Otomobil Yakıt Tasarrufu için 10 Tavsiye

bars
22-08-2015, 17:35   |  #1  
bars avatarı
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2015

Sadece bazı yanlış sürüş alışkanlıklarınızı değiştirerek, aracınızda yakıt tasarrufu yapabilirsiniz. Shell Türkiye uzmanları tarafından verilen tavsiyelerle, sürüş bilginizi artırarak yakıt harcamalarından büyük tasarruflar yapabilirsiniz.

Shell Türkiye uzmanlarının tavsiyelerinden derlenen aşağıdaki 10 tüyoyla yakıt verimliliğinizi arttırmaya başlayabilirsiniz.

1. Lastik Basıncına Dikkat Edin

Lastik basıncınızın yalnızca 1psi dahi az olsa, yakıt verimliliğiniz yüzde 3'e kadar azalabilmektedir. Bu sebeple lastiklerinizi haftada bir kez ya da her yakıt alışında kontrol etmeniz yakıt verimliliğinizi artırarak tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

2. Portbagaj Kullanmaktan Kaçının

Gereksiz bir şekilde portbagaj kullanımı yapmanız, yakıt verimliliğinizi düşürmektedir. Bu sebeple yalnızca ihtiyacınız olan durumlarda portbagaj kullanın. İnanılmaz ama gereksiz portbagaj kullanımından kaçınmanız yüzde 5'e kadar yakıt tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır.

Ayrıca, fazladan yük taşımamaya özen gösterin. Aracınızda fazladan taşıdığınız her 45 kg'lık yük, yakıt verimliliğinizi yaklaşık yüzde 1-2 oranında düşürmektedir.

3. Yakıt Kapağını Kontrol Edin

Yakıtınız ve paranız, açık kapaktan uçup gitmesin! Her yakıt alımının ardından mutlaka yakıt kapağını kontrol ederek, yerine oturduğundan emin olun.

4. Aracınızı İstikrarlı Kullanın

Aracı kullanırken agresif olmaktan kaçınmak, sert frenler yapmamak ve aniden hızlanmamak önemli ölçüde yakıt tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır.

Ayrıca, yolcukları birleştirmek ve istikrarlı bir planla yolculuk yapmanızda yakıt tasarrufu için önemlidir. Mesela, aile fertlerini çeşitli yerlere bırakmak için farklı yolcukları birleştirmeyi istikrarlı yolcuk planına örnek olarak gösterilebiliriz.

5. Klima Kullanımına Dikkat Edin

Çoğu zaman sıcak ve soğuk havalarda kullanılan klimalar aracınızın motoruna ek yük bindirir. Bu durum aracınızın yakıt tüketimini yaklaşık yüzde 8'e kadar artırır. Soğuk ve sıcak günlerde aracınızın dahili havalandırma sistemini kullanmanız yakıt tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır.

Bunun yanı sıra, camı açık şekilde araç kullanmak sizi yavaşlatacaktır. Aracınızda cam açık olduğunda gaza daha fazla yüklenerek daha fazla yakıt tüketmek zorunda kalırsınız. Yakıt tasarrufu için camları açarak araç kullanmaktansa dahili havalandırma sistemini kullanabilirsiniz.

6. Hava Filtrelerini Kontrol Etmeyi Unutmayın

Hava filtrelerini düzenli olarak kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Araç motorları her ne kadar sağlam olsa da kirden tıkanmış bir hava filtresi yakıt verimliliğinizi yüzde 10'lara kadar düşürebilmektedir.

7. Trafikte Daha Az Kalmaya Çalışın

Hiç kuşkusuz ki, trafikte ne kadar fazla kalırsanız yakıt tüketiminiz o kadar fazla artacaktır. Özellikle trafiğin oldukça yoğun olduğu iş çıkış saatlerinde gerekmedikçe araba kullanmamaya özen gösterebilirsiniz.

8. Yüksek Hızlardan Kaçının ve Hızınızı Koruyun

Aracın hızını korumak tasarruf için olmazsa olmaz tavsiyeler arasında gösterilmektedir. Bir araç ne kadar hızlı giderse, o kadar fazla rüzgar direnciyle karşı karşıya kalacaktır. Bu durum, aracınızın hızını korumak için daha fazla yakıt harcamaya zorlayacaktır. Saatte 12 km'lik bir fark yakıt tüketiminizin verimliliğini yaklaşık yüzde 23 oranında düşürecek ve daha fazla yakıt tüketmenize neden olacaktır. Yüksek hızdan kaçınarak yakıt tasarrufu yapabilirsiniz.

9. Aracınızın Motoruna İyi Bakın

Hareketsiz kaldığınız zamanlarda da aracınız yakıt tüketir. Özellikle yoğun trafikte uzun süre kalmanız gerekiyorsa, aracınızın motorunu kapatabilirsiniz.

Motorunuzu düzenli bir şekilde kontrol etmeniz de önemli çünkü kirli motor her zaman daha fazla yakıt tüketir. Motorunuzu servise götürmeniz ve aşınan buji kapaklarını değiştirmeniz, yakıt verimliliğinizi yüzde 5'e kadar artıracaktır.

Kalkışta ya da hızlanırken vites zamanlamasını iyi ayarlamanız gerekir. Aşırı yüksek devir yakıt verimliliğinizi düşürür. Aşırı yüksek devirden kaçınmak yakıt tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır.

10. Sizin İçin

Yukarıda yer alan tavsiyelerin tümünü göz önünde bulundurarak uygulamaya almak sabır ve iyi odaklanma gerektiriyor. Araç kullanırken susuz kalmayın. Yeterli düzeyde sıvı tüketerek, vücudunuzun sıvı ihtiyacı karşılamanız, daha dikkatli ve konsantre bir şekilde verimli araç kullanmanızı sağlayacaktır.

Kaynak: www.ekonomist.co  

Son Düzenleme: bars ~ 22 Ağustos 2015 17:36 Neden: İmla.