeker,ekmek dilimi veya hazır maya katmanıza gerek yok.
11-Lahana turşusunun tuz oranı, diğer turşulardakin-den az olduğu için, olgunlaştıktan sonra fazla bekletilmeden yenilmelidir.Tuzlu suyun tam salamura ayarında olup olmadığı, tuzlu suya taze bir yumurta atılarak kontrol edilir. Yumurta suyun dibine çökmeyip ortalarda kalırsa salamuranın kıvamı tam demektir.
12-Elleriniz ve turşu kabına girecek malzeme temiz ve mikropsuz olmalıdır.
13-Turşu, oluşumu beklenirken, güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edilmelidir.Ayrıca salamuranın seviyesi sebzeleri örtecek miktarda olmalı ve tüketilene kadar bu şekilde saklanmalıdır.
14-Turşunun bozulma nedenleri:
a)Yumuşama:Salamura suyunda tuz oranı az olursa görülür.Yüzeyde zar yapan mayalar da yumuşamaya neden olur.Salamura suyunu yeterince tuzlu yapmak ve yüzeyde biriken zar halinde ki mayayı temizlemek suretiyle yumuşama önlenebilir.
b)Şişme:Salamur suyu çok tuzlu olursa görülür.Salatalık,kelek,pancar gibi sebze turşularında görülür.İçlerinde boşluklar oluşur.Bunu önlemek için tuz oranını doğru yapmak ve küçük, körpe sebze kullanmak gerekir.
c)Çiçeklenme:Turşuların üzerinde beyaz bir zar olarak görülür.Tuzu ve ekşiliği az olmuş turşularda görülür.Turşu hava almış ve sıcakda beklemiş ise çiçeklenme kaçınılmazdır.Önlemek için turşuyu serin bir yerde bekletmek ve zaman zaman üzerindeki zarı almak gerekir.
d)Küflenme:Turşunun üzerinde beyazdan başka renklerde zar ve küf oluşursa o turşuyu yememek lazımdır.Fazla hava almış ,tuzu ve ekşiliği az turşularda görülür.
e)Çürüme:Daha çok lahana turşularında görülür.Yapraklar suyun üstüne çıkınca hava alır ve çürürler.
f)Sünme:Turşular sıcakda bekletilirse olur.Suyu salyalanır,yenilmesi doğru değildir.
g)Esmerleşme:Turşu suyunda fazla kireç,demir,bakır gibi maddelerin bulunmasından olur.Bunun için içme suyundan turşu yapılmalıdır.
15-Dikkat!:Hipertansif kişiler, kronik böbrek yetmezliği olanlar ve kalp damar hastalarının tuz içeriği yüksek turşu ve diğer salamura besinleri tüketmekten kaçınmaları sağlıkları açısından önemlidir.
-------
Lahana Turşusu (Sirkeden)
http://lezzetler.org/tarif.php?t=1163
 
Son düzenleme: viking20 ~ 12 Kas 2010 21:50
 
Bildir
Teşekkür et Yanıtla Alıntıla
Üye
UID
98588
Mesaj
1269
Kayıt
26 Kas 2008

Kişisel Sayfası
Engelle

09 Kas 2010 12:45     #2
Chip forum aşmış artık :D
 
Bildir Teşekkür et Yanıtla Alıntıla
Üye
UID
29602
Mesaj
1660
Kayıt
10 Nis 2006

Blog Sayfası
Kişisel Sayfası
Engelle

09 Kas 2010 14:05     #3
Konuyu habire güncelliyorsun @viking20 :P. Bak yapmaya kalkacaz turşuyu, tarifte yanlışlık olur da turşu ... gibi bişeye dönerse kargoyla sana gönderir buyur al sen ye deriz sonra ;)
 
Bildir Teşekkür et Yanıtla Alıntıla
Üye
UID
197545
Mesaj
593
Kayıt
04 Kas 2010

Kişisel Sayfası
Engelle

09 Kas 2010 14:18     #4
Canım domates turşusu çekti =D
 
Bildir Teşekkür et Yanıtla Alıntıla
Yönetici
UID
43125
Mesaj
872
Kayıt
19 Mar 2007

Blog Sayfası
Kişisel Sayfası

09 Kas 2010 14:39     #5
acılı turşu suyu olsada içsem, hafif şalgamsuyu eklenmiş ...
 
Bildir Teşekkür et Yanıtla Alıntıla
Üye
REP: 130, 3,51
UID
30464
Mesaj
7488
Kayıt
01 May 2006

Kişisel Sayfası
Engelle

09 Kas 2010 15:34     #6
bosluk 09 Kas 2010 14:05
Konuyu habire güncelliyorsun @viking20 :P. Bak yapmaya kalkacaz turşuyu, tarifte yanlışlık olur da turşu ... gibi bişeye dönerse kargoyla sana gönderir buyur al sen ye deriz sonra ;)
Sen tarife sadık ol,turşunu yap ,olmazda yenilmez gibi olursa söz ben oraya geleceğim.Cezamı öderim neyse.Göndermene gerek yok,kargo parası verme.Konuyu foruma çok titiz çalışıp öyle sundum.Esasen bu turşu konusu oldukca spekülatif bir konu.Hababam Sınıfı filminde rahmetli Adile Teyze ile büyük usta Münir Özkul aralarında turşu tartışması yaparlardı.
 
Son düzenleme: viking20 ~ 09 Kas 2010 17:58
 
Bildir Teşekkür et Yanıtla Alıntıla
Üye
UID
29602
Mesaj
1660
Kayıt
10 Nis 2006

Blog Sayfası
Kişisel Sayfası
Engelle

09 Kas 2010 16:30     #7
Eline sağlık. Lahana aldığımda bunu deneyeceğim hakkaten. Yanlız ortalama kaç günde yemeye hazır oluyor bu?
 
Bildir Teşekkür et Yanıtla Alıntıla
Üye
REP: 130, 3,51
UID
30464
Mesaj
7488
Kayıt
01 May 2006

Kişisel Sayfası
Engelle

09 Kas 2010 16:46     #8
bosluk 09 Kas 2010 16:30
Eline sağlık. Lahana aldığımda bunu deneyeceğim hakkaten. Yanlız ortalama kaç günde yemeye hazır oluyor bu?
7.madde=>10+10=20 gün de.
 
Bildir Teşekkür et Yanıtla Alıntıla
Üye
UID
29602
Mesaj
1660
Kayıt
10 Nis 2006

Blog Sayfası
Kişisel Sayfası
Engelle

09 Kas 2010 16:49     #9
Hımm 3 hafta. Acil lahana almam lazımdır :)
 
Bildir Teşekkür et Yanıtla Alıntıla
Üye
REP: 130, 3,51
UID
30464
Mesaj
7488
Kayıt
01 May 2006

Kişisel Sayfası
Engelle

09 Kas 2010 17:59     #10
bosluk 09 Kas 2010 16:49
Hımm 3 hafta. Acil lahana almam lazımdır :)

Aralık ayında turşu yemek isteyenler bu günden kolları sıvamak zorunda.

güzel yemek tarifleri(tavsiye)
http://lezzetler.org/index1.php
Yemek Programı {Yemeklik}
http://www.gezginler.net/modules ... d=yemeklik&lid=5231
http://www.yemektarifleri.org/
http://www.nepisirsem.com/
http://www.modayemek.com/
 
Son düzenleme: viking20 ~ 09 Kas 2010 20:21
 
Bildir Teşekkür et Yanıtla Alıntıla