Stok Fotoğraf Sitelerine Fotoğraf Satmak

Parakazanmaus
15-02-2012, 19:10   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
11 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2012

    İnternette stok fotoğraf sitelerine fotoğraf satmak, sermayesiz yapılabilecek en güzel işlerden bir tanesidir. Amatör veya profesyonel bir fotoğrafçıysanız yüksek kaliteli fotoğraflarınızı stok görsel sitelerinde satarak para kazanabilirsiniz. Fotoğraf çekmeden dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Bu noktaları göz ardı ederseniz ortaya çıkabilecek bir takım yasal problemler yüzünden stok fotoğraf siteleri, yolladığınız fotoğrafları yayınlamazlar. Bunların başında üçüncü şahısların hakları var. Mesela sokakta dolaşan bir insanın yüzünü veya mankenlik yapan bir insanın fotoğrafını kendisinden yazılı bir izin belgesi almadan hiçbir yerde yayınlayamazsınız veya 18 yaşından küçük bir insanın fotoğrafını çekip herhangi bir yerde kullanacaksanız ebeveynlerinden imzalı bir belge almak zorundasınız. Stok fotoğraf siteleri duruma göre sizden bu belgeleri isteyebilir. Bir başka önemli konu da markalı veya lisanslı ürünlerin görünmemesi. Mesela coca cola firmasının logosunu şişesinden silseniz üretici firma şişeyi de lisans altına almış olabilir. Her sitenin bu konularda hassasiyeti farklı olabiliyor. Üye olduğunuz sitelerde bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler alabilirsiniz.Bu hassasiyetlere dikkat ederseniz yolladığınız fotoğraflar siteler tarafından daha yüksek oranda kabul edilir.

Para edecek fotoğraflar çekmek için dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır;

-Kadraj ve kompozisyon ayarını iyi yapın.
-Fotoğraf makineniz için mutlaka üç ayak kullanın.
-Fotoğraf makinenizi ISO100 değeriyle kullanın. Bu sayede kumlanma(noise) oranı daha az olacaktır.
-Kaliteli fotoğraflar çekmek için DSLR fotoğraf makinesi kullanın.
-Fotoğraflarınızı daha kaliteli hale getirmek için photoshop programını kullanın.

Belli başlı stok fotoğraf siteleri şunlardır;

tr.fotolia.com: Bu sitenin en iyi tarafı hem ülkemizde temsilciliğinin bulunması hem de Türkçe olmasıdır. Ayrıca ana sayfada bulunan telefonu aradığınızda karşınıza muhatap birini bulabiliyorsunuz.

www.istockphoto.com: Fotoğraf alanında en çok iş yapan sitelerden biridir. Fotoğraf kalitesi konusunda çok titiz olan sitenin verdiği komisyon oranı %20.

www.dreamstime.com: Sitenin sunduğu komisyon oranı %25 ile %60 arasında değişmektedir.Siteye eğer kaliteli fotoğraflar yollayamazsanız sadece sizi reddetmekle kalmıyor aynı zamanda kotanızı da düşürüyor.

www.shutterstock.com: Yeni başlayan stok fotoğrafçılarına yüksek komisyonlar ödeyen bu site, ilginç bir şekilde aynı cömertliği daha deneyimli fotoğrafçılara göstermemektedir. Özellikle amatör fotoğrafçıların ilk üye olması gereken sitelerden biridir.

www.123rf.com: Bu siteye üye olarak üç şekilde komisyon kazanabiliyorsunuz. Sitede satılan her fotoğrafınız için %50 komisyon, tavsiye linkinizle üye olanların sattığı her fotoğraftan %10 komisyon ve yine tavsiye linkinizle üye olanların indirdiği her fotoğraftan da %15 komisyon kazanabiliyorsunuz.

www.bigstockphoto.com: Bu siteye üye olarak satılan fotoğraflarınızın sayısına göre komisyon oranlarınız artmaktadır. Ayrıca tavsiye linkinizle de komisyonlar kazanabiliyorsunuz. Bu siteye göndereceğiniz fotoğraflarınızın sayısı ve büyüklüğü ile ilgili bir takım kotalar da bulunmaktadır.

serdaristan
08-04-2013, 08:32   |  #2  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2010

bu siteler içinde en çok rağbet edilen hangisidir yani satın alım sıklığı olan uluslar arası site photoshelter.com bu sitenin oldukça iyi iş yaptığını yanında sitenizi hazırladığını duydum bilgi verebilirmisiniz.

idesoylu
09-10-2013, 23:23   |  #3  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2013

Ben de ekleme yapmak istiyorum. 

Mostphotos: Fotoğraflarınız yüklenirken editoryal bir elemeden geçmiyor. Fotoğraflarınızın her satışından %50 komisyon alıyorsunuz. 

tr-tr.mostphotos.com

Yaheli
22-10-2013, 23:03   |  #4  
Yaheli avatarı
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
18 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

fotograftan para kazanmak güzel bir his ve duygu olsa gerek

kamilakyol
29-05-2014, 10:12   |  #5  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
70 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2013

tebrikler

Phardon
07-02-2015, 23:54   |  #6  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2015

Teşekkürler bilgiler için burada detaylı başka bir yazı da bulabilirsiniz.


kaoline
31-07-2016, 12:39   |  #7  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2016

Merhaba

foruma daha yeni üye oldum. shutterstock ile ilgili yeni gelişmeler var son dönemde. 4K video çeken cep telefonları ile çektiğiniz videolarınızı da satabiliyorsunuz. Ve kazançları oldukça güzel.


Google da "cep telefonunuzla para kazanın" şeklinde arattığınızda bazı sonuçlar size yardımcı olacaktır.